5 skrivnosti, ki jim sledijo vitki japonci: Te prehranjevalne navade iz japonske kulture vam lahko pomagajo izgubiti kilograme brez diete

2. 5. 2023
Deli
5 skrivnosti, ki jim sledijo vitki japonci: Te prehranjevalne navade iz japonske kulture vam lahko pomagajo izgubiti kilograme brez diete (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste se kdaj spraševali, kako lahko Japonke jedo raznovrstno hrano, se ne ukvarjajo z intenzivno vadbo in so kljub temu videti vitke? Ali je prehrana z ribami, zelenjavo in fermentiranimi živili razlog za impresivne statistike zdravja in dolgoživosti na Japonskem? Odkrijte prednosti tradicionalnega japonskega razmišljanja.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Hujšanje je lahko zahteven in neprijeten proces, zato ni skrivnost, da je na spletu na voljo ogromno nasvetov in napotkov. Vendar pa lahko nekatere od najučinkovitejših strategij hujšanja najdemo v tradicionalnih kulturah po vsem svetu. Predvsem japonska kultura je znana po poudarku na sveži, polnovredni hrani, telesni dejavnosti kot delu vsakdanjega življenja in praksah čuječnosti. Ti nasveti niso učinkoviti le pri hujšanju, temveč spodbujajo tudi splošno zdravje in dobro počutje. V tem članku se bomo poglobili v pet nasvetov iz japonske kulture, ki vam lahko pomagajo pri doseganju ciljev glede hujšanja in ohranjanju zdravega življenjskega sloga.

Da bi izgubili težo, mnogi ljudje poskusijo vse. Vendar pa japonci verjamejo, da je dovolj, če bi sprejeli le štiri prehranske nasvete z Japonske, da bi v enem letu izgubili 9 kilogramov, brez diet ali intenzivnega ukvarjanja s športom. Po mnenju strokovnjakov bi bilo dosledno upoštevanje teh petih zapovedi zagotovilo, da se boste znebili odvečnih kilogramov na zdrav in trajen način. Zaradi tega si želite, da bi se odločili za ta korak.

Zdi se, da so Japonci brezčasni. Pogosto lahko srečate 30-letno Japonko, ki je še vedno videti kot najstnica. V čem je torej skrivnost njihove prehrane in načina življenja? Najverjetneje temelji na njihovih prehranjevalnih navadah.

Kakšna je tradicionalna japonska prehrana?

Tradicionalna japonska prehrana je pretežno sveža in nepredelana, z zelo malo rafiniranih sestavin in sladkorja. Pravzaprav ni tako zelo podobna tradicionalni kitajski prehrani, saj so med osnovnimi živili riž, kuhana in kisla zelenjava, ribe in meso. Ker pa je Japonska pravzaprav skupina otokov, njeni prebivalci v primerjavi z drugimi azijskimi državami uživajo veliko več rib. Uživajo tudi surove ribe v sušiju in sašimiju ter precej kislih, fermentiranih in dimljenih živil.

Katere japonske dobre navade lahko prevzamete, da boste shujšali?

Ne bodite presenečeni: to so splošni in prehranski nasveti. Za Japonce je hujšanje del bolj globalne celote, ki ni omejena na hrano. Že samo zato se lahko z njihovim pristopom le strinjamo.

Prvi nasvet:

20 do 30 minut si privoščite vroče kopeli in vsak dan za 20 do 30 minut potopite polovico telesa v vročo vodo. To trik morda ni najbolj trajnosten, vendar  Japonci to počnejo v naravnih vročih vrelcih, kar je v njihovem primeru zelo okolju prijazno. Za pospešitev presnove je priporočljivo kopanje v vodi med 37 in 41 stopinjami in potenje od 5 do 10 minut. Poleg delovanja na postavo naj bi kopel v vroči vodi zelo dobro vplivala tudi na zdravje kože, pomagala naj bi ohranjati dobro zdravje ledvic, zmanjšala pa bi lahko tudi napihnjenost. Glasujemo za to!

Drugi nasvet:

Riž in testenine nadomestite s konjakom. To je trajna rastlina, ki raste v Aziji in jo lahko najdete v obliki riža ali testenin. Sestavljena je iz 3 % vlaknin in 97 % vode, zato je izjemno nizkokalorična sestavina. Konjak je znan kot dragocena pomoč v boju proti povečani telesni teži in holesterolu. Konjac ima tudi sposobnost nabrekanja v želodcu, zaradi česar je zelo učinkovit zaviralec apetita in preprečuje željo po hrani.

Tretji nasvet:

Hrano prekomerno prežvečite. Dokazano je, da sporočilo o sitosti doseže možgane po 30 minutah žvečenja. Rezultat: ko prehitro pojeste, še vedno čutite lakoto. Rešitev? Upočasnite tempo. Zato bi bilo priporočljivo, da vsako grižljaj pred požiranjem 30-krat prežvečite. To bi omogočilo tudi boljši začetek procesa prebave, saj bi se vsa zaužita hrana popolnoma prekuhala. Prav tako omogoča, da slina in njeni encimi začnejo bolje uničevati hrano. Da, 30-krat je veliko. Toda nič vam ne preprečuje, da začnete s 15, nato z 20 in nazadnje s 30. Obroki so lahko nekoliko daljši!

Profimedia

Na Japonskem poznajo koncept "hara hachi bu", ki pomeni, da je treba jesti, dokler niste 80 % polni. Ta praksa temelji na ideji, da možgani potrebujejo čas, da zaznajo, da je želodec poln, zato se lahko s počasnim prehranjevanjem in prenehanjem, preden se počutite popolnoma polni, izognete prenajedanju. Ta pristop je lahko koristno orodje pri hujšanju, saj vas spodbuja, da prisluhnete signalom telesa o lakoti in sitosti ter se izognete brezglavemu prigrizku.

Četrti nasvet:

Vse obroke začnite z zelenjavo. S tem naredite več stvari. Najprej se izognemo povišanju krvnega sladkorja, prebava pa je veliko lažja in prijetnejša. Kot bonus pa vam bo napolnila želodec in se boste izognili polnjenju z drugo, bogatejšo in bolj mastno hrano. Tako boste jedli bolje, bolj zdravo in v razumnih količinah, ne da bi vam bilo treba kaj dosti spremeniti. Včasih je lahko ena porcija zelenjave dovolj, da vas popolnoma zadovolji. Še posebej, če vsak grižljaj prežvečite 30-krat.

Peti nasvet:

Stavijo na sveže sestavine: V sodobnem času se lahko zanesemo na pakirana živila in živila v pločevinkah, pa tudi na predelana živila in hitro pripravljena živila. Japonci pa raje nadaljujejo z dobrimi prehranjevalnimi navadami, kot so jih imeli njihovi predniki.

Japonci običajno jedo živila, ki so v sezoni. Tako na primer raje jedo sezonske ribe kot ribe iz pločevink. Zanje so pomembne sveže sestavine in skladnost z letnim časom.

Kot lahko vidimo, Japonci v zimski sezoni tradicionalno jedo ribe, meso, juhe in tople napitke. V poletni sezoni pa jedo druga živila, kot so morski sadeži, hladni ramen, hladna juha in solate.

Profimedia

Tradicionalna japonska kultura ponuja bogato znanje in prakse, ki so lahko koristni pri hujšanju in splošnem zdravju. S sprejetjem navad, kot so prehranjevanje do 80 % sitosti, osredotočanje na polnovredno hrano z veliko hranilnimi snovmi, vključevanje telesne dejavnosti v vsakodnevno življenje ter prakticiranje pozornosti in hvaležnosti, lahko ustvarite zdrav življenjski slog, ki podpira vaše cilje glede hujšanja. Ne pozabite, da je hujšanje potovanje, majhne, dosledne spremembe pa lahko sčasoma privedejo do znatnega napredka in trajnih rezultatov.

Preberite še:
Teh rdečih zastavic v razmerju NIKOLI ne ignorirajte
Priporočamo tudi:
"Oreo" piškoti (veganska različica, za katero potrebujete 15 minut)

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek