Ta čudežna zelenjava znižuje holesterol in deluje preventivno proti raku in sladkorni bolezni: Vključite jo v svojo prehrano!

15. 2. 2023
Deli
Ta čudežna zelenjava znižuje holesterol in deluje preventivno proti raku in sladkorni bolezni: Vključite jo v svojo prehrano! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ohrovt pogosto imenujejo "kraljica zelenja" in "prehranska moč". Zeleni ohrovt je ena izmed najbolj priljubljenih zelenih listov, ki jo mnogi poudarjajo zaradi visoke vsebnosti hranilnih snovi in koristnih vitaminov. Če potrebujete še več motivacije za dodajanje tega zelenega lista v svojo prehrano, si preberite glavne zdravstvene koristi ohrovta.

OPOZORILO: Nikakor ne priporočamo, da se poslužujete diet, ki bi od vas zahtevale stradanje, ali kako drugače škodovale zdravju. Preden se lotite hujšanja, se posvetujte z zdravnikom in drugimi strokovnjaki, ki vam bodo pomagali sestaviti uravnotežen program prehrane in gibanja.  

Ohrovt spada med križnice, tako kot zelje, brokoli in cvetača, in ima velike užitne liste s čvrstim osrednjim steblom. Običajno je temnozelene barve, na voljo pa je tudi v različnih barvah, vključno z vijolično. Robovi listov so ravni ali kodrasti. Ko kupujete ohrovt, ga običajno prodajajo celega ali predhodno nasekljanega, lahko pa ga jeste surovega ali rahlo kuhanega.

To superživilo je bilo na krožnikih že v rimskih časih in je že dolgo razširjeno v večjem delu Evrope. Zelenjava izvira iz družine zelja, kamor spadajo tudi brokoli, cvetača in blitva. Ohrovt je eno od živil z največ hranilnimi snovmi, ki jih najdete na policah trgovin. Ne vsebuje le ogromno vitaminov in mineralov. Vsebuje tudi manj kot 7 gramov ogljikovih hidratov in le 176 kJ (42 Kcal).

Ohrovt je bolj priljubljen kot kdaj koli prej, poleg tega pa je poln vitaminov in mineralov. Vsekakor ga vključite v svojo prehrano, saj ima različne zdravstvene koristi za človeško telo!

Nadaljujte z branjem in izvedeli boste, zakaj je ohrovt tako odlična zelenjava in zakaj bi morali resno razmisliti o uživanju ohrovta in drugih križnic (če jih še ne uživate!).

Hranilna vrednost ohrovta

Kot smo že omenili, je ohrovt poln številnih vitaminov, mineralov in drugih hranilnih snovi, potrebnih za optimalno delovanje človeškega telesa. V prvi vrsti vsebuje velike količine vitamina A, ki pomaga v boju proti virusnim okužbam, še posebej pomembno pa je, da ga uživamo v zimskem obdobju leta. Poleg tega je bogata z vitaminoma C in K ter vsebuje določeno količino magnezija, kalcija in kalija. Vsebuje ogljikove hidrate, malo beljakovin in zelo malo maščob. Prav tako nima veliko kalorij, zato je odlična izbira za vse, ki želite popraviti telesno težo.

Zdravstvene koristi ohrovta

Ima protivnetne lastnosti

Ker je bogat z antioksidanti, kot so betakaroten, vitamin C in polifenoli, ima ohrovt protivnetne (protivnetne) lastnosti, zaradi katerih lahko prepreči nastanek različnih vnetij v telesu. Ohrovt vsebuje dva flavonoida– kvercetin in kemferol. Poleg protivnetnih lastnosti ta hranila znižujejo krvni tlak in pozitivno vplivajo na zdravje srca.

Profimedia
Ohrovt je odličen za prebavo

Zeleni ohrovt, ki vsebuje vlaknaste zelene liste, je odličen za pomoč pri prebavi in izločanju. Ne zavrzite stebel, ki so bogat vir prebiotikov, hrane za vaš mikrobiom. Čeprav so surovi trdi, pa postanejo podušeni v malo avokadovega ali oljčnega olja z malo morske soli slasten priboljšek.

Pomaga pri sintezi kolagena

Vitamin C je eno najbolj bogatih hranil v ohrovtu. Ena skodelica surovega ohrovta (približno 67 g) namreč vsebuje 134 % priporočenega dnevnega odmerka tega vitamina. Zahvaljujoč temu ohrovt pomaga pri sintezi kolagena, beljakovine, ki je telesu potrebna za številne funkcije, kot je krepitev strukture kože in kosti.

Pomanjkanje vitamina C lahko povzroči hitro naraščajoče znake staranja. Poleg tega ljudje ne moremo sami proizvesti velikih količin vitamina C. Znaki pomanjkanja so lahke modrice, nizka raven železa in krvaveče dlesni.

To pomembno hranilo je v izobilju v ohrovtu; čeprav je vitamin C občutljiv na toploto, zato zelene liste rahlo prepražite ali blanširajte, da ga ohranite.

Lahko zniža holesterol

Ohrovt vsebuje sekvestrant žolčnih kislin, ki lahko zniža raven holesterola, kar na koncu zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca. Ena študija je pokazala, da je dnevno pitje ohrovtovega soka 12 tednov povečalo "dober" holesterol HDL za 27 % in znižalo "slab" holesterol LDL za 10 % ter izboljšalo status antioksidantov.

Ohrovt vsebuje veliko vitamina K

Vitamin K1 je že od nekdaj znan kot 'koagulacijski' vitamin, saj pomaga ohranjati zdravo delovanje telesnega mehanizma strjevanja krvi. Po drugi strani pa je bilo dokazano, da vitamin K2 aktivira 17 beljakovin. Vitamin K2 na primer aktivira beljakovino, imenovano osteokalcin, ki skrbi za to, da se zgradi čim več kosti, ki nadomestijo razpadle kosti. Vitamin K2 spodbuja tudi beljakovino, imenovano Matrix gla protein (MGP), ki ohranja arterije zdrave, saj preprečuje, da bi se kalcij lepil na stene. Izkazalo se je, da varuje pred osteoporozo, rakom in sladkorno boleznijo.

Profimedia
Ima protirakave lastnosti

Zahvaljujoč številnim spojinam, kot sta indol-3-karbinol in sulforafan, snovem, za katere menijo, da lahko preprečujejo različne oblike raka, ima ohrovt lastnosti proti raku. Študije so pokazale, da lahko križnice, vključno z ohrovtom, znatno zmanjšajo tveganje za razvoj več vrst raka.

Ščiti kožo pred poškodbami zaradi sonca

Študije o učinkih oralnega likopena in luteina kažejo, da lahko ohrovt z izjemno visoko vsebnostjo vitamina C - štirikrat več kot špinača - ščiti kožo pred škodljivim UV-sevanjem.

Samo ena skodelica ohrovta vsebuje skoraj 90 % priporočene dnevne potrebe po vitaminu C. Zato namesto pomarančnega soka z visoko vsebnostjo sladkorja, ki dviguje krvni sladkor, vedno posezite po ohrovtu.

Krepi kosti

Zahvaljujoč dejstvu, da vsebuje kalcij, mineral, ki je zelo pomemben za zdravje kosti in ima vlogo pri vseh vrstah celičnih funkcij, ohrovt pozitivno vpliva na zdravje kosti. Tudi za razliko od druge zelene zelenjave, kot je špinača, ohrovt vsebuje veliko manj oksalatov, snovi, ki lahko prepreči absorpcijo mineralov.

Lahko pomaga popraviti telesno težo

Ohrovt ima več lastnosti, zaradi katerih je primeren za hujšanje. Vsebuje malo kalorij in veliko vode, kar pomeni nizko energijsko gostoto. Številne študije so pokazale, da uživanje živil z nizko energijsko gostoto pomaga pri izgubi teže. Poleg tega vsebuje majhne količine beljakovin in rastlinskih vlaken, zaradi česar vas lahko dolgo časa napolni.

Zaščita oči

S staranjem se slabša tudi vid, vendar nekatera hranila, kot sta lutein in zeaksantin, pomagajo podaljšati njihovo delovanje brez katarakte ali makulopatije, bolezni rumene pege v središču očesne mrežnice. In uganili ste, da so ta hranila prisotna in pravilna v ohrovtu.

Preberite še:
TO so najpogostejše seksualne fantazije, ki jih imajo ženske
Priporočamo tudi:
5 razlogov, zakaj je pozimi potrebno piti več vode

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"