okusno.je
Humus

Zdravo in vegi

Kremast namaz, ki ga lahko jeste brez slabe vesti

Humus je vsestranski namaz, ki ga lahko uporabimo v številnih jedeh. Da bo kremast, hkrati pa lahek in bolj puhast, poleg osnovnih korakov priprave poskusite tudi naslednje trike.

Su.S.
18. 04. 2024 05.00

Humus je okusna jed, namaz oziroma (p)omaka, v kateri se čičerika združi s samimi zdravimi sestavinami: 
- tahinijem (sezamova pasta),
- česnom, 
- limoninim sokom, 
- olivnim oljem, 
- soljo in poprom

Zaradi kombinacije vlaknin, ogljikovih hidratov, zdravih maščob in beljakovin je humus zelo zdravo, a tudi nasitno živilo. 

S humusom boste obogatili marsikatero jed, od skled oz. bovl in wrapov do sendvičev. Brez njega ne gre, ko pripravljate falafle, odličen je tudi kot pomaka za narezano svežo zelenjavo. Ponudite ga lahko kot prilogo k praženi ali pečeni zelenjavi, pa tudi k pečenemu mesu. Razredčenega lahko uporabite kot omako za testenine, v kombinaciji z limoninim sokom pa kot preliv za solato.

Izvrsten, vsestranski in okusen, za povrhu pa velja še za eno najbolj zdravih jedi na svetu.
Izvrsten, vsestranski in okusen, za povrhu pa velja še za eno najbolj zdravih jedi na svetu. FOTO: Shutterstock

Osnovni recept

Potrebovali boste okoli 400 gramov doma skuhane čičerike, ki ste jo predhodno namakali in nekajkrat zamenjali vodo. Če boste uporabili čičeriko iz pločevinke, humus ne bo tako dober, boste pa ubrali priročno bližnjico. Potrebujete tudi sok polovice limone, a količino lahko seveda prilagodite in dodate več soka. Slednje še posebej velja za tradicionalne različice, ki so zelo kisle. Različni recepti zahtevajo tudi različne količine tahinija, od treh žlic pa do 130 gramov in celo več. Brez njega ne gre, saj daje humusu pravo teksturo in seveda okus. Potrebujete še strok česna, žlico ali dve olivnega olja, sol ter mleti poper. Za avtentičen okus lahko dodate tudi malo mletega kumina


Najboljše sestavine, najboljši humus


Da bo humus bolj kremast, mora biti čičerika mehka. To lahko dosežete na več načinov, izberite pa tistega, ki je za vas najbolj praktičen. Prvi je ta, da kuhani čičeriki odstranite kožico. To storite tako, da čičeriko iz pločevinke odcedite, jo zmešate z žličko in pol sode bikarbone, nato pa jo dve do tri minute pražite v suhi ponvi na srednji temperaturi. Premestite jo v skledo z mrzlo vodo in ji med drgnjenjem odstranite kožice. Vodo zamenjajte dvakrat ali trikrat in postopek ponovite. Odcejeno čičeriko lahko tudi podrgnete med dvema kuhinjskima krpama.

Če boste čičeriko skuhali sami, v vodo dodajte sodo bikarbono, ki bo pomagala zmehčati kožico, in vam je ne bo treba odstranjevati. Kuhano čičeriko pa lahko uporabite še toplo, saj bo humus tako bolj zračen, čičerika pa bo vpila okuse ostalih sestavin. Če ne gre drugače, jo pred pripravo še enkrat pogrejte. Tradicionalna priprava po drugi strani narekuje uporabo samo dobro ohlajene čičerike.

Za pripravo humusa izberite dober tahini. Če boste uporabili različne sezamove paste, boste zagotovo opazili razliko med njimi. Najboljša je zagotovo sveža pasta, zatorej lahko poskusite humus z doma pripravljenim tahinijem. In sicer v gladko pasto zmiksajte 140 gramov sezamovih semen, ki ste jih predhodno 3 do 5 minut pražili v suhi ponvi, nato pa dobro ohladili. Med mešanjem semenom dodajte tudi dve do štiri žlice nevtralnega olja, da boste na koncu dobili gladko pasto. Takšen tahini bo tudi homogen, medtem ko boste morali kupljenega pred uporabo dobro premešati. Lahko pa svoje goste presenetite tudi z izbiro drugega masla, denimo iz indijskih oreščkov, mandljev ali arašidov.

Priporočamo
Domače arašidovo maslo
Domače arašidovo maslo
27 min


V trgovinah boste dobili že pripravljen limonin sok, a je najboljši seveda sveže iztisnjen. Za spremembo lahko pripravite humus tudi s sveže iztisnjenim sokom limete, pa tudi pomaranče.

Da bo vaš humus še posebej puhast, sestavine zmešajte z ledeno kocko ali če nimate dovolj zmogljivega aparata, hladno vodo oziroma vodo, ki je ostala od kuhanja čičerike. S tem boste v humus vnesli več zraka.

Osnovni mešanici čičerike dodajte barvito zelenjavo, da ustvarite nove okuse in zanimive barvne kombinacije.
Osnovni mešanici čičerike dodajte barvito zelenjavo, da ustvarite nove okuse in zanimive barvne kombinacije. FOTO: Shutterstock

Pisan svet dodatkov

Če radi odkrivate nove okuse, poskusite kombinacijo osnovnega recepta in pečene rdeče paprike, zmes pa začinite s pol žličke sladke paprike v prahu. Osnovnemu receptu lahko dodate tudi pest svežih listov bazilike ali dve žlici pesta, ali pa dodate lonček kuhane rdeče pese ali buče, ter humus začinite z žličko gorčice.

PRIPOROČAMO RECEPT: Humus s sušenimi paradižniki
PRIPOROČAMO RECEPT: Humus s pečeno papriko
PRIPOROČAMO RECEPT: Humus s pečeno rdečo peso
PRIPOROČAMO RECEPT: Humus z avokadom

Ko boste imeli humus pripravljen, ga lahko povzdignete z raznimi dodatki. Posujete ga lahko s peteršiljem, drobnjakom, baziliko ali koriandrom, pa s sezamom, črnim sezamom ali makovimi semeni. Ne pozabite na začimbe, kot so kumina, čili v prahu, kajenski poper, kurkuma ali sumac. Humus lahko potresete tudi s sončničnimi semeni, orehi, mandlji, pinjolami ali semeni konoplje. Odličen pa je v tudi kombinaciji z okisano rdečo čebulo in zrni granatnega jabolka. Na spodnjih povezavah vam ponujamo še nekaj odličnih idej:

PRIPOROČAMO RECEPT: Humus s paradižnikovo solato s koriandrom
PRIPOROČAMO RECEPT: Humus z začinjeno jagnjetino
PRIPOROČAMO RECEPT: Humus s pečeno cvetačo

Zdrava prehrana

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Sorodni članki

Odlične jedi, pripravljene iz pločevinke čičerike

Čičerika je zelo zdravo živilo, bogato z beljakovinami, rudninami in prehranskimi vlakninami. Poleg tega pa je tudi vsestransko uporabna, saj jo lahko dodajamo v juhe in enolončnice, solate, omake in zelenjavne jedi, iz nje pa lahko pripravimo tudi okusne namaze. Da se izognemo dolgotrajnemu namakanju in kuhanju, je najbolje uporabiti kar konzervirano čičeriko. Tako lahko hitro pripravimo številne okusne in tudi zdrave obroke, primerne za vse dni v tednu. Predstavljamo vam izbor naših najljubših jedi s čičeriko.

Kaj skuhati
Odlične jedi, pripravljene iz pločevinke čičerike
Odličen zdrav posladek, ki je bogat z vlakninami in beljakovinami

Humus je priljubljeni namaz iz čičerike, ki ima dolgo zgodovino, saj so čičeriko v Egiptu kuhali in pripravljali že pred 7000 leti. Tako imenovani sladki humus pa je pogruntavščina zadnjih nekaj let. Sladke različice čičerikinega namaza so namreč vse bolj priljubljen zdrav posladek, ki je bogat z vlakninami in beljakovinami.

Triki in nasveti
Odličen zdrav posladek, ki je bogat z vlakninami in beljakovinami
Za prste oblizniti: mediteranske zelenjavne pomake in namazi

Če se izogibate kuhanju v poletni vročini, radi pa bi izkoristili bogat pridelek z vrta, lahko iz paprik, paradižnika, jajčevcev, kumar, zelišč in druge zelenjave pripravite različne namaze in pomake. Zbrali smo nekaj najbolj priljubljenih mediteranskih namazov, ki se odlično priležejo kot predjed, prigrizek ali kot priloga jedem z žara.

Mediteranska
Za prste oblizniti: mediteranske zelenjavne pomake in namazi
Zanimivi načini, kako v obroke vključiti čičeriko

Čičeriko uvrščamo med stročnice. Te so zdrav vir beljakovin in prehranskih vlaknin. S čičeriko zaužijemo še vitamine iz skupine B, predvsem folate, kot tudi kopico mineralov, med njimi cink, železo, magnezij in kalij. Vse vrste stročnic bi morale biti del naše redne prehrane, in to tudi pri tistih, ki se trudijo izgubiti kilograme. Poglejmo si, na kakšne zanimive načine lahko v obroke vključimo čičeriko.

Zdravo in vegi
Zanimivi načini, kako v obroke vključiti čičeriko
Zdravi namazi, ki vas bodo navdušili

Namaz lahko vsebuje vrsto koristnih živil – denimo stročnice in različno sezonsko zelenjavo. Vsak dan bi morali pojesti vsaj pet porcij sadja in zelenjave, vendar več drugega kot prvega. Namaz, ki vsebuje zelenjavo, lahko omogoči, da za zadosten vnos poskrbite že z zajtrkom. Skupaj s solato pa lahko tudi polnozrnat kruh z zdravim namazom postane hitro, povsem polnovredno kosilo, ko nimate časa za pripravo česa drugega.

Zdravo in vegi
Zdravi namazi, ki vas bodo navdušili
Živilo za dobro prebavo, ki ga lahko uživate za zajtrk, kosilo in večerjo

Vključitev stročnic v prehrano je poceni in enostaven način, kako lahko ta postane bolj raznolika in zdrava. Vsebujejo veliko koristnih hranil, nasitijo in poskrbijo za dobro prebavo. Prednosti bi lahko še naštevali. Z njimi je mogoče pripraviti raznolike obroke. Jajčna omleta lahko vsebuje čičeriko in špinačo, testenine lahko kombinirate z lečo in ohrovtom, juha je lahko iz leče in buče.

Zdravo in vegi
Živilo za dobro prebavo, ki ga lahko uživate za zajtrk, kosilo in večerjo
Velja za eno najbolj zdravih jedi na svetu, na takšne načine pa ga lahko uporabite

Humus, namaz iz čičerike, sezamove kreme oziroma paste, limoninega soka in oljčnega olja, je v zadnjih letih tudi pri nas postal ustaljeno živilo. Mnogi si ga namažejo na kruh ali ga uporabijo kot pomako za zelenjavo, ki so jo narezali na palčke. A mogoče ga je uporabiti še na druge načine. Nekaj odličnih idej vam predstavljamo v nadaljevanju.

Zdravo in vegi
Velja za eno najbolj zdravih jedi na svetu, na takšne načine pa ga lahko uporabite
Zdrava živila, ki bi jih morali imeti v vsaki kuhinji

Preverite, zakaj je priporočljivo, da se v vaši kuhinji med drugim nahajajo ajda, orehi, jajca in čičerika. Zakaj so to izredno zdrava živila in kako jih lahko v svojo prehrano preprosto vklučite?

Zdravo in vegi
Zdrava živila, ki bi jih morali imeti v vsaki kuhinji
Zdravo živilo, ki v hipu popestri jedi, ki smo se jih že naveličali

Tahini, kar je ime za sezamovo pasto oziroma maslo, najbolje poznamo kot sestavino humusa. Vendar to ni edini način, na katerega ga lahko uživamo. Iz njega lahko pripravimo Baba Ganoush, še en zdrav namaz, ki je podoben humusu, a njegova glavna sestavina ni čičerika, temveč jajčevec. Lahko ga uporabimo tudi kot solatni preliv. Žličko te paste oziroma masla enostavno razredčimo z limoninim sokom in vodo, pripravljen preliv pa popestri tudi vsako zelenjavo.

Zdravo in vegi
Zdravo živilo, ki v hipu popestri jedi, ki smo se jih že naveličali
Preprost namaz, ki velja za eno najbolj zdravih jedi na svetu

Ste si že kdaj pripravili humus? To je izredno zdrav namaz iz čičerike, sezamove paste, oljčnega olja, limoninega soka, česna in ščepca soli. Takšen je osnovni recept, ki mu je mogoče dodati rdečo peso, špinačo, avokado, mleto rdečo papriko, peteršilj ... Vse to so zdrave sestavine, zaradi česar je humus odlična ideja za zdrav zajtrk ali večerjo. Poleg tega lahko predstavlja tudi omako, v katero gostje med poletnim druženjem pomakajo na palčke narezano zelenjavo. Če humus bolj razredčite, pa je lahko tudi odličen preliv za solato.

Zdravo in vegi
Preprost namaz, ki velja za eno najbolj zdravih jedi na svetu
Top 5 živil za po treningu

Ste se kdaj spraševali, kaj jesti po treningu ali telovabi? Predstavljamo vam 5 živil oziroma jedi, ki jih morate takrat zaužiti.

Fit
Top 5 živil za po treningu
Zdrav namaz, ki ga boste z užitkom mazali na kruh!

Humus, orientalski namaz iz čičerike in sezamove paste, velja za eno najbolj zdravih jedi na svetu. Je odličen vir vlaknin, kakovostnih beljakovin in številnih rudnin, uporabljamo pa ga lahko kot namaz, prilogo in tudi omako. Poleg originalnega, slanega humusa v zadnjem času postaja vedno bolj priljubljen tudi sladek čokoladni humus. Če ga še niste poskusili, ga vsekakor morate, saj je enkratnega okusa in predstavlja odlično alternativo nezdravim čokoladnim namazom.

Zdravo in vegi
Zdrav namaz, ki ga boste z užitkom mazali na kruh!
ISSN 2630-1679 © 2024, Okusno.je, Vse pravice pridržane Verzija: 445