V Laboratoriju za robotiko in elektrotehniko pri Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se s področjem mobilnega robotskega sistema ukvarja asistent Sebastjan Šlajpah, medtem ko se Matjaž Mihelj, profesor na tej ustanovi, skupaj s sodelavci loteva širšega področja robotike v stiku s človekom. In skupaj iščejo odgovore na vprašanje, kako bi z umetno inteligenco olajšali tudi delo pri pridelavi hrane, torej v kmetijstvu.
Laboratorij je sodeloval tudi s slovenskim podjetjem, ki je razvijalo robotsko platformo za avtomatsko vzorčenje obdelovalnih tal. Z mobilnim avtonomnim robotom naj bi izmerili elektroprevodnost tal in tako dobili zemljevid obdelovalnega polja, za tem pa bi lahko na podlagi analize v laboratoriju predlagali ciljno gnojenje na izbrani površini, je za Agrobiznis povedal Matjaž Mihelj.
Med drugim v laboratoriju z roboti iščejo tudi rešitve pri pridelavi paradižnika. S sodelavci na fakulteti razvijajo mobilno platformo, ki bi omogočala izvedbo digitalnega dvojčka, torej nekakšne virtualne pametne kopije pridelave paradižnika v rastlinjaku po zgledu industrije. Priložnost za robota pri pridelavi paradižnika pa na primer vidijo pri rešitvi problema, ki je povezan s tem, da paradižnik kontinuirano raste v višino, ni torej omejen na meter višine, kar pomeni, da mora nekdo rastline občasno spuščati po 10 centimetrov na vrvici. Če bi to človeško opravilo lahko zamenjal robot, bi dosegli dvoje: znižali bi stroške pridelave paradižnika in obenem izboljšali delovne razmere v rastlinjaku.
Ko šparglje namesto človeka pobira robot!
Pri pobiranju špargljev je namreč človek v neprijetnem sklonjenem položaju, z robotsko platformo pa poskušajo razviti stroj, ki bi jih pobiral. In v laboratoriju so razvili robota, ki ga nameravajo tudi ponuditi trgu. Obiranje stebelne zelenjave je naporno opravilo, za šparglje pa je znano, da so priljubljeno živilo v slovenski kulinariki.