okusno.je
MasterChef torta

MasterChef

Praznična torta, s katero je navdušila Klara Šmigoc

V oddaji MasterChef smo bili priča prvemu skupinskemu izzivu, v katerem so tekmovalci pripravljali torto, ki se je v zgodovino šova zapisala kot uradna torta praznovanja 10. obletnice slovenske različice oddaje. Ta laskavi naziv se je za las izmuznil torti Štajerke Klare Šmigoc, ki je sicer z njo navdušila dva od treh sodnikov. Recept čokoladne torte z jabolki, pomarančo in začimbami najdete v nadaljevanju.

E.R.
25. 03. 2024 22.30

V oddaji MasterChef so tekmovalci in sodniki praznovali 10. obletnico slovenske verzije priljubljenega kuharskega šova. V prvem skupinskem izzivu letošnje sezone so se pomerili v pripravi torte, ki je bila ključni del praznovanja. Sodniki so tekmovalce razdelili v štiri skupine in od njih zahtevali, da ustvarijo kulinarično mojstrovino, ki je na koncu postala uradna torta praznovanja jubilejne sezone.


Klara Šmigoc je vodila rdečo skupino,  Andreja Špeh modro,  Lidija Subašić je postala vodja rumene skupine, Barbara Perić pa zelene. Vsaka skupina je za sladko kreacijo črpala navdih iz lastnosti enega od sodnikov, pri čemer jim je za navdih služil videoposnetek iz preteklih sezon, ki si ga lahko ogledate TUKAJ. Zeleni in rumeni so tako torto pripravljali za Karima Merdjadija, medtem ko so rdeči in modri želeli zadostiti zahtevnemu okusu brbončic Luke Jezerška


Po dveh urah kuhanja in 45 minutah okraševanja so bile torte pripravljene za ocenjevanje. Absolutna zmagovalka prvega skupinskega izziva je postala zelena skupina, ki je pod vodstvom Barbare Perić pripravila čudovito torto z okusom limete, bele čokolade in borovnice. Recept zanjo se skriva TUKAJ.

 Balkon pa se je za las izmuznil rdeči skupini, ki jo je vodila Klara Šmigoc. Štajerka je s svojo praznično torto, ki so jo sestavljali cimetov biskvit, mousse temne čokolade s kardamomom, gel jabolka s koščki jabolk, mousse bele čokolade s cimetom, pomarančni gel s koščki pomaranče in cimetov mousse, dokazala, da je na slaščičarskem področju zelo dobro podkovana.


Luka namreč torte ni mogel prehvaliti, prav tako Mojmir Šiftar, ki sicer redko je torte, ampak bi si pri tej z veseljem privoščil še en kos, kritike je podal samo Karim, ki je dejal, da je preveč nasitna. Članu Klarine skupine, Matjažu Vengustu, se je ta komentar zdel povsem neprimeren, saj je dejal: "To pri nas Gorenjcih sploh ni noben podatek. Jo bo pa vsak dobil manjši kos, pa je zadeva rešena."

 

Mnenja so bila pri sodnikih zelo deljena, zato je najbolje, da kar sami poskusite pripraviti praznično torto rdeče skupine po spodnjem receptu in tako sami presodite, kdo ima prav: Mojmir in Luka ali Karim?

Sestavine za 25 oseb:

CIMETOV BISKVIT:

- 5 jajc
- 250 g sladkorja
- 100 g olja
- 100 g mleka
- 1 vrečka pecilnega praška
- 250 g moke
- 1 žlička cimeta

MOUSSE TEMNE ČOKOLADE S KARDAMOMOM:

- 100 g smetane
- 300 g temne čokolade
- 4 listi želatine
- 350 g stepene smetane
- 1 žlička kardamoma

MOUSSE BELE ČOKOLADE S CIMETOM:

- 100 g smetane
- 300 g bele čokolade
- 4 listi želatine
- 350 g stepene smetane
- 1 žlička cimeta

JABOLČNI GEL:

- 450 g jabolčnega pireja
- 1 žlica sladkorja
- sok limone
- 4,5 listov želatine

POMARANČNI GEL:

- 450 g pomarančnega soka
- 1 žlica sladkorja
- 4,5 listov želatine

MASLENI PREMAZ:

- 200 g masla
- 500 g temne čokolade 
- 4 žličke črne barve v gelu (do željene barve)

Postopek priprave po korakih:

CIMETOV BISKVIT: Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake penasto umešamo s sladkorjem, beljake stepemo v sneg. V čisti posodi zmešamo suhe sestavine (moko, cimet in pecilni prašek). V stepene rumenjake dodamo mleko in olje. Primešamo suhe sestavine in v zmes na koncu na rahlo umešamo beljake. Biskvit pečemo približno 30 minut na 180 stopinj celzija.

MOUSSE TEMNE ČOKOLADE Z KARDAMOMOM: Namočimo želatino. Segrejemo 100 g smetane s kardamomom. V segreto smetano umešamo želatino. Vročo zmes polijemo po čokoladi in počakamo, da se stopi. Premešamo, da dobimo povsem gladko čokoladno zmes, v katero  vmešamo stepeno smetano.

MOUSSE BELE ČOKOLADE Z CIMETOM: Namočimo želatino. Segrejemo 100 g smetane s cimetom. V segreto smetano umešamo želatino. Vročo zmes polijemo po čokoladi in počakamo, da se stopi. Premešamo, da dobimo povsem gladko čokoladno zmes, v katero  vmešamo stepeno smetano.

JABOLČNI GEL: Namočimo želatino. Jabolčni pire segrejemo s sladkorjem in limoninim sokom. V pire umešamo želatino. Na koncu v zmes vmešamo še kose jabolk.

POMARANČNI GEL: Namočimo želatino. Segrejemo pomarančni sok s sladkorjem. V sok dodamo želatino. Na koncu primešamo še koščke sveže pomaranče.

MASLENI PREMAZ: Maslo stepamo do puhastega. Medtem v vodni kopeli stopimo čokolado. Ko je maslo stepeno, počasi prilivamo čokolado. Kremo dobro premešamo in pripravljena je za obmazovanje.

SESTAVLJANJE TORTE: Na podstavek postavimo biskvit in ga obložimo z acetatno folijo ter nastavljivim pekačem za peko tort. Na biskvit vlijemo mousse temne čokolade s kardamomom in ga ohladimo. Ko je mousse ohlajen, nanj vlijemo jabolčni gel in nanj postavimo biskvit. Nato na biskvit vlijemo mousse bele čokolade s cimetom in ga ohladimo. Ko je mousse ohlajen, nanj vlijemo pomarančni gel in nanj postavimo biskvit. Torto na koncu obmažemo z maslenim premazom ter jo poljubno okrasimo. 

Masterchef Slovenija

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Oddajo MasterChef lahko na POP TV spremljate od ponedeljka do četrtka ob 21.15! Vsi naročniki pa si vsako epizodo lahko že prej ogledate na VOYO, kjer so oddaje na voljo za ogled že 24 ur pred predvajanjem na televiziji.

Sorodni članki

Recept za rezance iz voka, ki si ga želi cela Slovenija

Začela se je 10. sezona najbolj priljubljenega kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija, že v prvi oddaji pa je veliko pozornosti požela jed po imenu "piščančji wok", ki jo je pripravil tekmovalec Matej Muhvič.

MasterChef
Recept za rezance iz voka, ki si ga želi cela Slovenija
O prvem izpadlem tekmovalcu bo odločal tudi slavni Lukov krompirček

Tekmovalce nocoj čaka prvi izločitveni test 10. sezone, ki se bo izkazal za pravi kulinarični maraton! Poglejte, kaj vse bodo morali skuhati, če bodo želeli ostati v boju za 50.000 evrov.

MasterChef
O prvem izpadlem tekmovalcu bo odločal tudi slavni Lukov krompirček
Recept, ki bo vaše brbončice popeljal na potovanje po Aziji

V oddaji MasterChef so morali tekmovalci s pomočjo tehnike sous-vide pripraviti ocvrta piščančja prsa, jedi pa dodati svoj podpis in jo z njim povzdigniti na višjo raven. Na balkon se je povzpel Luka Pangos, v nadaljevanju pa si lahko preberete recept, s katerim je najbolj navdušil vse tri sodnike.

MasterChef
Recept, ki bo vaše brbončice popeljal na potovanje po Aziji
Karim razkriva, kako ocvreti piščančja prsa, da so sočna in hrustljava

V pretekli oddaji MasterChef Slovenija je Karim Merdjadi predstavil, kako pravilno ocvreti piščančja prsa s pomočjo tehnike sous-vide, da je meso znotraj sočno, njegova zunanjost pa je hrustljava in prav nič zažgana.

MasterChef
Karim razkriva, kako ocvreti piščančja prsa, da so sočna in hrustljava
S to različico 'šmorna' boste okusili nebesa

Začela se je jubilejna, deseta sezona priljubljene kuharske oddaje MasterChef Slovenija! V prvem izzivu se je eden od tekmovalcev drzno odločil, da pred "kralja šmorna" – Luko Jezerška prinese svojega. Sodnika je povsem osupnil, mi pa razkrivamo recept, s katerim lahko to uspe tudi vam.

MasterChef
S to različico 'šmorna' boste okusili nebesa
Sladica z refoškom, ki je navdušila sodnike v MasterChefu

Začela se je jubilejna, deseta sezona šova MasterChef Slovenija, v kateri je že v prvi epizodi s svojo jedjo sodnike navdušila tekmovalka Andreja Špeh. Pripravila jim je sladico, v katero je vključila hruško, sladoled in refošk. Recept, s katerim si je prislužila prvi odhod na balkon v tej sezoni, razkrivamo v nadaljevanju.

MasterChef
Sladica z refoškom, ki je navdušila sodnike v MasterChefu
Novi sodnik MasterChefa o 'vlogi', ki jo bo prevzel v sodniški trojici

Mojmir Šiftar se nam bo kmalu predstavil v vlogi sodnika tekmovanja MasterChef Slovenija. Simpatični in zgovorni Ljubljančan je po duši pravi Prekmurec, kljub mladosti pa ima za seboj že pester nabor kuharskih izkušenj in mednarodnih priznanj, ki ga postavljajo ob bok slovenskim kuharskim legendam. Kuhanju je predan z dušo in srcem in prav 'srčna perfekcija' je tudi tisto, kar bo sam iskal pri tekmovalcih priljubljenega kuharskega tekmovanja. Njegov kuharski stil je originalen, njegova velika želja pa je osvojitev slavne kulinarične zvezdice.

Intervju
Novi sodnik MasterChefa o 'vlogi', ki jo bo prevzel v sodniški trojici
ISSN 2630-1679 © 2024, Okusno.je, Vse pravice pridržane Verzija: 445