Slovenija

Smetana evropske kulinarike na sončni strani Alp

Ljubljana, 08. 11. 2022 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T. H., STA
Komentarji
9

V Ljubljani se je končal Evropski simpozij hrane, eden najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov. V tem času so se zvrstila številna kulinarična doživetja, vrhunec pa je bil ponedeljkov simpozij, na katerem so strokovnjaki spodbudili k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti. Omenjeni simpozij predstavlja tudi osrednji začetni dogodek kulinaričnega festivala November Gourmet Ljubljana, v okviru katerega se bodo po prestolnici zvrstili najrazličnejši dogodki.

Letošnji simpozij, tretji po vrsti, se je osredotočal predvsem na pomen trajnostnega odnosa do hrane, ki celostno vpliva na posameznika, okolje in skupnost, ter na pomen oblikovanja odgovornejših navad, s katerimi v ospredje prihaja bolj zavestno in premišljeno ravnanje s hrano.

V okviru dogodka je v soboto najprej potekal Gourmet Ljubljana Crawl. Šlo je za kulinarično raziskovanje po ljubljanskih galerijah in muzejih, na katerem so se predstavile predstavnice združenja mladih gostincev JRE Slovenija. Zvečer je sledil dogodek Ljubljana Soul Chefs, ki je potekal v treh različnih gostilnah s primeri uspešnih družinskih zgodb, in sicer v gostilnah Grič, Dvor Jezeršek in Mihovec.

V nedeljo so potekali kulinarični izleti za tuje gostujoče novinarje, ki so spoznali povezovanje slovenskih lokalnih pridelovalcev in vrhunskih kuharskih mojstrov. Izlet je bil namenjen predvsem predstavitvi najboljših slovenskih kulinaričnih praks in uravnoteženi predstavitvi vseh predelov države, novinarji so se tokrat podali na Štajersko, v savinjsko regijo, Posavje in na Goriško.

Osrednji del simpozija je bil v ponedeljek, ko so na Ljubljanskem gradu k naprednemu razmišljanju in delovanju v prid boljše in trajnostne prihodnosti spodbudili vrhunski svetovni kuharski mojstri, od Ane Roš do Andree Petrinija, pa tudi znanstveniki in novinarji. 

Na dogodku je bil predstavljen tudi manifest Prehrana zdravega razuma, katerega cilj je izboljšati odnos družbe do prehrane in prehranskih sistemov ter spregovoriti o najrazličnejših popularnih dietah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Blue Dream
08. 11. 2022 14.57
+4
Smešno je to da večina teh gostov ne loči niti razlike med kimino od kuminom
Blue Dream
08. 11. 2022 14.58
+4
St. Gallen
08. 11. 2022 15.06
+4
kajsele, da bi morali razlikovati med vrstami korena divje orhideje
jakec1575
08. 11. 2022 14.52
-4
Zelo lepo in zelo pomembno. Posredno pripelje veliko gostov v slovenijo tudi v ostale kraje.
ćurkl
08. 11. 2022 14.51
+5
Čez mesni burek Olimpija (LJ) ga ni ...
Blue Dream
08. 11. 2022 14.49
+2
wsharky
08. 11. 2022 14.46
+2
obroki, da se najes do sitega
Binč
08. 11. 2022 14.45
+7
Samo Ana Roš sem prebral pa že rolic o iščem.
St. Gallen
08. 11. 2022 14.41
+5
in to v drzavi, kjer moka sploh nima tradicije in se konzumira slaba moka...pravtako tudi riz....kot, da bi v Islamabadu imeli simpozij bograca...