TIMES.si - Kulinarikahttp://www.times.si/TIMES.si - Kulinarikahttp://www.times.si/s/img/logo.pnghttp://www.times.si/sl-sičet, 14 Nov 2019 07:12:13 +0100600Portal zbira, kategorizira in združuje sorodne novice z večine internetnih novičarskih portalov v Sloveniji.Michelinove zvezdice bodo končno zasijale tudi v Sloveniji | RTV Slovenijahttp://www.times.si/stil/kulinarika/michelinove-zvezdice-bodo-koncno-zasijale-tudi-v-sloveniji--f45980364f58722587d0ed521656218ebdbd80ff.htmlhttp://www.times.si/stil/kulinarika/michelinove-zvezdice-bodo-koncno-zasijale-tudi-v-sloveniji--f45980364f58722587d0ed521656218ebdbd80ff.htmlSi lahko obetamo izboljšanje kulinarične ponudbe?
Michelin končno tudi v Sloveniji - Dnevnik
Velika novica za Slovenijo: dobimo Michelinov vodnik - Siol.net
Vsi prispevki (3) »]]>
Kateri je ključni prehrambni trend v letu 2019 | Delohttp://www.times.si/stil/kulinarika/kateri-je-kljucni-prehrambni-trend-v-letu-2019--4653cdb341d2a8b37c21572d35716067a3f24f06.htmlhttp://www.times.si/stil/kulinarika/kateri-je-kljucni-prehrambni-trend-v-letu-2019--4653cdb341d2a8b37c21572d35716067a3f24f06.htmlPrehrambni trendi se v zadnjih letih obračajo h koreninam. Vedno večja skupina ozaveščenih potrošnikov goji pričakovanja po naravnih, lokalno pridelanih in preprostih izdelkih, ki ne vsebujejo dodanih sladkorjev, barvil, arom ali drugih aditivov. Potrošniki se kot odgovor na svoj življenjski slog na trgu ozirajo po avtentičnih in naravnih živilih, strokovnjaki pa to obliko nakupnega vedenja opredeljujejo kot enega najpomembnejših prehranskih trendov v letu 2019. V tujini trend opisujejo z izrazom clean label oziroma čisto označevanje: »Jasno je, da gre za potrošniško zahtevo po čistih izdelkih, ki se nanaša na preglednost označb v smislu razumljivosti. Čedalje več potrošnikov si namreč želi uživati izdelke iz naravnih in enostavnih sestavin, ki jih razumejo in jim zaupajo. Clean label pomeni kratek seznam sestavin in njihovo razumljivost. Pomeni odsotnost umetnih dodatkov,« pojasnjujejo v Ljubljanskih mlekarnah. Razvoj izdelkov mora slediti zahtevam potrošnikov V Ljubljanskih mlekarnah so pred tremi leti začeli projekt clean label, v okviru katerega so med drugim prenovili vse sadne jogurte blagovne znamke Mu. Pred dobrim letom pa so storili še korak naprej in predstavili novo linijo izdelkov, jogurte Mu Natur. Njihova edinstvena prednost je, da so sestavljeni iz zgolj dveh sestavin – jogurta in sadja in so trenutno edini jogurti s sadjem brez dodanega sladkorja na slovenskem trgu. Vendar pa je razvoj izdelkov po načelu manj je več zelo zahteven. Kot pojasnjujejo v Ljubljanskih mlekarnah, je bilo ključno vprašanje pri razvoju prvega tovrstnega izdelka, kako združiti samo dve sestavini, naravni jogurt in sadje brez vseh dodatkov, hkrati pa potrošnikom predstaviti kakovosten in okusen izdelek s primerno dolgim rokom uporabe.  Da jim je to uspelo, je na koncu potrdila tudi Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani s certifikatom 100 % naravno. Ugledni certifikat je jamstvo za potrošnike, da bodo zaužili pristne in kakovostne izdelke, ki vsebujejo le naravno prisotna sladkorja fruktozo in galaktozo, sestavini v sadju in mleku. Biotehniška fakulteta pa je vključena tudi pri proizvodnji jogurtov Mu Natur, in sicer v obliki rednega preverjanja ustreznosti izdelkov. Slovenke in Slovenci izbrali nov okus jogurtov Mu Natur breskev/mango  Pozitiven odziv potrošnikov na jogurte Mu Natur je na Ljubljanskih mlekarnah botroval odločitvi, da na trgu predstavijo nov okus, ki se bo pridružil jagodi in borovnici. Pri razvoju okusa so želeli narediti korak naprej, zato so vanj vključili tudi potrošnike in jih povabili, da pomagajo pri sprejemu ključne odločitve v fazi razvoja izdelka – kakšen naj bo novi okus jogurta Mu Natur?  Novi okus Mu Natur: jogurt, breskev, mango. In nič drugega. FOTO: Ljubljanske mlekarne Da bi preverili mnenje potrošnikov, so v Ljubljanskih mlekarnah konec avgusta v različnih slovenskih krajih organizirali degustacije, na katerih so imeli potrošniki možnost poskusiti tri okuse jogurta Mu Natur in glasovati za najljubšega. V sproščenem vzdušju so mladi in mladi po srcu okušali vzorce, med seboj delili mnenja in se zabavali ob stand up vložkih komika Jana Kreuzerja z ekipo. »Pripravljenost ljudi, da nam pomagajo sprejeti odločitev glede novega okusa jogurta Mu Natur, je bila nad vsemi pričakovanji. To priložnost bi izkoristili, da se zahvalimo vsem sodelujočim in jim sporočimo, da smo njihovo mnenje seveda spoštovali. Največ glasov je prejel okus Mu Natur breskev/mango, ki je v teh dneh že na voljo na prodajnih mestih po Sloveniji,« so še sporočili iz Ljubljanskih mlekarn. FOTO: Ljubljanske mlekarne FOTO: Ljubljanske mlekarne FOTO: Ljubljanske mlekarne
Kateri je ključni prehrambni trend v letu 2019? - Siol.net
Vsi prispevki (2) »]]>
Največje martinovanje prekinil mrk, prireditelji odgovarjajo | Slovenske novicehttp://www.times.si/stil/kulinarika/najvecje-martinovanje-prekinil-mrk-prireditelji-odgovarjajo--16d76a1e2822395339ccf8f1f45816930500886c.htmlhttp://www.times.si/stil/kulinarika/najvecje-martinovanje-prekinil-mrk-prireditelji-odgovarjajo--16d76a1e2822395339ccf8f1f45816930500886c.htmlMARIBOR – V ponedeljek, 11. novembra, je v štajerski prestolnici že 36. leto zapored potekalo martinovanje. Točno ob 11.11 se je v Mariboru začel praznik na god sv. Martina. Martinovanje v Mariboru je sicer eno največjih enodnevnih javnih martinovanj v Sloveniji, ko se v štajerski prestolnici zbere tudi 20.000 tisoč obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Tudi letos so se številni obiskovalci prišli zabavat in pokusit kapljico rujnega. Na Trgu Leona Štuklja so nastopili  Poskočni muzikanti (ob 15. uri), skupina Dejan Vunjak & Brendijeve barabe (ob 18. uri), ob 20. uri pa so nadaljevali zabavo z glasbo Radia Maribor. Prireditev, ki se običajno konča ob 21. uri, pa je nekaj po 20. uri prekinil električni mrk. Za pojasnilo smo prosili prireditelje, ki so nam odgovorili: »Do izpada elektrike na prireditvi 36. Martinovanje v Mariboru 2019 je prišlo zaradi napake na električnem omrežju. Organizator prireditve Zavod za turizem Maribor - Pohorje je nemudoma stopil v stik s podjetjem Elektro Maribor, ki je napako popravilo. Za dodatna pojasnila o razlogu za izpad elektrike se prosimo obrnite na podjetje Elektro Maribor.«
V Mariboru praznujejo štajersko novo leto #video - Siol.net
Vsi prispevki (2) »]]>
Več tisoč ljubiteljev žlahtne kapljice na Trgu Leona Štuklja | RTV Slovenijahttp://www.times.si/stil/kulinarika/vec-tisoc-ljubiteljev-zlahtne-kapljice-na-trgu-leona-stuklja--e9bcceae039a00cd7ebe51368e27cdcb2b2abead.htmlhttp://www.times.si/stil/kulinarika/vec-tisoc-ljubiteljev-zlahtne-kapljice-na-trgu-leona-stuklja--e9bcceae039a00cd7ebe51368e27cdcb2b2abead.htmlŽe 36. martinovanje v Mariboru
FOTO: Vinska kraljica spretno vihti sabljo - Slovenske novice
"Ne le en dan, vinar potrebuje konstanten obisk skozi celo leto" - RTV Slovenija
Vsi prispevki (3) »]]>
Piščanec v gorčični omaki | RTV Slovenijahttp://www.times.si/stil/kulinarika/piscanec-v-gorcicni-omaki--1d6bc3374a4f2ab36a53bc8fc28ef627c907f973.htmlhttp://www.times.si/stil/kulinarika/piscanec-v-gorcicni-omaki--1d6bc3374a4f2ab36a53bc8fc28ef627c907f973.htmlSestavine: 2 kosa celih piščančjih prsi, 4 žlice gorčice (najbolje z dodanimi zrni), 2 dl smetane (za kuhanje), pol kozarca belega vina, sol, vejica rožmarina, po potrebi žlica olja. - 2 kosa celih piščančjih prsi - 4 žlice gorčice (najbolje z dodanimi zrni) - 2 dl smetane (za kuhanje) - pol kozarca belega vina - sol - vejica rožmarina - po potrebi žlica olja Piščančje meso po dolgem razpolovimo, narahlo posolimo in bogato namažemo z gorčico. V ponev po potrebi nalijemo žlico olja in segrejemo. Prsi položimo v ponev. Meso sprva z lopatico kakšno minuto ali dve pritiskamo ob ponev, da pospešimo pečenje (in v večji meri prihranimo mesne sokove). Nato pečemo dalje približno 15 minut na srednje močnem ognju. Zatem meso obrnemo, znova kakšno minuto pritiskamo meso z lopatico ob ponev, nato vse prelijemo z vinom. Začinimo z rožmarinom. Pečemo dalje še največ 10 minut, meso vzamemo iz ponve in ga pokrijemo. Nato prilijemo smetano (in malo vode, če je potrebno), premešamo, po minuti ali dveh, ko se omaka zgosti, pa odstavimo. Meso narežemo, ponudimo z omako in čim prej ponudimo.
Odlične račje prsi z dušenim rdečim zeljem in kostanjevim pirejem - Slovenske novice
Martinova pojedina - RTV Slovenija
RTV Slovenija  Vsi prispevki (4) »]]>
Recept: skutno-sadna pita | Slovenske novicehttp://www.times.si/stil/kulinarika/recept-skutno-sadna-pita--4ffee1875f2593d13ef11ba6f66f92e98abd776d.htmlhttp://www.times.si/stil/kulinarika/recept-skutno-sadna-pita--4ffee1875f2593d13ef11ba6f66f92e98abd776d.htmlTesto: 400 g moke 200 g masla (sobna temperatura) 100 g sladkorja 3 jajca 1 dcl kisle smetane naribana lupina pol eko limone prašek za pecivo (vinski kamen) Skutni nadev: 0,5 kg skute 3 dl kisle smetane ​jajce 100 g sladkorja vaniljev strok sok ene limone Sadni nadev: 450 g gozdnih sadežev (višenj, malin ali ribeza) 2 žlici sladkorja 1. Za testo penasto umešamo maslo in sladkor, dodamo jajca in dobro premešamo. Dodamo limonovo lupinico, kislo smetano in na to presejemo moko s praškom za pecivo. Zmešamo s kuhalnico, potem zvrnemo na delovno površino in mesimo z rokami. Testo mora biti mehko, a se ne sme lepiti na roke. Če se, dodamo malo moke (po žlicah). Razdelimo ga na dva enaka dela in pustimo počivati kake pol ure. 2. Medtem v kozici pokuhamo sadje in ga spasiramo do gladkega. Zmes mora biti gostljata. Ohladimo. 3. Skuto zmiksamo z jajci, dodamo sladkor in kislo smetano ter limonov sok. 4. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Eno polovico testa razvaljamo in ga damo na pekač, lahko tistega od pečice, ki smo ga namastili in obložili s papirjem za peko. Testo premažemo s sadnim nadevom, čez naložimo skuto in lepo zgladimo. V velikosti pekača razvaljamo še drugi del testa in ga položimo na nadev ter nekajkrat prebodemo z vilicami. Ali pa iz testa izrežemo trakove in sestavimo mrežo ali izrežemo srčke z modelčki za piškote ter jih zlagamo po vrhu. Pečemo 45 minut. Pita naj se popolnoma ohladi, potem jo posladkamo s sladkorjem v prahu. Postrežemo s sadjem.
Kostanjevi štruklji - Gorenjski Glas
Vsi prispevki (2) »]]>
Za najboljši sir na svetu prvič proglašen ameriški | RTV Slovenijahttp://www.times.si/stil/kulinarika/za-najboljsi-sir-na-svetu-prvic-proglasen-ameriski--15c1553356a93a74552d327b23ab4b56142a3813.htmlhttp://www.times.si/stil/kulinarika/za-najboljsi-sir-na-svetu-prvic-proglasen-ameriski--15c1553356a93a74552d327b23ab4b56142a3813.htmlNa drugem mestu italijanski, na tretjem španski
Pustotnikovim tri priznanja - Gorenjski Glas
Vsi prispevki (2) »]]>
Kupujte svoje najljubše izdelke ceneje | Slovenske novicehttp://www.times.si/stil/kulinarika/kupujte-svoje-najljubse-izdelke-ceneje--6b5e3e9d5b21a91ebd2d76a91b6e7612e0037976.htmlhttp://www.times.si/stil/kulinarika/kupujte-svoje-najljubse-izdelke-ceneje--6b5e3e9d5b21a91ebd2d76a91b6e7612e0037976.htmlPolovica teh izdatkov je bila namenjena stroškom prevoza, nakupu hrane in brezalkoholnih pijač ter stroškom bivanja, še kažejo podatki statističnega urada. Ko dobro pomislite, kateri izdelki se najpogosteje znajdejo v vašem nakupovalnem vozičku, ali nekaj dni opazujete svoje nakupovalne navade, ugotovite, da je približno deset takšnih, ki jih kupujete stalno in so osnova vaših osnovnih življenjskih potrebščin: kruh, meso, mleko, olje, izdelki za osebno higieno (WC-papir ipd.) … Tudi cena odloča o nakupu V prvih devetih mesecih tega leta, tako SURS, so se cene v primerjavi z letom 2018 zvišale za 1,8 %. K dvigu cen na letni ravni je med drugim prispevala tudi podražitev mesa, ki znaša 3,9 %, v zadnjem mesecu pa je nekoliko upadla cena svežega sadja in zelenjave. Cene se tako spreminjajo; enkrat rastejo, drugič se nižajo. Želimo kupovati dobro in kakovostno, a odločilen dejavnik pri nakupu je tudi cena. Nakupujte preudarno in prihranite Se vam rado zgodi, da kupite več, kot porabite, ali po izdelkih posegate impulzivno in posledično zapravite več, kot bi sicer? Bodite preudarni in pred nakupom razmislite, kaj potrebujete in kako boste to porabili. Sestavite si nakupovalni seznam, ki bo vaša »varovalka«. Izberite si svojih 10 Ocenite svoje nakupovalne navade in si s pomočjo Tuševega kataloga, ki ga lahko prejmete na dom, poiščete v trgovini ali franšizi Tuš oziroma Tuš drogeriji, sestavite seznam svojih 10 najljubših izdelkov. Vse do 5. januarja jih lahko kupujete ceneje. Vseh 10 izdelkov lahko aktivirate naenkrat ali pa jih postopoma dodajate na seznam najljubših. Aktivirate jih lahko na blagajnah trgovin, franšiz in drogerij Tuš, na spletni strani in v mobilni aplikaciji Tuš. Z aktivacijo enega kupona dobite tudi popust za vse izdelke Gorenjka ali Quercus. V katalogu lahko izbirate med kar 150 izdelki. Mrežno pečenko boste tako na primer kupovali 30 % ceneje, planinsko mleko Tuš za 0,74/l, Jelenov kruh za kar 20 % ceneje, pašteto Argeto pa za le 0,76 evra. FOTO: Getty Images/istockphoto Akcija Mojih 10 velja do 5. januarja 2020. Pogoj za uporabo popustov je članstvo v Tuš klubu. Še niste imetnik kartice Tuš kluba? Preberite, kako do nje, in naj se nakupovanje Mojih 10 začne!
Kupujte svoje najljubše izdelke kar do 50 % ceneje - Slovenske novice
Kako prihraniti pri nakupu živil in hrane? - Siol.net
Vsi prispevki (3) »]]>
Rožnati zdrobovi njoki v sirovem bešamelu | RTV Slovenijahttp://www.times.si/stil/kulinarika/roznati-zdrobovi-njoki-v-sirovem-besamelu--175ea18aa8f19b870d6b8069966cd465f20f4fdf.htmlhttp://www.times.si/stil/kulinarika/roznati-zdrobovi-njoki-v-sirovem-besamelu--175ea18aa8f19b870d6b8069966cd465f20f4fdf.htmlBarvito kosilo
Rožnati zdrobovi njoki v sirovem bešamelu - RTV Slovenija
Vsi prispevki (2) »]]>
Svinjski zvitek z zelenimi jabolki | RTV Slovenijahttp://www.times.si/stil/kulinarika/svinjski-zvitek-z-zelenimi-jabolki--82dd3570ac8baab87e66f48b9298707dc45d0329.htmlhttp://www.times.si/stil/kulinarika/svinjski-zvitek-z-zelenimi-jabolki--82dd3570ac8baab87e66f48b9298707dc45d0329.htmlPo potrebi prilivamo jabolčni sok
Svinjski zvitek z zelenimi jabolki - RTV Slovenija
Vsi prispevki (2) »]]>