Zasebnost
Živilci

Dobrote Dolenjske: Tujcem so naši izdelki všeč, zato gremo še letos na Amazon

Edinstveni sadni in zeliščni izdelki so prepoznavni znak zavoda, ki združuje najboljše ponudnike z območja nekdanje zgodovinske dežele Dolenje Kranjske
07.05.2024 06:00
Čas branja: 5 min

Ko se ustavite v trgovinici Dobrote Dolenjske v središču Trebnjega, le nekaj deset metrov od železniške postaje, se dodobra zaveste, kako radodarna in raznolika je narava. Ob poslopju je ekipa Zavoda za kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske, ki jo sestavlja enajst zaposlenih, vodi pa jih Špela Smuk, uredila slikovit zeliščni vrt.

Med vstopanjem v poslopje, kjer je bil do leta 2015 Mercator, obiskovalec za hip postane pred plakatom, ki napoveduje, da se bo lahko v vročih dneh hladil tudi s sladolencem. To je sladoled Dobrot Dolenjske iz lokalnega mleka, ki je na voljo v petih okusih. Tako lahko izberete med medencem (sestavljajo ga pirin medenjak, sladoled, medeno satje in cvetni prah), cvičkolencem (sestavine so orehov drobljenec, sladoled, cvičkov preliv, rozine, namočene v cvičkovem likerju, in cvičkov žele), pa jagodencem, čokolencem in malinencem.

Izdelki, ki jih najdete samo pri njih

A šele ko vstopite v trgovinico, se vam pokažeta razkošje in moč združevanja ter povezovanja najboljših ponudnikov prehranskih izdelkov z območja nekdanje zgodovinske dežele Dolenje Kranjske, ki je obsegala Dolenjsko pa tudi Belo krajino. Na polno obloženih prodajnih policah, ki obkrožajo masiven leseni pult, najdemo marmelade, želeje, čaje, sirupe, sladke in slane prigrizke, piškote, likerje in žganja, ki jih proizvajajo sami, surovino pa kupujejo pri lokalnih pridelovalcih.

»Okusi naših marmelad so drugačni od okusov marmelad na trgovskih policah. Naša jagodna marmelada je bodisi z bezgom bodisi z materino dušico, breskova je z meto ali ingverjem, medtem ko višnjevo nadgradimo še s cimetom,« opisuje zgovorna Barbara Jerovšek Volek, ki nam s ponosom razkazuje izdelke. »Posebni smo tudi po zeliščnih sirupih. Izdelujemo jih iz pehtrana in bazilike, vendar še vedno po tradicionalnem postopku. Navdušeni smo tudi nad stevio. Pri pripravi čaja iz tega zelišča namreč sladkor sploh ni potreben.«

Vlaganja za nove izdelke

Medtem se nama s košaro, polno svežih zelišč, od katerih po vonju izstopata koriander in melisa, pridruži Urška Gričar s kmetije Rogelj, kjer gojijo 26 vrst zelišč, med drugim tudi prej omenjeno stevio. »Lani smo začeli sodelovati pri Lasovem projektu, v okviru katerega so na kmetiji uredili večji nasad zelišč. Kmalu bodo lahko gojili že 40 vrst zelišč. Namen projekta je povezanost od pridelave do predelave. Medtem ko smo do zdaj zelišča predvsem sušili, smo v okviru projekta kupili liofilizator, ki bo omogočal, da bomo ohranili še večji delež njihovih mineralov, vitaminov, arom in okusa. S podobnim ciljem smo kupili tudi ekstraktor,« našteva sogovornica.

Tako bodo na področju rabe zelišč še lažje razvijali nove izdelke, kot so bonboni, in nadgrajevali zdajšnje. Nakup destilatorja zelišč pa jim bo omogočal izdelavo eteričnih olj in hidrolatov, v načrtu imajo tudi izdelovanje zeliščarskih soli. Že zdaj pa ponujajo cvičkovo sol, ki je narejena na osnovi piranske soli in naravno aromatizirana s cvičkom. Pred dvema letoma so začeli ponujati tudi omako iz raške čebule s cvičkom.

»V ponudbo bomo kmalu dodali naš, že preizkušen izdelek, to so piškoti iz moke grozdnih pečk, izdelke iz moke grozdnih pečk, ki je nastala zaradi želje po zmanjševanju odpadkov in čim večjem izkoristku surovin, bomo še raziskovali in razvijali. Naš namen je širiti zgodbo o pomembnosti lokalno pridelane in predelane hrane, zato bomo to širili, s tem da bomo ohranili sledljivost porekla surovin, ki bo v izdelkih tudi v prihodnje vsaj 70-odstotno dolenjsko,« poudarja Barbara Jerovšek Volek.

Tudi za protokolarna darila

Ker se odpravijo nabirat užitne rastline tudi na travnike in gozdove, imajo v ponudbi še vložene štorovke in čemaževe popke. V Dobrotah Dolenjske prodajajo tudi suhe mesnine, sire, vina, med, olje, kis, testenine in moko, čokoladne dobrote, čili omake, rokodelske izdelke in še kaj, kar odkupijo od dolenjskih ponudnikov.

Priprava izdelkov poteka ročno, surovine pa odkupujejo samo v sezoni, zato so serije izdelkov še vedno sorazmerno majhne in hitro poidejo. Zaradi visoke kakovosti so njihove izdelke za protokolarna darila izbrali v Protokolu Republike Slovenije in na kmetijskem ministrstvu. Zavod je lani ustvaril dobrega pol milijona evrov prihodkov, letos načrtujejo šestodstotno rast prihodkov.

»Dobrote Dolenjske smo prejemnik plakete Gault & Millau – Ljubljanska kakovost v letih 2020, 2021 in 2023. V kategoriji kulinaričnih trgovin smo prejeli največ točk in s tem tudi najvišje priznanje. V januarju je potekala tudi podelitev nagrad Best of 2024, na katerem je mednarodni vodnik In Your Pocket organiziral glasovanje za najboljše ljubljanske ponudnike v šestih kategorijah. Dobrote Dolenjske so bile za najboljše prepoznane na področju nakupovanja, in sicer v podkategoriji Best Culinary Shops, kar nas je umestilo na turistični zemljevid,« je ponosno nanizala vodja PE Ljubljana Marija Romanovskaja.

Ker so njihovi izdelki tujcem všeč, doma pa jim niso na voljo, so se v Dobrotah Dolenjske odločili, da jih bodo še letos začeli ponujati prek Amazona. »Za nas bo to kar velik izziv, a se ga veselimo,« pa tako mimogrede, ko nas pride pozdravit, pove Špela Smuk. Ta dan ima polne roke dela, saj v kuhinji pomaga sodelavkam pripravljati prigrizek dobrodošlice za skupino obiskovalcev. »Imamo nekaj bolniških in vsak par rok pride prav,« pojasni v smehu.

Delavnice o kratki oskrbovalni verigi

Zakaj prav posebej omenjamo masiven leseni pult? Ker se na njem in ob njem ves čas nekaj dogaja. Ob njem potekajo pogovori z dobavitelji, ki prinesejo surovine in izdelke, in seveda tudi kupci, ki nanj zlagajo izdelke, ki so jih izbrali za nakup. Pult pa je skoraj vsak dan bogato obložen z različnimi narezki in napitki, s katerimi ekipa zavoda pričaka večje skupine obiskovalcev ali udeležencev delavnic. Tudi ob našem obisku je s pulta dišalo po sveže pečenem kruhu, različno obloženih kruhkih in piškotih, obiskovalce, ki so bili napovedani za zgodnje popoldne, pa je že čakal sirupov napitek.

Zato smo morali z ogledom in pogovorom v zavodu, ki sicer zaposluje večinoma ranljive skupine ljudi, pohiteti. Obiskovalci si lahko ogledajo njihovo proizvodnjo in pakirnico. Izvajajo pa izobraževalne delavnice za otroke, kot je delavnica Od žita do kruha, in učno pot za otroke Od pašnika do sladoleda, saj se zavedajo, da je treba prednosti kratke oskrbovalne verige predstaviti najmlajšim. Izvajajo tudi kuharske delavnice dolenjskih tradicionalnih jedi, kot so štruklji, potice, pogače …

Certifikat odličnosti

»Naša vizija je biti platforma za promocijo regije. Smo namreč precej več kot samo živilsko podjetje,« komentira Barbara Jerovšek Volek. »Pokrivamo celotno gastronomsko regijo Dolenjsko in Kočevsko ter Belo krajino. Prvo certificiranje – vsi izdelki na naših policah imajo certifikat odličnosti – smo izpeljali leta 2014. To pomeni, da vsebujejo izdelki najmanj 70 odstotkov surovin z območja Dolenjske. Večina pa jih vsebuje sto odstotkov,« pojasnjuje sogovornica. Njihovi izdelki so na voljo tudi na Mestnem trgu 17 v Ljubljani, letos bodo odprli trgovinico še na Glavnem trgu v Novem mestu.

Certifikate podeljujejo živilskim in rokodelskim izdelkom, ki jih prodajajo v trgovinici v Trebnjem, pa tudi za gastronomsko ponudbo in ponudbo na področju turizma, za jedi in pijače v gostinskih lokalih, kulinarična doživetja in kulinarične prireditve, v okviru Hiše Dobrote Dolenjske pa tudi za celotno ponudbo domačij. Naj ob tem omenimo, da ima Dolenjska prvi regionalni kulinarični zemljevid v Sloveniji.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Več o temi
Kliknite [+] poleg oznake in se prijavite na obveščanje. S klikom na ime posamezne oznake preverite seznam člankov.
OGLAS
FINANCE
Topjob
Topjob GEN-I se širi na nove trge in zaposluje

S pravo energijo soustvarjamo zeleno prihodnost

FINANCE
Fed še ni pripravljen na prvi obrestni rez, zdaj menijo celo trgi
Finance
PRED MARČNO SEJO FEDA
Albina Kenda Fed še ni pripravljen na prvi obrestni rez, zdaj menijo celo trgi

Tržna pričakovanja glede letošnjega znižanja ključnih obrestnih mer Feda so se precej umirila: rezi letos bodo, a ne tako koreniti, kot se je menilo ne tako dolgo nazaj.

FINANCE
Načrt unije kapitalskih trgov: več naložbenih priložnosti ter nižji stroški za velike in male vlagatelje
Finance
unija kapitalskih trgov
Albina Kenda Načrt unije kapitalskih trgov: več naložbenih priložnosti ter nižji stroški za velike in male vlagatelje 4

Po skoraj letu dni razprav in izmenjav mnenj s tržnimi udeleženci so finančni ministri EU potrdili 13 ukrepov za vzpostavitev unije kapitalskih trgov.

FINANCE
Fed ni spremenil ključne obrestne mere, a nakazal, da bi to lahko storil do konca leta
Finance
cena denarja
Albina Kenda Fed ni spremenil ključne obrestne mere, a nakazal, da bi to lahko storil do konca leta 1

V danes objavljenih gospodarskih napovedih so pri tem na Fedu izboljšali pričakovanja o letošnji rasti ameriškega BDP, poslabšali pa pričakovanja o letošnji višini jedrne inflacije.

FINANCE
Mario Draghi išče recept za večjo konkurenčnost EU
Finance
konkurenčnost
Albina Kenda Mario Draghi išče recept za večjo konkurenčnost EU 3

Šefinja evropske komisije Ursula von der Leyen je nekdanjega šefa ECB in nekdanjega italijanskega premiera Maria Draghija zaprosila, naj pripravi poročilo o prihodnosti evropske konkurenčnosti in vanj zapakira potrebne ukrepe

FINANCE
Odločeno je: ECB vztraja pri politiki visokih obrestnih mer
Finance
Obrestne mere
Albina Kenda Odločeno je: ECB vztraja pri politiki visokih obrestnih mer

Na marčnem zasedanju ECB ni spremenila višine obrestnih mer, četudi so izvedenci centralne banke postregli s svežimi projekcijami, v katerih so napoved za 2024 pri inflaciji izboljšali, pri rasti evrskega BDP pa poslabšali.

FINANCE
Kaj je skupno Cerkniškemu jezeru, boju z nutrijami in lekciji o GPS za ribičke
Finance
NATURA 2000
Albina Kenda Kaj je skupno Cerkniškemu jezeru, boju z nutrijami in lekciji o GPS za ribičke

V vseh primerih gre za projekte, ki so jih prepoznali za vodilne dosežke na področju varstva narave in so med finalisti za letošnjo evropsko nagrado v programu Natura 2000.

FINANCE
V grafih: Slovenski javni dolg je konec leta 2023 in zrasel in upadel – odvisno od perspektive
Finance
Albina Kenda V grafih: Slovenski javni dolg je konec leta 2023 in zrasel in upadel – odvisno od perspektive 5

Konec zadnjega četrtletja minulega leta je bil slovenski javni dolg nominalno manjši v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, v primerjavi z istim četrtletjem konec leta 2022 pa je bil večji, kaže sveža evropska statistika.

FINANCE
Avto
Marec je v EU zaznamoval precejšnji upad prodaje e-avtov
Avto
avtotrg EU
AvtoAlbina Kenda Marec je v EU zaznamoval precejšnji upad prodaje e-avtov 4

Marca je na medletni ravni število na novo registriranih avtov v članicah EU upadlo za 5,2 odstotka, pri prodaji novih e-avtov pa je bilo krčenje dvakrat tolikšno.