Največja pridelovalka cvička na svetu, Klet Krško, je po prihodu Jureta Grubarja za glavnega enologa ubrala novo smer. S peninami se dokazujejo v evropskem in širšem prostoru, na zemljevid peničarjev Slovenije pa so že skočili.
»Mehurčki so naša strast takoj za cvičkom. Ob trgatvi leta 2018, ko je glavni enolog postal Jure Grubar, smo se začeli resneje ukvarjati s penečimi se vini. Takrat smo pripravili prvi penini iz linije Turn premium po klasični metodi – belo iz kraljevine in rose iz žametne črnine,« pravi Katarina Simončič, vodja trženja in kontrole kakovosti v Kleti Krško.
Lansko poletje so klasičnim peninam dodali linijo trendovskih charmat mehurčkov Turn emotion. Začeli so z muškat cuveejem, decembra se mu je pridružil cuvee iz laškega rizlinga, kraljevine in rumenega plavca, ravnokar pa so linijo dopolnili z rose penino iz modre frankinje.
Najbolje prodajani mehurčki so princess
Prodajna uspešnica med mehurčki je princess, aromatizirana pijača na osnovi penečega se vina iz laškega rizlinga, kraljevine in chardonaya z dodano aromo marelice. Na voljo je na trgovskih policah, tudi med moškimi je vse bolj priljubljena. Pri prodaji veliko ne zaostajata niti penini turn premium bela in rose, čeprav ju ponujajo le v domači vinoteki in izbranih restavracijah. »Posebej ponosni smo na penino turn premium bela, ki je letos prejela tri velike nagrade – zlato na Great American Wine Competition v New Yorku ter bron na Decanterju v Londonu in ocenjevanju Glass of Bubbly,« dodaja Katarina Simončič.
Poletje je čas za osvežujoče penine. Priporočajo ognjevito muškatno, razigrano rose in prefinjen cuvee iz linije Turn emotion ali nekoliko resnejši penini iz linije Turn premium. »Za poletna druženja na prostem, predvsem ob rekah, morju in bazenu, priporočamo tudi divji pét-nat, ki je okrajšava za francoski izraz pétillant naturel – naravno peneče se,« pristavi sogovornica.
Jeseni nova penina iz linije Turn gourmet
Skoraj pripravljena za trg je že naslednja penina iz najvišje linije Turn gourmet brut nature, ki bo predvidoma konec jeseni na voljo v omejeni količini. Šlo bo za popolnoma suho penino, ki je 36 mesecev zorela na kvasovkah, nato pa še slabo leto tudi v steklenici. »Tudi tu je osnova žametovka, kot blanc de noir. Z novo penino želimo navdušiti najbolj resne ljubitelje penin, druge segmente ljubiteljev penin smo že pokrili,« dodaja Katarina Simončič. Nadaljevali bodo zgodbo, da so osnove za penine v Kleti Krško preproste dolenjske sorte grozdja. V prihodnje jih bodo promovirali na posebnih dogodkih in delavnicah o spajanju penin s hrano.
Prva je bila penina iz cvička
Že več kot 20 let pa ponujajo tudi penino iz cvička pod imenom kraljevska penina. Cviček je njihov glavni adut, običajno ga pridelajo milijon litrov na leto, zadnji dve leti ga je zaradi pozebe bilo okoli 600 tisoč litrov. »Kraljevsko penino tudi izvažamo. Trenutno imamo največ naročil iz Avstrije in Nemčije,« še pravi Katarina Simončič. Spomnimo, da Klet Krško združuje 160 vinogradniških družin z več kot 160 hektarji vinogradov. Najbolj znana je po cvičku in drugih dolenjskih sortah.
*Vsebino je omogočila Klet Krško.