Idrijski žlikrofi so praznovali s funštercem, žinkrofi, sladkimi sorodniki ... in množico ljudi

Šest ponudnikov idrijskih žlikrofov je na sobotnem prazniku zaščiteno rudarsko jed postreglo z 19 sodobnimi omakami. Babičino bakalco so na tekmovanju skuhali lovci, gostje so dodali še sladke sorodnike.

Navkljub rekordnemu obisku praznika idrijskih žlikrofov minulo 
soboto tradicionalne, zaščitene rudarske jedi  ni zmanjkalo. Foto: Saša Dragoš
Navkljub rekordnemu obisku praznika idrijskih žlikrofov minulo soboto tradicionalne, zaščitene rudarske jedi ni zmanjkalo. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Idrijski žlikrofi teknejo. To je sklep množične pokušine na sobotnem prazniku tradicionalne rudarske jedi z 19 sodobnimi omakami. Tudi s tradicionalno bakalco, ki jo je na tekmovanju skuhalo šest lovskih družin.

Gostje iz Hrastnika so žlikrofom dodali svoje knapovsko sonce - funšterc - omleto z ocvirki. Skupaj z idrijskimi godbeniki so praznik pospremili z značilno knapovsko pihalno godbo. “Izvrsten praznik. Komaj čakamo, da nam Idrijčani obisk vrnejo,” je dogajanje pospremil župan Hrastnika Marko Funkl. Kulinariki iz Ribnice, Kobarida in Spodnje Idrije so na sladkem otoku stregli oddaljene sorodnike žlikrofov - žinkrofe in skutne štruklje. Domači nosilci certifikata Idrija izbrano so dodali najboljše iz svoje ponudbe: od čipk do medu.

Gostincem sta se pridružila lanska masteršefovca - Adam Šerc in Ljubislav Petrovski. “Mi vsaj enkrat na mesec jemo žlikrofe,” je izdal Adam, ko je s kolegom certificirane žlikrofe oblival z omako na vipavski način ali miso majonezo in čili oljem. Tudi na Barbarini stojnici je žlikrofe s sodobnimi omakami stregla masteršefovka Patricija Horvat. Omake - denimo z malinami in čipsom iz čebule na postrvini kremi, z mavrahi in orehi, praženimi lešniki in parmezanom - so se preko hvaljenih gobjih prelivale do tradicionalnih golažev.

Najstarejšo idrijsko omako - divjačinsko bakalco - so skuhale lovske družine. Prvenstvo je stroga komisija vrhunskih kulinarikov še tretjič prisodila idrijski družini Krekovše oziroma Gregorju Kodeli in Francu Černigoju.

Manjkalo ni niti pijače, glasbe in posebnih gostov. Žlikrofe so okušali kar trije kandidati za predsednika države in jih, tako kot vsi obiskovalci, hvalili. Vse skupaj v zadovoljstvo organizatorjev Zavoda ID20, ki s praznikom uspešno dodaja vrednost tradicionalni jedi svojih babic.


Najbolj brano