okusno.je
Kuhinja na kolesih

Kuhinja na kolesih

Okusna zajčkova rolada in slastna korenčkova sladica, kot ju pripravljajo v Hiši Ančka

Matevž Šalehar - Hamo se bo s svojo potujučo kuhinjo ustavil v gostilni Hiša Ančka, kjer mu bo kuhar Gašper Kačičnik pripravil pravo pojedino. Za glavno jed bosta jedla zajčkovo rolado v svinjski mrežici, za sladico pa bosta pripravila še korenčkov biskvit z ajdo, jabolčni pire in korenčkov sladoled.

M.S
26. 04. 2024 08.37
 Zajčkova rolada v svinjski mrežici z mladim korenjem in ocvrtim listnatim ohrovtom
Zajčkova rolada v svinjski mrežici z mladim korenjem in ocvrtim listnatim ohrovtom FOTO: POP TV

Za zajčkovo rolado potrebujemo:

- 1 zajec
- 1 svinjska mrežica
- 1 strok česna
- majhen šop peteršilja
- sol in poper
- 1,5 dl sladke polnomastne smetane
- 2 jajčna beljaka

Izkoščičenega zajca razrežemo na kose, pri čemer ohranimo hrbet brez potrebušine. Preostalo meso brez kosti narežemo na manjše kose, velikosti približno 1x1 cm, in jih ohladimo blizu ledišča. 

Ohlajeno meso zmeljemo s paličnim mešalnikom, medtem pa dodamo nasekljan česen in peteršilj. Med mletjem postopoma dodamo še sol, poper in sladko smetano. Nato primešamo beljaka in meljemo, dokler ne dobimo gladke zmesi. 

Hrbet zajca posolimo, popramo in ga stresemo na živilsko folijo. Previdno ga zvijemo v valj. Robove tesno zatisnemo in nato celotno zvito zmes ovijemo v še en kos živilske folije. Rolado kuhamo v vreli vodi približno 12 minut oziroma dokler zmes ne postane čvrsta. Ohladimo jo na sobno temperaturo in nato zavijemo v svinjsko mrežico. Pred serviranjem rolado v ponvi popečemo z vseh strani.

Za mlado korenje potrebujemo:

- 15 malih korenčkov
- 2 žlici masla
- vejica pehtrana
- sol

Korenček blanširamo približno tri minute v vrelem slanem kropu, nato pa ga hitro ohladimo v ledeni kopeli. Pred postrežbo korenček popečemo na rjavem maslu, ki smo mu dodali pehtran.

Za ocvrt listnati ohrovt potrebujemo:

- olje za cvrtje
- šopek listov listnatega ohrovta (cavolo nero)

Ohrovtu odstranimo osrednjo žilo in ga ocvremo v olju pri 170 stopinjah Celzija. 

Serviramo z reduciranim zajčjim fondom iz kosti. Pri reduciranju dodamo tri vejice timijana.

Voditelj Matevž Šalehar - Hamo bo poskusil dobrote v gostilni Hiša Ančka
Voditelj Matevž Šalehar - Hamo bo poskusil dobrote v gostilni Hiša Ančka FOTO: POP TV

Za korenčkov biskvit potrebujemo:

- 100 g gladke moke
- 25 g ajdove moke
- 4 jajca
- ščepec soli
- čajna žlička cimeta
- ščepec muškatnega oreščka
- 50 g vanilijevega sladkorja
- 100 g belega sladkorja
- 1 pecilni prašek
- 150 g naribanega korenja
-  60 g naribanih jabolk (zlati delišes)
- 90 ml kokosovega masla

Mokre sestavine natančno odmerimo in dobro premešamo, enako storimo tudi s suhimi sestavinami. Nato postopoma dodajamo suhe sestavine v mokro zmes ter mešamo, dokler ne dosežemo enotne mase. 

Pripravljeno maso pretresemo v pomaščen in pomokan pekač in jo pečemo približno pol ure pri 170 stopinjah Celzija. 

Za jabolčni pire potrebujemo:

- 80 g masla
- 500 g olupljenih jabolk zlati delišes, narezanih na tanke rezine
- 175 g suhega rizlinga
- 65 g sladkorja
- 40 g skute
- 1 g citronske kisline

Pripravimo si ledeno kopel. Na zmernem ognju v kozici segrejemo maslo, da se speni, a ne porjavi. 

V ponev dodamo narezana jabolka. Znižamo ogenj in med pogostim mešanjem kuhamo, dokler se jabolka ne zmehčajo, približno 15 minut. 

Vino dodamo v kozico, zavremo in kuhamo, dokler ne nastane sirup. Kozico odstavimo in vsebino zmeljemo v gladek pire. Med mletjem dodajamo sladkor, skuto in citronsko kislino. Pire ohladimo v ledeni kopeli.

Za ingverjeva jabolka potrebujemo:

- 125 g ingverjevega soka
- 125 g vode
- 75 g limoninega soka
- 50 g sladkorja
- 1 jabolko Granny Smith

Na zmernem ognju v ponvi zmešamo ingverjev sok, vodo, limonin sok in sladkor ter zavremo, nato pa mešamo, da se sladkor povsem raztopi. Odstranimo ponev z ognja in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. 

Jabolku odstranimo peške, nato pa ga z mandolino narežemo na tanke rezine. Prelijemo jih s pripravljeno tekočino za vlaganje in jih shranimo v neprodušno zaprti posodi. Pred serviranjem postavimo posodo v hladilnik za 6 ur.

Za jabolčno toffee glazuro potrebujemo:

- 480 g smetane
- 120 g svetlo rjavega sladkorja
- 70 g javorjevega sirupa
- 50 g redukcije jabolčnega soka (1 l soka)

Na zmernem ognju segrejemo sestavine v težki ponvi in pustimo, da zavrejo. Med kuhanjem občasno premešamo, dokler mešanica ne postane temno rjava in dovolj gosta, da prekrije hrbtno stran žlice.

Za tekočino za poširanje jabolk potrebujemo:

- 125 g jabolčnega moštnika
- 5 g ajdovega medu
- naribana lupina pomaranče
- 1 cimetova palčka
- polovica nastrganega vanilijevega stroka
- 1 kos zvezdnega janeža
- 1 g stroka kardamoma

Sestavine segrejemo v ponvi na zmernem ognju in pustimo, da zavrejo. Nato odstavimo ponev z ognja, jo pokrijemo ter pustimo stati pri sobni temperaturi 30 minut. Precedimo tekočino in jo nato ohladimo na sobno temperaturo.

Za poširana jabolka potrebujemo:

-2 jabolki
-120 g tekočine za poširanje jabolk

Olupljena jabolka razpolovimo, odstranimo peške in jih kratko pokuhamo v tekočini za poširanje, približno 2 do 3 minute.

Pri serviranju sladice lahko uporabimo korenčkov sladoled ali vanilijev sladoled, ki mu primešamo nasekljan žajbelj.

Masterchef Slovenija

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Ne zamudite nove epizode oddaje Kuhinja na kolesih: Koroška jutri ob 18.15 na POP TV, ki si jo lahko predpremierno že danes ogledate na VOYO.  V tokratni epizodi bomo spoznali tudi družino Perger, ki se že od leta 1757 ukvarja z medičarsko, lectarsko in svečarsko dejavnostjo. Na VOYO si lahko ogledate tudi vse prejšnje epizode te in preteklih sezon v goriški, prekmurski in gorenjski regiji.

Sorodni članki

Pomladno kosilo, ki vam bo prebudilo vse čute

Tokrat se bo Matevž Šalehar – Hamo s svojo potujočo kuhinjo odpravil v Ravne na Koroškem do gostilne Lečnik, kjer že četrta generacija skrbi za ohranjanje tradicije. Spoznali bomo kuharja Andraža Lečnika, ki nas bo naučil, kako pripraviti ocvrta bikova jajca s čemaževimi njoki v česnovi omaki.

Oddaje
Pomladno kosilo, ki vam bo prebudilo vse čute
Odlično domače kosilo, za katero ne potrebujete veliko sestavin

Matevž Šalehar- Hamo, voditelj oddaje Kuhinja na kolesih: Koroška, se tokrat odpravlja na turistično kmetijo Ovšen pod Uršljo goro. Tam bo imel priložnost spoznati domačo kuhinjo gospodinje Slavice Gostenčnik. Hamo bo navdušen, saj bosta s Slavico pripravila odlično koroško kosilo, ki ga sestavljajo prekajena svinjska rebra, krompirjev zos in kipjeni knedli. Preverite, kako se omenjene jedi pripravijo, da boste lahko tudi vi uživali v okusnih domačih dobrotah.

Oddaje
Odlično domače kosilo, za katero ne potrebujete veliko sestavin
Ali veste, da lahko iz kosmičev pripravite tudi juho?

Matevž Šalehar - Hamo, voditelj oddaje Kuhinja na kolesih: Koroška, se tokrat odpravlja na Janževski Vrh, kjer se nahaja 200 let stara Kovačija pri Kovaču. Tam ga bo sprejela Tinca Vomer, ki mu bo pokazala, kako se pripravi odlično vegetarijansko kosilo: kosmičeva juha in koprivni vlivanci v omaki iz rdeče pese s popečenim sejtanom.

Kuhinja na kolesih
Ali veste, da lahko iz kosmičev pripravite tudi juho?
Božansko kosilo, ki ga Slovenci naravnost obožujemo

Matevž Šalehar - Hamo, voditelj oddaje Kuhinja na kolesih: Koroška, se tokrat podaja v dolino Bistre, nedaleč od Črne na Koroškem, kjer se nahaja turistična kmetija Plaznik. Tam ga bosta sprejela Janez in Vida Adamič, ki mu bosta pokazala, kako se pripravi priljubljeno domače kosilo: kuhana govedina s praženim krompirjem in hrenovo omako.

Kuhinja na kolesih
Božansko kosilo, ki ga Slovenci naravnost obožujemo
Odkrijte okuse divjine s pohano podgano po receptu sokolarja

V tretji epizodi oddaje Kuhinja na kolesih: Koroška nas bo voditelj Matevž Šalehar - Hamo popeljal v Muto, kjer bomo spoznali Simona Pernata, ki je eden redkih sokolarjev pri nas, ki tudi lovi s sokolom. Simon ima doma več kot 40 ujed, poleg ptic pa tudi vzreja podgane ter iz njih pripravlja okusne jedi. Hamu bo razkril, kako pripraviti pohano podgano in pečeno prepelico.

Oddaje
Odkrijte okuse divjine s pohano podgano po receptu sokolarja
Okusna ajdova kaša in kločevi nudli, kot jih pripravijo na domačiji Marin Miler

V drugi epizodi oddaje Kuhinja na kolesih: Koroška nas bo voditelj Matevž Šalehar – Hamo popeljal v Šentanel, kjer bo raziskoval kulinarične čare turistične kmetije Marin Miler. Ta že več kot 120 let skrbno neguje prečudovit košček koroške zemlje. Spoznali bomo Danico Miler, ki nas bo navdušila s pripravo ajdove kaše z mangulico, bučkami na žaru in kločevimi rezanci s podlivom iz gozdnih sadežev. Vse recepta vam razkrivamo v nadaljevanju.

Oddaje
Okusna ajdova kaša in kločevi nudli, kot jih pripravijo na domačiji Marin Miler
ISSN 2630-1679 © 2024, Okusno.je, Vse pravice pridržane Verzija: 445