TIMES.si - Tehnologijahttp://www.times.si/TIMES.si - Tehnologijahttp://www.times.si/s/img/logo.pnghttp://www.times.si/sl-sipet, 28 Jul 2017 08:42:43 +0200600Portal zbira, kategorizira in združuje sorodne novice z večine internetnih novičarskih portalov v Sloveniji.So odkrili orjaško eksoluno? | 24ur.comhttp://www.times.si/tehnologija/so-odkrili-orjasko-eksoluno--ff83d448e095dd2c410f6dfccd1d7380443fb45b.htmlhttp://www.times.si/tehnologija/so-odkrili-orjasko-eksoluno--ff83d448e095dd2c410f6dfccd1d7380443fb45b.htmlAstronomi so odkrili okoli 3500 potrjenih eksoplanetov, to je planetov izven našega Osončja. Ni pa znano, ali okoli teh planetov krožijo tudi lune, saj jih je veliko težje zaznati. Astronomi menijo, da so morda našli prvi objekt, ki bi se lahko izkazal za eksoluno.
Odkrili naj bi prvo luno izven Osončja - RTV Slovenija
Vsi prispevki (2) »]]>
Končno razkrili, koliko je vreden trg izsiljevalskih programskih kod! | Računalniške novicehttp://www.times.si/tehnologija/koncno-razkrili-koliko-je-vreden-trg-izsiljevalskih-programskih-kod--6ada210866dd50db8765ac0786d0176d53f1974c.htmlhttp://www.times.si/tehnologija/koncno-razkrili-koliko-je-vreden-trg-izsiljevalskih-programskih-kod--6ada210866dd50db8765ac0786d0176d53f1974c.htmlIzsiljevalske kode so na našo žalost že dalj časa na voljo praktično vsem, ki jih želijo kupiti. Tu gre za škodljive programske kode, ki nič hudega slutečim uporabnikom zašifrirajo vse za uporabnike pomembne datoteke, nepridipravi pa od žrtev zahtevajo plačilo odkupnine v zameno za ključ za dešifriranje. Škodljive programske kode so na voljo v programskem jeziku Javascript, po potrebi pa so na voljo tudi različice izdelane v programskem jeziku HTML in CSS. Enostavno dostopnost izsiljevalskih programskih kod s pridom seveda izkoriščajo številni nepridipravi širom sveta, saj je v zgolj nekaj mesecih nastalo na tisoče novih tovrstnih programov. Ker se val tovrstnih zlonamernih kod zagotovo ne bo kmalu ustavil, so raziskovalci organizacij Google, Chainalysis, UC San Diego in NYU Tandon School of Engineering pripravili študijo o tem, koliko denarja so nepridipravi doslej zaslužili z izdelovanjem izsiljevalskih škodljivih programskih kod. Omenjena raziskava je pokazala, da so spletni kriminalci s pomočjo izsiljevalskih kod v zadnjih dveh letih pridobili za okoli preračunanih 22 milijonov evrov protipravnega premoženja. Med 34 tovrstnimi kodami je bila zdaleč najbolj dobičkonosna zlonamerna koda Locky, saj je v prvih mesecih lanskega leta ustvarila prihodke v višini preračunanih šest milijonov evrov. Škodljivi kodi Cerber in CryptXXX pa sta kriminalcem prinesli preračunanih 5,9 milijonov evrov oziroma preračunanih 1,7 milijonov evrov protipravnega premoženja, kar je presenetilo tudi največje poznavalce spletnega kriminala. Čeprav naj bi število izsiljevalskih programskih kod v naslednjih mesecih še naraščalo, se lahko njihovim pastem izognemo na zelo preprost način. Med varnostnimi sporočili gre upoštevati, da ne odpiramo sumljive elektronske pošte in priponk od neznanih pošiljateljev, imamo varnostne kopije svojih podatkov, posodabljamo svoj operacijski sistem, spletne brskalnike, Javo, Adobe Reader ter vso ostalo ranljivo programsko opremo. Prepričati se moramo tudi, da uporabljamo zadnjo različico dovolj kakovostnega in zanesljivega protivirusnega programa.
Kako lahko preprečite, da vam zaklenejo računalnik? - Siol.net
Vsi prispevki (2) »]]>
Uporabniki pomirjeni: Slikar ostaja, le novi dom bo dobil | Večerhttp://www.times.si/tehnologija/uporabniki-pomirjeni-slikar-ostaja-le-novi-dom-bo-dobil--6e14d019d1d5fc97bd1f81dec6b1d7587d41e437.htmlhttp://www.times.si/tehnologija/uporabniki-pomirjeni-slikar-ostaja-le-novi-dom-bo-dobil--6e14d019d1d5fc97bd1f81dec6b1d7587d41e437.htmlPritisk javnosti (beri: številne zahteve uporabnikov po ohranitvi programa) so spremenile načrte softverskega giganta.
Microsoft prisluhnil ljudem in ohranil kultnega Slikarja - Moški.si
Microsoft prisluhnil ljudem: Slikar še naprej na izbiro - Planet.si
Računalniške novice  Siol.net  Računalniške novice  Dnevnik  Monitor  Žurnal24  Siol.net  Delo  Večer  Vsi prispevki (12) »]]>
Ko pri mobilnem telefonu en zaslon ni več dovolj! | Računalniške novicehttp://www.times.si/tehnologija/ko-pri-mobilnem-telefonu-en-zaslon-ni-vec-dovolj--afe39d32d16e135a4623ed9ca8a7a0fd9a66fb48.htmlhttp://www.times.si/tehnologija/ko-pri-mobilnem-telefonu-en-zaslon-ni-vec-dovolj--afe39d32d16e135a4623ed9ca8a7a0fd9a66fb48.htmlKitajsko podjetje Meizu je predstavilo svoja nova pametna mobilna telefona Pro 7 in Pro 7 Plus, ki resnično prinašata novo svežino na trg mobilne telefonije. Oba modela sta namreč opremljena z dodatnim zaslonom Super AMOLED s 5,1-centimetrsko oziroma 2-palčno diagonalo in ločljivostjo 240 x 536 slikovnih točk, ki se nahaja na zadnji strani naprave. Ta zaslon je seveda namenjen enostavnejšim opravilom, kot so pregledovanje obvestil, nadzor nad večpredstavnostnimi vsebinami, nadzor nad spletno kamero in še mnogo več. Pametna mobilna telefona Pro 7 in Pro 7 Plus sta za nameček opremljena še z dvema digitalnima fotoaparatoma ločljivosti 12 milijonov slikovnih točk, pri tem pa je bilo uporabljeno slikovno tipalo Sony IMX386. Na sprednji strani pa najdemo spletno kamero ločljivosti 16 milijonov slikovnih točk, ki je kot nalašč za zajem sebkov. Oba modela sta še vedno opremljena s 3,5-milimetrskim priključkom za slušalke, posebnim avdio sistemom za boljšo kakovost predvajanja zvoka in operacijskim sistemom Android 7.0 Nougat, ki so ga programerji podjetja Meizu opremili s prirejenim grafičnim vmesnikom Flyme 6. Manjši model Meizu Pro 7 ponuja zaslon Super AMOLED s 13,2-centimetrsko oziroma 5,2-palčno diagonalo visoke ločljivosti, zmogljiv procesor MediaTek Helio P25, vgrajeno grafično kartico Mali T-880, štiri gigabajte sistemskega pomnilnika in vgrajeni pomnilnik s 64 gigabajti oziroma 128 gigabajti prostora. Tu najdemo še baterijo zmogljivosti 3.000 miliamper ur s tehnologijo hitrega polnjenja Meizu mCharge 3.0. Večji model Pro 7 Plus pa se lahko pobaha s 14,5-centimetrskim oziroma 5,7-palčnim zaslonom AMOLED ločljivosti QHD, 10-jedrnim procesorjem Helio X30, grafično kartico PowerVR 7XTP, s kar šestimi gigabajti sistemskega pomnilnika in vgrajenim pomnilnikom s 64 gigabajti oziroma 128 gigabajti prostora. Dovolj dolgo avtonomijo delovanja zagotavlja baterija zmogljivosti 3.500 miliamper ur, za hitro polnjenje pa je bilo poskrbljeno s tehnologijo mCharge 4.0, ki lahko povsem izpraznjeno baterijo napolni do 67 odstotkov v zgolj 30 minutah. Za vstopni model manjšega telefona Meizu Pro 7 bo treba odšteti okoli 367 evrov, medtem ko bo model s 128 gigabajti vgrajenega pomnilnika vrednoten na okoli 431 evrov. Za vstopno različico večjega modela Pro 7 Plus pa bo treba odšteti okoli 456 evrov, medtem ko bo različica s 128 gigabajti vgrajenega pomnilnika vrednoten na okoli 520 evrov. Oba modela bosta na voljo v rdeči, srebrni, zlati in črni barvi.
Če pohitite lahko ta super telefon lahko dobite za zelo nizko ceno! - Računalniške novice
Odlična novica. Honor 9 Premium prihaja na evropski trg! - Računalniške novice
Vsi prispevki (3) »]]>
Ameriško podjetje bo zaposlenim vsadilo mikročipe | Računalniške novicehttp://www.times.si/tehnologija/amerisko-podjetje-bo-zaposlenim-vsadilo-mikrocipe--cdd36c640b7c391c5f9f71606a17e52be850a3d3.htmlhttp://www.times.si/tehnologija/amerisko-podjetje-bo-zaposlenim-vsadilo-mikrocipe--cdd36c640b7c391c5f9f71606a17e52be850a3d3.htmlPodjetje Three Square Market iz Wisconsina bo postalo prvo ameriško podjetje, ki bo čipiralo svoje zaposlene. Three Square Market načrtuje vsadke majhnih RFID ("radio-frequency identification") čipov v roke zaposlenih. Čipiranje bo za zaposlene popolnoma brezplačno, bo pa po mnenju podjetja ta praksa postala stalnica med večjimi podjetji.   Mikročip bo dosegel velikost riževega zrna, zaposlenim pa bo omogočil, da bodo z njim odpirali vrata, se prijavljali v računalnike in celo kupovali hrano. Cena posameznega čipa je 300 dolarjev, kar pomeni, da bo Three Square Market moral vložiti v začetno investicijo, vendar načrtujejo, da naj bi se jim znesek kar hitro povrnil. Do tega trenutka se je za to, da postanejo "pol človek-pol kreditna kartica", prijavilo 50 ljudi. Predstavnik podjetja Three Square Market, Patrick McMullan, pravi, da njihova ideja še zdaleč ni neke vrste distopična nočna mora, temveč bodo v bližnji prihodnosti podjetja po vsem svetu inkorporirala podobne prijeme v svoje poslovanje.   McMullan je še dodal, da je mednarodni trg na stežaj odprt in to, da so oni eni prvih, ki sploh razmišljajo o čipiranju zaposlenih, vidi kot prednost pred konkurenco. Three Square Market, ki se ukvarja z načrtovanjem programske opreme za odprte trge, je bilo navdušeno nad idejo "bio-hekerjev" na Švedskem, ki že približno tri leta vstavljajo mikročipe v prostovoljce. V to idejo verjamejo tako močno, da so se povezali s švedskim podjetjem BioHax. Skupaj bodo sledili cilju, in sicer postaviti tehnologijo mikročipov kot zgolj eno od metod plačevanja ali identificiranja - le da bomo namesto kartice ali mobilnega telefona imeli mikročip med nohtom in prstom.   Kakšna je bila rekcija zaposlenih? Medtem, ko velik del svetovne populacije nikakor ne bi dovolil kakršnokoli vstavljanje tehnologije v telo, zaposleni pri Three Square Market-u niso imeli večjih predsodkov.   Od 85-ih zaposlenih na sedežu podjetja, se jih je kar 50 odločilo, da sprejmejo izziv in pustijo, da jim vsadijo mikročip. Nekateri so bili celo navdušeni in z veliki veseljem pričakujejo datum, ko bodo postali kreditna kartica na dveh nogah.   Po poročanju podjetja naj čipi ne bi vsebovali GPS tehnologije, kar teoretično pomeni, da ljudem, ki bodo imeli čip v svoji roki, ne bo možno kar tako slediti. Šlo naj bi za enake čipe, ki so v kreditnih karticah, vendar v drugačni obliki.
Mikročipi za zaposlene? V Sloveniji še ne, v ZDA pa eno podjetje pravi ja - Večer
V ameriškem tehnološkem podjetju bodo zaposlenim vstavili mikročipe - Dnevnik
RTV Slovenija  Vsi prispevki (4) »]]>
VIDEO: Manipulacijska tehnologija na pohodu: programi za spremembo glasu, skeniranje obrazov | 24ur.comhttp://www.times.si/tehnologija/video-manipulacijska-tehnologija-na-pohodu-programi-za-spremembo-glasu-skeniranje-obrazov--7b741638e1ad919bb25d474e95bab8fcf0020f43.htmlhttp://www.times.si/tehnologija/video-manipulacijska-tehnologija-na-pohodu-programi-za-spremembo-glasu-skeniranje-obrazov--7b741638e1ad919bb25d474e95bab8fcf0020f43.html"To so lažne novice," ameriške medije obtožuje Donald Trump. A kaj če ima prav? Prirejanje videoposnetkov že nekaj časa ni več znanstvena fantastika, opozarjajo tuji raziskovalci, ki so delovanje potencialno manipulacijskih programov tudi prikazali. S porastom teh raste tudi možnost zlorab.
Prihodnost lažnih novic: ne verjemite vsega, kar preberete in vidite - Dnevnik
Vsi prispevki (2) »]]>
10 načinov, kako s pametnim telefonom narediti boljše fotografije | Siol.nethttp://www.times.si/tehnologija/10-nacinov-kako-s-pametnim-telefonom-narediti-boljse-fotografije--290c7b90139aeebc60f1aed0209d8b2511d7d10c.htmlhttp://www.times.si/tehnologija/10-nacinov-kako-s-pametnim-telefonom-narediti-boljse-fotografije--290c7b90139aeebc60f1aed0209d8b2511d7d10c.htmlPredstavljamo deset brezplačnih aplikacij, s katerimi lahko skupaj z upoštevanjem naših nasvetov o napakah, ki jih ne smemo delati pri fotografiranju s pametnim telefonom, postanete zelo dober mobilni fotograf.
Zakaj programirati aplikacije za Android namesto iOS (iPhone) - Računalniške novice
Vsi prispevki (2) »]]>
Robotski sesalnik Roomba bo prodajal načrte naših hiš | Računalniške novicehttp://www.times.si/tehnologija/robotski-sesalnik-roomba-bo-prodajal-nacrte-nasih-his--3c787c3502f5a83235590ec11b1fa2d60086cef7.htmlhttp://www.times.si/tehnologija/robotski-sesalnik-roomba-bo-prodajal-nacrte-nasih-his--3c787c3502f5a83235590ec11b1fa2d60086cef7.htmlVsi že dobro poznamo robotske sesalnike, ki se sami premikajo po prostoru in tako skrbijo, da nam ni potrebno zapravljati časa z mukotrpnim sesanjem hiš in stanovanj. Poleg tega, da ti sesalci skrbijo za čistočo gospodinjstev, medtem ko avtonomno potujejo po naših sobah, zbirajo takšne in drugačne podatke, ki bi kmalu lahko bili na prodaj. Morda boste rekli, da je pa to že preveč, drugi pa se boste vprašali, kako to, da so potrebovali tako dolgo preden so se odločili za to potezo.   Robotski sesalnik Roomba uporablja tehnologijo mapiranja tal, da lahko opravlja svojo nalogo. S pomočjo te tehnologije se lahko nauči kje lahko sesa in kje so nedostopna mesta, prav tako pa se nauči izogibati oviram. Zdaj so ustanovitelji podjetja prišli na idejo, da bi lahko zaslužili kakšen evro več in bi enostavno prodajali vse te podatke podjetjem kot so Amazon, Apple in Google. Avtonomni iRobot, ki stane tudi več kot 1000 evrov, prav tako premore podobno tehnologijo, ki shranjuje podatke od velikosti sobe, do lokacije pohištva. Si predstavljate, da poleg vseh teh informacij, ki jih velika tehnološka podjetja že imajo o nas, dobijo sedaj še zemljevide naših spalnic in kuhinj.   Po poročanju podjetja Roomba, bi lahko te informacije v prihodnosti prodajali tretjim osebam, kajti vse več in več podjetij se ukvarja z razvojem pametnih domov. Podatki bi lahko bili uporabljeni v pametnih napravah kot so zvočniki in luči, lahko pa bi s pomočjo teh podatkov potencialni kupci našli sebi primeren dom.   Colin Angle, glavni izvršni direktor podjetja Roomba, je za Reuters povedal: "Ko enkrat uporabnik dovoli, da se njegovi podatki delijo naprej, obstaja celoten ekosistem stvari in storitev, ki jih lahko pametni dom ponudi uporabniku. Vse kar je potrebno imeti je, da nam uspe pridobiti bogat in aktualen načrt doma".   Pri Roombi še niso predstavili celotnega seznama potencialnih uporabnikov podatkov, vendar kot vse kaže bodo najprej podatke dobili oglaševalci. Ti bodo potem lahko targetirali potencialne kupci, glede na to, kaj vedo o njihovih hišah - velikost, koliko pohištva imajo itd. Po podatkih Reutersa bi lahko Roomba velikim tehnološkim podjetjem začela prodajati svoje podatke v roku nekaj let. Colin zatrjuje, da podjetje brez uporabnikovega dovoljenja ne bo prodalo podatkov, vendar glede na dosedanje podobne akcije drugih podjetij dvomimo v resničnost teh namenov. iRobot je že recimo kompatibilen z glasovnim asistentom Amazon Alexa, s katerim lahko upravljamo robotski sesalnik.   Roombini pogoji uporabe trenutno podjetju omogočajo, da deli podatke uporabnikov s tretjimi osebami in hčerinskimi podjetji , kar pomeni, da bi Roomba lahko teoretično začela s prodajo uporabnikovih podatkov brez posebnih dovoljenj in brez, da bi obvestili uporabnike. Kar pa se tiče oglaševalcev, Roomba za zdaj še vedno mora dobiti dovoljenje s strani uporabnikov, preden lahko preda podatke. Bliža se torej čas, ko bo naša hiša praktično na pladnju velikih podjetij in te bodo potem odločale, kaj bodo s podatki naredile.
iRobot bo prodajal zemljevide naših stanovanj. Morda, nekoč. - Monitor
Robotski sesalniki poleg umazanije zbirajo tudi podatke o domovih uporabnikov - Dnevnik
Vsi prispevki (3) »]]>
Tu je tablica, ki jo je mogoče zložiti v telefon! | Računalniške novicehttp://www.times.si/tehnologija/tu-je-tablica-ki-jo-je-mogoce-zloziti-v-telefon--7c1e10983aaefc5f36b17d313ed6189382a5837c.htmlhttp://www.times.si/tehnologija/tu-je-tablica-ki-jo-je-mogoce-zloziti-v-telefon--7c1e10983aaefc5f36b17d313ed6189382a5837c.htmlPrek kratkim smo poročali o tem, da je podjetje Lenovo na lastni konferenci Lenovo Tech World predstavilo prototip upogljivega pametnega mobilnega telefona Cplus, ki ga lahko nosimo kot običajno pametno ročno uro (http://bit.ly/Lenovo-CPlus-RN). Novost za prikazovanje slik sicer uporablja 11-centimetrski oziroma 4,35-palčni zaslon AMOLED, piko na i pa daje še zanimivo ohišje iz trpežne umetne mase. Zanimanje obiskovalcev konference pa je pritegnil tudi tablični računalnik, ki ga je mogoče zložiti v pametni mobilni telefon. Naprava dejansko predstavlja kompromis med uporabnostjo tabličnega računalnika in priročnostjo pametnega mobilnega telefona. Prototipu tabličnega računalnika Lenovo, ki ga lahko zložimo v pametni mobilni telefon, je bila dodeljena oznaka Folio. Ko uporabnik novost uporablja v vlogi tablice ima za prikaz slik na voljo zaslon z 19,8-centimetrsko oziroma 7,8-palčno diagonalo ločljivosti 1.920 x 1.440 slikovnih točk, ko pa tablico zloži v pametni mobilni telefon pa je za prikaz slik na voljo zaslon s 14-centimetrsko oziroma 5,5-palčno diagonalo, pri tem pa se prikazana vsebina samodejno prilagodi novi dimenziji zaslona. Za tekoče delovanje tablice skrbi zmogljiv procesor Snapdragon 800, celoto pa združuje mobilni operacijski sistem Android z nekoliko prilagojenim grafičnim vmesnikom. Čeprav podjetje Lenovo ni razkrilo datuma pričetka prodaje upogljivega tačičnega računalnika Folio upajmo, da se bo to zgodilo že v teku naslednjega leta. Hkrati smo tudi prepričani, da bi tovrstne tablice ob zmerni ceni šle v prodajo kot za stavo, saj z nakupom ene naprave dejansko dobimo dve.
Nokia 2 bo prijazna za naše denarnice! - Računalniške novice
Snapdragon 836 izključno za Google Pixel 2 - Računalniške novice
Računalniške novice  Računalniške novice  Računalniške novice  Vsi prispevki (6) »]]>
Do konca leta 2020 se bo vtičnik Flash dokončno poslovil | Siol.nethttp://www.times.si/tehnologija/do-konca-leta-2020-se-bo-vticnik-flash-dokoncno-poslovil--e2bc998d0f1b1e31a4dbfc34d00b165cab3686ed.htmlhttp://www.times.si/tehnologija/do-konca-leta-2020-se-bo-vticnik-flash-dokoncno-poslovil--e2bc998d0f1b1e31a4dbfc34d00b165cab3686ed.htmlNekoč kralj večpredstavnosti je zdaj pogosto leglo varnostnih pomanjkljivosti – proizvajalec Adobe se je odločil, da ga bo deportiral v ropotarnico zgodovine.
Konec za Adobe Flash. No, ne še. - Monitor
Vsi prispevki (2) »]]>