Dodatki substratu, ki zadržujejo vodo

3. 2. 2014 | Besedilo: Julijana Bavčar

vermikulit, perlit, zadrževanje vode, substrat

Substrat za lončke z rastlinami, ki so posebej občutljive na pomanjkanje vode, denimo sadike vrtnin in cvetlic, lahko pomešamo s snovmi, ki v njem pomagajo zadrževati vodo in povečajo zračnost. Najbolj znana sta ekspandirani vermikulit in perlit, pridobljena iz naravnih kamnin. Naprodaj sta v trgovinah z vrtnimi pripomočki in vrtnarskim materialom. V gradbeništvu se uporabljata kot izolacijski material.

Podobna sta pesku, pridobivajo pa ju tako, da kamnino vulkanskega izvora segrevajo na visoki temperaturi, pri čemer se voda, vezana v njej, upari in razširi luskaste kristale v obliko harmonike. V njih je veliko zračnega prostora, ki lahko vpije veliko količino vode. Oba dodatka sta zdravju neoporečna, dopustna sta tudi pri ekološki pridelavi, pogosto se uporabljata pri hidroponskem načinu gojenja vrtnin.

Nahajališča vermikulita so v Severni in Južni Ameriki, Rusiji, Južni Afriki, Keniji, Avstraliji, Zimbabveju, Egiptu, Indiji in na Kitajskem. Ekspandirani vermikulit potrosimo po substratu ali ga umešamo vanj, da bolje zadržuje vlago. Absorbira lahko do 70 lastne prostornine vode. Vermikulit ni povsem kemijsko inerten, saj se iz njega sproščajo kalijevi in magnezijevi ioni, pomembni za rast rastlin. Povečuje kaljivost semen in razraščanje koreninic. Ker je material drobljiv, se utegne, če je nasut le na površino substrata, pri zalivanju zbiti. Ima pH-vrednost okrog 7.

Tudi perlit, ki izhaja iz silikatnih vulkanskih kamnin, je zelo porozen in lahek in se kot mineralna komponenta uporablja pri substratih. V primerjavi z vermikulitom lahko zadrži manj vlage in več zraka. Je fizikalno stabilen in kemično inerten, in ima nevtralno do rahlo kislo reakcijo.
 

Deli na facebooku

Deli na drugih omrežjih

Or use your account on Blog

Error message here!

Hide Error message here!

Forgot your password?

Or register your new account on Blog

Error message here!

Error message here!

Hide Error message here!

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link to create a new password.

Error message here!

Back to log-in

Close
Več informacij DELOINDOM Logo

Zakaj imamo v uredništvu Dela in dom radi piškotke?

S potrditvijo piškotkov nam omogočate uporabo analitičnih orodij, s katerimi izvemo, kaj radi berete in česa ne. Želimo ustvarjati kakovostne vsebine, ki jih boste z veseljem prebirali, zato vas prosimo, da potrdite piškotke na spletnih mestih Dela d.o.o.

ZAVRNI STRINJAM SE
newsletter
deloindom logo

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem!

Nadaljuj na prijavo >
newsletter
deloindom logo

Naročite se
na DELOINDOM

NAROČI SE