13. 4. 2022, 17:06 | Vir: STA

Poziv pred prazniki: posegajte po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev

Profimedia

"Hrana, ki je pridelana v lokalnem okolju, v naši bližini, je bolj kakovostna ter bolj sveža," izpostavljajo na kmetijskem ministrstvu.

Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pred prazniki potrošnike spodbujajo, naj posegajo po pridelkih in živilih domačih proizvajalcev. Tudi na ta način lahko ohranjajo slovensko podeželje in z njim povezana delovna mesta.

Zagotavljanje prehranske varnosti je izjemnega pomena za državo, kar se je nedvomno izkazalo v času epidemije covida-19, aktualnih razmer zaradi vojne v Ukrajini, nenazadnje pa je pridelava hrane odvisna tudi od vremenskih pogojev in ujm, so v sporočilu za javnost dejali na kmetijskem ministrstvu.

Pomemben doprinos k večji samooskrbi ter ohranjanju podeželja je tudi na strani potrošnika. Ta se namreč poleg (ne)racionalnega nakupa prehranskih produktov in zmanjšanja zavržkov hrane odloča tudi o tem, ali kupi hrano lokalne pridelave oz. proizvodnje.

Poznamo več kot 100 različnih vrst potic, a le ena je zaščitena kot slovenska

Ob prihajajočih praznikih bo veliko priložnosti, da se potrošniki pogosteje odločajo za poseganje po lokalnih proizvodih, še posebno po tradicionalnih jedeh, so zapisali na ministrstvu, pri čemer so izpostavili potico.

Profimedia

"Potica je razširjena po vseh slovenskih pokrajinah, vendar pa se te potice med seboj razlikujejo po imenih, nadevih, po vrstah testa in tudi po obliki. Poznamo več kot 100 različnih vrst potic, pri pripravi nadevov pa velikokrat velja, da kolikor je gospodinj, toliko je tudi slastnih receptov zanje," so zapisali.

Le ena potica pa se, kot so poudarili na ministrstvu, lahko imenuje Slovenska potica. To je Evropska komisija zaščitila aprila lani. Zaščitena Slovenska potica je enotna tako po vrsti testa, nadevih in obliki. Pripravljena je lahko s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi, orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto.

Vsi proizvajalci, ki želijo proizvajati zaščiteno Slovensko potico, se morajo predhodno certificirati, ostali pa lahko še naprej uporabljajo ime potica, orehova potica, ipd.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec