Nepričakovana živila, ki spodbujajo delovanje prebave in topijo odvečne kilograme: Vključite jih v svojo prehrano in se za vedno znebite nadležne napihnjenosti

7. 11. 2022
Nepričakovana živila, ki spodbujajo delovanje prebave in topijo odvečne kilograme: Vključite jih v svojo prehrano in se za vedno znebite nadležne napihnjenosti (foto: Profimedia)
Profimedia

Napihnjenost, nelagodje, težka prebava ... Vse to so lahko simptomi slabe prehrane. Ali vsaj prehrane, ki ni prilagojena vašemu telesu. Predstavljamo vam seznam živil, ki spodbujajo dobro prebavo in tako pomagajo pri hujšanju.

Je bil vaš želodec kdaj bolj podoben balonu kot stroju za prebavljanje hrane? Čeprav na napihnjenost lahko vplivajo bolezni, povezane s prebavili, kot je sindrom razdražljivega črevesja (IBS), je velik del napihnjenosti povezan s tem, kar jemo. Tako kot obstajajo živila, ki povzročajo napihnjenost, obstajajo tudi živila za zmanjšanje napihnjenosti. Napihnjenost je povezana z nastajanjem in kopičenjem črevesnih plinov. Če tega plina ne izločimo, lahko povzroči nelagodje in celo bolečino. In kaj povzroča napihnjenost? Obstaja več razlag. Najprej uživanje gaziranih pijač, te namreč tvorijo presežek zraka v želodcu. Predvsem pa je običajno posledica prehrane, ki ni prilagojena telesu. Nekatera živila lahko upočasnijo prebavni proces in povzročijo napihnjenost želodca, kar upočasni hujšanje. 

Ne spreglejte:

Čeprav je vzrok za napihnjenost lahko veliko živil, nove raziskave razkrivajo, da so eden najpogostejših krivcev FODMAP. FODMAP (fermentirani oligosaharidi disaharidi monosaharidi in polioli) se nahajajo v številnih živilih, ki sicer veljajo za zdrava, vendar se v črevesju težko razgradijo, kar povzroča napihnjenost, prekomerno količino plinov in bolečine v želodcu. Živila z visoko vsebnostjo FODMAP vključujejo česen, čebulo, fižol in večino pšeničnih izdelkov.

Za napihnjenim trebuhom stojita tudi IBS ali puščajoče črevesje, ki sta zelo pogosta in ju je mogoče dobro obvladati z izogibanjem določenim živilom, ne da bi bilo treba jemati zdravila.

Vprašanje je, kaj naj jemo, če nas muči napihnjen trebuh? Poskusite prigrizniti nekaj od teh pametnih živil, ki ne le blažijo zastajanje vode v telesu, ampak lahko pomagajo tudi preprečiti željo po hrani, pospešijo presnovo in poskrbijo, da se boste dlje časa počutili siti. Poleg tega je večina od njih tudi zelo dobrega okusa.

Najboljši del? Na tem seznamu je tudi čokolada.

Kako se izogniti napihnjenosti?

Če bi raje ustavili napihnjenost, še preden se pojavi, in se ji popolnoma izognili, obstaja nekaj predlogov, ki vam lahko pomaga. Predstavljamo vam nekaj pogostih vzrokov za napihnjenost, ki lahko prispevajo k kopičenju plinov v telesu in napihnjenosti:

  • Žvečilni gumi
  • Pitje skozi slamico
  • Gazirane pijače
  • živila z visoko vsebnostjo FODMAP
  • prehitro prehranjevanje

Najboljša živila za zmanjšanje napihnjenosti

Napihnjenost je običajno povezana z načinom prehranjevanja in hrano, ki jo uživate. To pomeni, da lahko nekaj preprostih sprememb olajša vaše nelagodje in vam pomaga pri hujšanju.

Med najbolj znanimi živili, ki spodbujajo dobro prebavo, so sveže sadje in suho sadje. Še posebej velja omeniti učinkovitost hrušk. Bogata z vlakninami preprečuje zaprtje in pospešuje izločanje odpadkov.

1. Pomaranče

Pomaranče so živila z nizko vsebnostjo FODMAP, ki vsebujejo veliko vode in vlaknin. Uživanje soka pomaranč prispeva k hidraciji in pomaga zmanjšati napihnjenost." In iskreno, kdo ne obožuje teh sladkih citrusov?

2. Ingver

Ingver je znan kot eno od številnih karminativnih živil in je odličen zaveznik za hujšanje, saj spodbuja prebavne encime in preprečuje slabost po obilnem obroku. Ingver pomaga zmanjšati pline v prebavnem sistemu in tako olajšati  težave z napihnjenostjo. Žvečite kristaliziran ingver, ga skuhajte v čaju ali ga dodajte v obrok kot začimbo in preventivni ukrep proti napihnjenosti.

3. Mandlji

Mandlji so odličen prigrizek, ki koristi vašemu črevesju. Ena pest mandljev vsebuje štiri grame vlaknin (14 odstotkov priporočene dnevne vrednosti), kar lahko pomembno prispeva k zdravemu prebavnemu traktu. Količina mandljev, ki vsebuje dovolj malo FODMAP, da ne povzroča draženja želodca, je približno 10 mandljev ali, če imate radi mandljevo maslo, približno žlica na obrok ali prigrizek.

4. Kvinoja

Kvinoja ne vsebuje glutena, zato je odlično žito za dodatek k obroku, ki je idealno brez napihnjenosti. Ima visoko vsebnost dveh flavonoidov, ki sta povezana s protivnetnimi, protivirusnimi in antidepresivnimi učinki, pravijo strokovnjaki.

5. Cimet

Cimet je še ena od tistih začimb, ki delujejo blažilno in preprečujejo napihnjenost. Vsekakor ga lahko dodate živilom, kot so ovseni kosmiči, ali pa po obroku popijete čaj s cimetovo začimbo.

6. Jogurt

Jogurt lahko pomaga pri napihnjenosti, saj probiotiki hranijo črevesje, poleg tega pa probiotiki predhodno prebavijo nekatere sladkorje v mleku, kar olajša prebavo. Če ste alergični na mlečne izdelke, jogurt na osnovi mleka ne bo primeren, če pa ste le intolerantni na mlečne izdelke, bi moralo biti vse v redu. Mlečni sladkor laktoza, krivec za laktozno intoleranco, se v fermentiranih mlečnih izdelkih, kot je jogurt, razgradi do nizkih vrednosti.

7. Oves

Poleg tega, da je ovseno zrnje vir polnovrednih zrn, vsebuje tudi veliko vlaknin. Vsebujejo tudi vrsto ogljikovih hidratov, imenovanih beta-glukan, ki lahko blažijo kolitis, vnetje debelega črevesa.

Prav tako je treba dati prednost polnozrnatim žitom: polnozrnatemu kruhu, rjavemu rižu itd., ki telesu olajšajo prebavo. Na koncu se odločimo tudi za oreščke in lešnike, ki so bogati z vlakninami.

8. Ananas

V ananasu je naravni encim bromelain, ki pospešuje prebavo. Pri tem razgrajuje beljakovine v hrani, ki se pretaka skozi vaš sistem, kar v bistvu izboljša vašo sposobnost predelave hrane.

Bromelain je tako učinkovit pri mehčanju trde hrane, da se uporablja tudi kot sredstvo za mehčanje mesa.

9. Temna čokolada

V nasprotju z vsem, kar smo mislili, da vemo, je temna čokolada (govorimo o pravi temni čokoladi - 70-odstotni in več) lahko poslastica, ki zagotavlja blagodejen občutek v našem želodcu. Ta sladka poslastica, polna polifenolov in magnezija, lahko pripomore k ravnovesju črevesja, pomaga pri odpravljanju plinov in celo spodbudi vaš metabolizem.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Vrnitev pozabljenega odtenka laka za nohte: Čokoladna manikira je dolgo veljala za zastarelo, to jesen pa je najbolj zaželena

Priporočamo tudi: Kalij ima ključno vlogo pri krepitvi mišic, živčnih funkcij in zdravja srca: Tu je 7 živil, ki ga vsebuje še več kot

Novo na Metroplay: Vloga sodobne ženske | Urška Draž in Sonja Šmuc