Slovenija

Slovenec doma porabi tri kilograme kave na leto; kako jo skuhati dobro?

Ljubljana, 01. 10. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
126

Kava je za mnoge povezana s pozitivnimi občutki, saj jih zjutraj predrami, čez dan 'drži pokonci', nekatere osvoji s svojim okusom, drugim pomeni trenutek zase, tretjim sinonim za druženje, kramljanje. A tokrat ne bomo pisali o učinkih, ampak o zanimivostih in statistiki tega poživljajočega napitka. Denimo, ali ste vedeli, da je kava optimalno sveža prvi mesec po praženju in 15 minut po mletju ter da prebivalec Slovenije doma porabi v povprečju tri kilograme kave na leto? Kako pa si doma sami skuhamo zares dobro opojno črno pijačo?

 1. oktobra je mednarodni dan kave. Prvič smo ga obeleževali v okviru razstave Expo 2015 v Milanu, organizirala pa ga je Mednarodna organizacija za kavo (International Coffee Organization, ICO).

V Sloveniji smo lansko leto za kilogram kave odšteli v povprečju 9,17 evra. To vrednost kave lahko pogledamo tudi iz drugega zornega kota – za ta znesek oziroma nakup je bilo v povprečju treba delati 71 minut, s povprečno neto plačo pa smo lahko kupili 139 kilogramov kave, so izračunali pri Sursu.

Leta 2020 je bilo v Sloveniji 366 slaščičarn, v katerih je leta 2021 skodelica espressa stala povprečno 1,33 evra.

Leta 2021 je skodelica espresso kave stala povprečno 1,33 evra.
Leta 2021 je skodelica espresso kave stala povprečno 1,33 evra. FOTO: Shutterstock

Slovenci sicer doma v povprečju porabimo tri kilograme kave na leto. V našo državo smo jo lani uvozili skoraj 22.000 ton, skoraj tretjino iz Brazilije, je navedel podatke Surs. Po podatkih Mednarodne organizacije za kavo prav Brazilija proizvede tudi približno tretjino svetovne ponudbe, kar je približno dvakrat več kot drugouvrščeni Vietnam.

Leta 2020 je EU iz tujine uvozila 2,9 milijona ton kave v vrednosti 7,5 milijarde evrov. Količina se je v primerjavi z letom 2010 povečala za sedem odstotkov (2,7 milijona ton), kažejo podatku Eurostata. Večina uvožene kave iz držav nečlanic EU je prišla iz dveh držav: Brazilije (933.000 ton, uvoženih v EU, ali 32 odstotkov celotnega uvoza zunaj EU) in Vietnama (642.000 ton, 22 odstotkov). Druge države zunaj EU, iz katerih v EU uvažamo večjo količino kave, si sledijo: Honduras, Uganda, Kolumbija, Indija, Peru, Etiopija in Indonezija.

Omenjena uvožena kava je v glavnem potovala v Nemčijo (1,1 milijona ton uvoza ali 38 odstotkov celotnega uvoza zunaj EU), Italijo (559.000 ton, 19 odstotkov) in Belgijo (309.000 ton, 11 odstotkov). Sledita Španija in Francija.

Plantaža kavovca v Kolumbiji
Plantaža kavovca v Kolumbiji FOTO: Tine Čokl osebni arhiv

Italija in Nemčija vrhunski proizvajalki kave

Po podatki Eurostata je EU leta 2020 proizvedla več kot 1,9 milijona ton kave. Količina se je glede na leto 2010 povečala za 10 odstotkov (1,8 milijona ton). Proizvodnja kave v EU je bila vredna skoraj 11 milijard evrov, kar je bilo približno 4,2 kilograma na prebivalca leta 2020.

Med državami članicami EU je največ pražene kave leta 2020 proizvedla Italija (616.000 ton ali 32 odstotkov celotne proizvodnje EU, sledili sta ji Nemčija (571.000, 30 odstotkov) in Francija (149.000, 8 odstotkov), nato še Nizozemska, Španija in Švedska.

Leta 2020 je teh šest držav članic EU proizvedlo 89 odstotkov celotne proizvodnje pražene kave v EU, kažejo podatki Eurostata.

'Če želite piti dobro kavo, je ne vrite večkrat'

Približno 75 odstotkov svetovne proizvodnje predstavlja arabika, 20 odstotkov robusta, preostalih pet odstotkov pa predvsem lokalne vrste, ki niso nujno vezane na mednarodno trgovino, je pred časom za naš portal pojasnil strokovnjak in pražar Tine Čokl, ki sicer sam prisega na arabiko.

Takrat je svetoval, da če želimo tudi doma in ne zgolj v gostinskih lokalih piti dobro kavo, je nikar večkrat ne zavrimo.

Kava arabika je najbolj priljubljena vrsta kave, ima slajši in kompleksnejši okus.
Kava arabika je najbolj priljubljena vrsta kave, ima slajši in kompleksnejši okus. FOTO: Thinkstock

Ob tem je pojasnil, da je kava optimalno sveža v prvem mesecu po praženju. Vse, kar je daljše od enega meseca, povzroči monotonost kave. "Izgubijo se vsi majhni, toda pomembni preskoki v aromah in okusih. Izgine vse tisto, zaradi česar sam pravim, da je kava živa." Kot je še izpostavil, pa je v zadnji fazi pomembno, da kavo zmeljemo tik pred samo pripravo. "Kajti v tej fazi se svežina ne meri več v mesecih, niti v tednih, temveč v minutah."

Čokl je zato vsem, ki želijo tudi doma izboljšati okus kave, predlagal, da začnejo razmišljati o sprotnem mletju kave. Tako kot so jo včasih ljudje pogosto mleli sami z ročnimi mlinčki tik pred pripravo. In zakaj je boljša, če jo meljemo sproti? Kava je po mletju 'sveža' kvečjemu še 15 minut, je pojasnil sogovornik. Če ste tiste vrste potrošnik, ki kupuje zmleto kavo v embalaži z enoletnim rokom uporabe, se morate vsekakor vprašati, kakšno kavo pravzaprav pijete, je menil: "Mleta kava je velika potuha na račun kakovosti. Je ceneno poenostavljanje sicer občutljivega postopka priprave kavnega napitka in je smešno, da se v takih okoliščinah sploh razglablja o boljših in slabših načinih priprave. Če greš po bližnjici, navadno zamudiš veliko lepega," je poudaril Čokl.

Če želimo tudi doma piti dobro kavo, je nikar večkrat ne zavrimo.
Če želimo tudi doma piti dobro kavo, je nikar večkrat ne zavrimo. FOTO: Shutterstock

Kako doma skuhati dobro kavo?

"Če želim odgovoriti na vaše vprašanje, kako doma skuhati dobro kavo, velja slediti temu: vode ne smete sladkati, segrejete jo skoraj do vretja, ko boste opazili številne mehurčke na dnu posode, ki bodo hiteli proti površju, posodo umaknete z ognja in ga ugasnete, ker ga ne boste več potrebovali. V vodo vmešajte običajno količino kave in počakajte približno dve minuti. Po tem času se bo večina kave že posedla na dno posode, kar zmanjša verjetnost, da bi se vam usedlina pri nalivanju vsiljevala v skodelico. Zaželeno je namreč, da imate v skodelici čim manj usedline, kajti ta ves čas pitja v napitek prispeva svoje sestavine. Se pravi, dlje časa ko pijete kavo, bolj kompleksna bo in hkrati tudi 'močnejša'. S tem mislim predvsem na moč učinkovin (kofein, klorogenska kislina, nikotinska kislina, kininska kislina, trigonelin ...). Sladkor dodajate poljubno v prazno skodelico in čez nalijete kavo. Vsakršno mešanje kave vznemiri morebitno usedlino, ki preide znova v suspenzijo in s tem dobi več možnosti, da obremeni kavni napitek," je svetoval Čokl.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
01. 10. 2022 14.44
-1
Pa ima folk cajt da kuha kavo, folk drvi na delo, skoči pa v kakšno drive-through restavracijo po veliko šalco. Po pisarnah pa vidim povsod coffee pods machines.
Resni
01. 10. 2022 14.08
+1
Naša mama kuha kafe, samó s cikorjem to dobro je. ☕️
ćurkl
01. 10. 2022 14.44
+1
"...samó s cikooorjo, samó s cikooorjo!"
Betuul
01. 10. 2022 14.04
+0
Zjutraj Skuhajte močno kavo 1,5-2dcl! V skodeli dobro razmešajte 2čajne žlice masla da se raztopi in prilijte kavo!
Klingon
01. 10. 2022 14.24
+1
Betuul
01. 10. 2022 14.47
Betuul
01. 10. 2022 13.55
Za 2 ☕️2 dzl vode in 4 zrne kardamoma ; zavreš! Iz vrelega kardamon odstrani in potem zakuhaj kavo!
Betuul
01. 10. 2022 13.53
+0
Lepo si skuhaj kavo ! Po možnosti v bakreni đezvi! Zram pa sladkorne kocke ! Ko si naliješ v šalico; ☕️pomakaš kocko in srkaš tako kavo ! in se maš fajn! In zram🍰ali orehov biskvit
number46
01. 10. 2022 13.30
+1
ćurkl
01. 10. 2022 12.54
+2
Kava z dodatki ni več prava kava ...
Pikapokapolonica
01. 10. 2022 13.04
+0
ćurkl
01. 10. 2022 14.42
... in o okusih je težko razpravljati. Pika!
devlon
01. 10. 2022 12.52
+0
Če za hrano ne bo, za 100 dkg kofeta bo. To je sporocilo
devlon
01. 10. 2022 12.53
+0
yokerxdinterfan
01. 10. 2022 12.50
+4
legalna droga
akmtl
01. 10. 2022 12.47
-1
Ekspreso iz kafetjere je najboljsi
Pikapokapolonica
01. 10. 2022 12.46
+0
Mariposa na Trubarjevi v Ljubljani. Sami pražijo, nešteto različnih vrst, nekatere z dodatki, sadnimi, zeliščnimi, za kofetjero, turško, filter, kar hočeš. Najboljša kava sploh, ni pa poceni.
Pikapokapolonica
01. 10. 2022 12.36
+2
Še nikoli je nisem večkrat vrela. Od kod ta misel?
marina1004
01. 10. 2022 12.18
+4
U vrelo vodo das kvalitetno kavo
Rožice so zacvetele
01. 10. 2022 12.16
-2
Statistika je k.... so pravili, jaz npr. ne pijem kave, še veliko jih poznam, ki je tudi ne pijejo...torej? brez veze podatek oz. članek.
Shisui
01. 10. 2022 12.28
+4
Nekega dne boš razumel kaj pomeni povprečje, danes ni ta dan.
Klingon
01. 10. 2022 14.19
+3
Ce sva jaz in prijatelj. On poje 2 piscanca,jaz nobenega,za statistiko sva pojedla vsak enega. To je povprecje. Bo slo?
MiamiNights1984
01. 10. 2022 12.15
-1
Turška kava: sveže mleta kava, bakrena đezva, sladkor po meri. Postopek: kavo direkt v hladno vodo, segreješ po "posluhu", še dosti PREDEN zavreje voda s kavo, umakneš đezvo in počakaš, da se malo posede. Samo ne mi vreti kave, pa čakati, da "kipne". Tako se kava ne kuha. Ko jo vržeš v vrelo vodo in počakaš, da ti tista brozga skoraj teče čez rob, se nima časa razviti niti njena aroma. Follow me for more recipes.
MiamiNights1984
01. 10. 2022 12.16
-1
Aja, pa še to, med čakanjem na brenčanje vode proti vretju NENEHNO MEŠAŠ, da se še lepše razvije rahla penca.
Holjcje
01. 10. 2022 11.35
+10
v džezvo vleješ vodo malo počokaš ke zavri, doš malo bek džezvo vržeš par žlic mletega kafeta notre pa nazaj vržeš gor na šporhet ke zavri. Tak je nejbojšo kafe po želji doš malo cukra notre kak kere rad ma. Tote mašine gnes za kafe dejlate to je ne kničeme samo pucaje pa še kafe je ne dobro.
titomeni
01. 10. 2022 11.57
-4
Vrjamem da nisem edini ki nima pojma kaj si napisal
ArkaMast
01. 10. 2022 12.17
+8
ful dobro je napisal. ... "samo pucaje pa še kafe je ne dobro" :))
Pikapokapolonica
01. 10. 2022 12.38
+3
akmtl
01. 10. 2022 12.44
+0
akmtl
01. 10. 2022 12.44
+0
Betuul
01. 10. 2022 11.34
+3
Pol ko pa ☕️kavo popiješ: šalico trikrat ovrtiš in povezneš za pet minut na kavin krožnik! Za to mora biti kava s penco! In potem vidiš v šalici in krožniku ☕️marsikaj!
ArkaMast
01. 10. 2022 11.33
+1
Betuul
01. 10. 2022 11.31
+1
Bojda da obstaja neka kava z rejši gobo skup mleto! In da je celo za zdravje!
Armando
01. 10. 2022 11.30
+0
Brez kave mi ziveti ni