Slovenija

'Dvig ravni gastronomske ponudbe v Sloveniji je impresiven'

Ljubljana, 08. 09. 2022 17.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Letos je Michelinovo zvezdico prejelo kar 10 slovenskih restavracij. Da je dvigovanje ravni gastronomske ponudbe v Sloveniji impresivno, pa je ob izdaji tretjega Michelinovega kulinaričnega vodnika za Slovenijo dejal mednarodni direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec. Michelinovi inšpektorji ob tem v Sloveniji zaznavajo še veliko energije, mnogo je mladih kuharskih mojstrov, zato je prihodnost svetla.

Vsako leto znova slovenski kuharski mojstri in restavracije dosegajo nove ravni kakovosti, je v izjavi prek Zooma na vprašanje, kaj Slovenijo po oceni Michelinovih inšpektorjev dela posebno, odgovoril direktor Michelinovih vodnikov Gwendal Poullennec. "Pred tremi leti smo začeli s šestimi restavracijami z zvezdicami, danes jih imamo 10. Štiri napredovanja na raven zvezdic so zagotovo impresiven dosežek," je dejal.

Michelinovi inšpektorji, ki obiskujejo slovenske restavracije, ob tem poročajo o državi kot o energični destinaciji z mnogimi mladimi kuharskimi mojstri, ki pa imajo hkrati veliko izkušenj, je nadaljeval Poullennec. "Nekateri so izučeni v tujini, drugi doma. A vsi skupaj imajo energijo, pripravljenost, so drzni in ambiciozni. Tudi zato se verjetno raven konstantno zvišuje," je dejal.

Gwendal Poullennec
Gwendal Poullennec FOTO: AP

Slovenija izstopa tudi kot destinacija, na kateri se lahko šest restavracij pohvali z zeleno Michelinovo zvezdico. "To je zelo poseben dosežek, na nekaterih destinacijah ne moremo podeliti niti ene. Hkrati je to zelo v skladu s slovensko kulturo in ljubeznijo do narave. Slovenija je zelo močna na tem področju in utira pot tudi za številne države iz evropske soseščine," je menil Poullennec.

Obenem se, ravno zaradi energije, ki jo je čutiti na terenu, in velikega števila mladih kuharskih mojstrov, prihodnost zdi zelo svetla, je dodal sogovornik. "Slovenija je še daleč od vrha, je še na poti. Velik napredek je že bil dosežen, že pred prihodom Michelina in nato v zadnjih treh letih, odkar smo izdali prvi vodnik. Morda bo tudi Michelinov vodnik neke vrste katalizator, ki bo spodbudil chefe k doseganju nove ravni, obenem pa priteguje mednarodne ljubitelje kulinarike, tako da hkrati ustvarja pritisk in privlači," je ocenil.

Poullennec se zaveda, da je Evropa v zahtevnem, skoraj kriznem položaju. Obenem so za državami in gostinstvom skoraj tri leta, ki jih je zaznamovala globalna pandemija covida-19. "V tem obdobju se je izkazalo, da smo obiskovanje restavracij zelo pogrešali. Ne gre le za hrano ter kakovost izkušnje, ampak je to tudi del kulture in družabnega življenja," je spomnil.

Restavracije so torej način povezovanja, obenem pa lahko, je prepričan Poullennec, igrajo pomembno vlogo kot dejavnik miru, saj spodbujajo odprtost v razmišljanju, izmenjavo mnenj ter deljenje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

metuljka
09. 09. 2022 11.07
Pri nas hrana ni presežek.. Sta Italija, Španija, Francija, Madžarska in ostale bistveno pred nami. Šri nas je predraga ponudba glede na kvaliteto.
patogen
08. 09. 2022 19.24
-1
Na vseh špicah novic je tale Roševa in zvezdice, danes. ne vem, kaj bi radi dosegli? Da jemo za 500 Eurov na dan ali kaj?
Defragment
08. 09. 2022 19.20
-1
Cilj slovenske turistične ambicije bi morala biti Michelin transferzala. V vsak slovenski kraj vsaj eno Michelin gostilno ali restavracijo. Naj bodo slovenski gosti oz. turisti petičneži. Manj turistov, a ti naj bodo premožnejši. Naša dežela se sicer sooča z nevzdržno ekološko in prometno situacijo.
BepaJoseph
08. 09. 2022 19.30
+0
Kupna moč letošnjih turistov je letos zelo slaba, njihovo število pa preveliko. To je za našo državo in kvaliteto naših življenj slabo.
wsharky
08. 09. 2022 19.14
+1
za mene je top burek-ljubljana, resno mislim, za posteno ceno top kvaliteta, ne pa neki zmazki in crtice korenckovega pireja na krozniku
-4
BepaJoseph
08. 09. 2022 19.26
+0
vsak po svoje in po svojih zmožnostih in željah...
SlepiSlovenc
08. 09. 2022 18.54
+3
Res je. Še za jufko so dvignl ceno iz 3.40 € na 5.00 €. Kulinarika na nivoju. 🤪
SLO KRITIK
08. 09. 2022 18.22
+3
To je organizacija katera ima svoj krog kot neka piramida Zvezda gor zvezda dol.... Vsi gostilne na svetu imajo svoj čar in ponudbo sam gost pa odloča kje bo. Drugače rečeno gost kateri gre v gostilno pričakuje da se dobro naje in da je cena primerna vse ostalo z tole zvezdo je prese....!!!
-2
Ja skozi več je nesramno bogatih tudi pri nas, morjo nekam it. Ljudje pa v McDonaldsa...