okusno.je
Tarte tatin s kolerabo - Rok Novak

MasterChef

Pita s kolerabo? Zmagovalna kombinacija, ki jo morate poskusiti

Slovita francoska pita tarte tatin se običajno pripravlja iz jabolk, njena posebnost pa je, da se peče narobe obrnjena. V tokratnem izzivu so se morali v njeni pripravi preizkusiti tudi tekmovalci na individualnem testu, le da za to nihče ni smel uporabiti jabolk. Izkazalo se je, da se v tarte tatin izvrstno poda tudi koleraba!

E.R.
24. 04. 2024 22.30

V oddaji MasterChef so tekmovalci na individualnem testu pripravljali eno najljubših jedi Karima Merdjadija. Gre za slavno francosko klasiko, ki ima za Francoze tak pomen, kot ga ima za Slovence potica. Govorimo seveda o slovitem tarte tatinu.  Ta se običajno pripravlja iz jabolk, recepturo za celoten postopek pa si lahko preberete TUKAJ

Današnji izziv pa seveda ni bil tako enostaven, saj so bili sodniki veliko bolj domiselni pri sami izbiri sestavin. Pred tekmovalce so postavili škatle različnih barv, ki so v sebi skrivale enako obarvano sestavine, iz katerih so morali nato pripraviti omenjeno verzijo francoske sladice.

V oddaji smo tako videli tarte tatin s papriko, jagodami,  porom, hruško, banano, kolerabo, krvavico in slivami. Kot da že vse to ne bi bilo dovolj, pa sta za največje presenečenje poskrbela Rok Novak in Julija Bukvic, saj sta prišla v najožji izbor kandidatov za mesto na balkonu, čeprav sta bili njuni glavni sestavini krvavica in koleraba. 

Na koncu sta sodnika z mestom na balkonu nagradila Roka, ki je tako s svojim tarte tatinom s kolerabo ugnal vso konkurenco.

Rok se sicer že pred samim kuhanjem ni prav nič ustrašil svoje nenavadne sestavine za francosko sladico, saj je pojasnil, da se je hitro spomnil, kako je gomolj kolerabe na sladek, sočen in okusen način pripravljala sestra njegove babice. Posledično ni izgubil niti minute časa in se je takoj suvereno lotil dela. Tako Karim kot Mojmir sta oba polagala velike upe v Roka, njuna pričakovanja pa so še narasla, ko sta ga obiskala na postaji. "Top ideja, komaj čakava," sta priznala.


In to povsem upravičeno!

Rok je namreč pred njiju dostavil najokusnejši tarte tatin, ki ga nista mogla prehvaliti. Mojmir mu je čestital za tako okusno pripravo kolerabe, še bolj navdušen pa je bil Karim. "Kdo bi si mislil, da lahko koleraba spusti tako polne in sladke okuse," se je čudil in priznal, da bi se s tem tarte tatinom z veseljem sladkal vsak dan, če se ne bi poznalo na liniji.


Po spodnji recepturi pa lahko Rokov kolerabin tarte tatin, postrežen z omako sabajon, poskusite speči tudi vi. Priprava vam bo vzela 30 minut, čas kuhanja pa 40 minut.

Sestavine za 6 oseb:

Za krhko testo:

- 250 g moke
- 160 g masla
- 60 g sladkorja v prahu
- 1 jajce
- 1 rumenjak
- ščepec soli

Za nadev:

- 400 g rumene kolerabe
- 2 žlici sladkorja
- 50 g masla
- 50 ml limetinega soka
 - naribana lupinica  limete
- cimetova skorja
- žlička klinčkov

Sabajon / Šado:

- 2 rumenjaka
- 60 g sladkorja
- 150 ml belega portovca
- naribana lupinica limete

Postopek priprave po korakih:

Moko odmerimo in presejemo. Dodamo sladkor v prahu, ščepec soli in vse skupaj premešamo. V mešanico suhih sestavin vgnetemo na kocke narezano maslo, da dobimo drobtinam podobno zmes. Dodamo jajce in rumenjak ter zgnetemo v gladko testo, ki ga postavimo v zamrzovalnik za 15 minut. 

V vodi kuhamo kolerabine olupke in obrezke kolerabe skupaj s klinčki in cimetom. Tako pripravimo kolerabino osnovo.

Eno kolerabo narežemo na kockice, velikosti 8 mm x 8 mm, drugo pa na lističe, debeline 3 mm. Kolerabo v ponvi dušimo na maslu. Dodamo cimet in zalivamo s kolerabino osnovo 15 minut.

V ponvico stresemo sladkor in ga na ognju segrevamo do zlato jantarne barve. Odstavimo z ognja in nanj zložimo dušeno kolerabo. Čezenjo poveznemo na 3 mm zvaljano krhko testo in ga dobro zatlačimo ob rob ponvice. Testo z vilicami prebodemo, da se para lahko odvaja in se testo ne dvigne.

Ponev potisnemo v pečico in pito pečemo na 190 stopinj Celzija 25 minut do zlatorjave barve.

Med peko pripravimo sabajon. Sladkor in rumenjake penasto umešamo. Dodamo beli portovec in zmes v vodni kopeli z metlico močno mešamo, da se naredi gosta penasta struktura. 

Pečen tart tatin pred serviranjem pustimo počivati 10 do 15 minut. Potem ga pokrijemo s krožnikom in previdno obrnemo. Poleg pripravljene sladice v omačnici postrežemo sabajon. 

Masterchef Slovenija

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Oddajo MasterChef lahko na POP TV še ta teden spremljate od ponedeljka do četrtka ob 21.15

V prazničnem prvomajskem tednu bomo namesto šova MasterChef Slovenija predvajali prvo sezono srbske serije Toma. V tem obdobju odpade tudi 24UR zvečer

MasterChef Slovenija in 24UR zvečer se na POP TV vrneta 6. maja.

ISSN 2630-1679 © 2024, Okusno.je, Vse pravice pridržane Verzija: 436