DL: Repovž, Vovko, Debeluh, Otočec na Michelinovem zemljevidu

21.11.2023 | 14:40

Zakonca Meta in Jože Repovž dobivata odlične naslednike. Na fotografiji sta sin Grega Repovž in njegova žena Sabina. (Foto: D. Dubokovič)

Zakonca Meta in Jože Repovž dobivata odlične naslednike. Na fotografiji sta sin Grega Repovž in njegova žena Sabina. (Foto: D. Dubokovič)

Slovenija je kulinarična dežela, saj ima največ Michelinovih zvezdic na prebivalca. Prvič so bile podeljene leta 2020, letos pa je med 140 restavracijami s tremi Michelinovimi zvezdicami prvič tudi slovenska – Hiša Franko iz Kobarida Ane Roš Stojan. Z Michelinovimi zvezdicami se lahko sicer pohvali devet slovenskih gostiln in restavracij, v novem Michelinovem vodniku pa je navedenih kar 59 restavracij iz Slovenije.

V jugovzhodni Sloveniji in Posavju za zdaj še nimamo restavracije z Michelinovo zvezdico, so pa štiri takšne, ki imajo Michelinovo priporočilo. To so: Gostilna Vovko z Rateža, Restavracija Grad Otočec, Ošterija Debeluh iz Brežic in Gostilna Repovž iz Šentjanža, ki se tudi letos lahko pohvali še z zeleno Michelinovo zvezdico in oznako Bib Gourmand. To je merilo za visokokakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah.

GOSTILNA REPOVŽ

Vsi naši gostinci pravijo, da je objava v Michelinovem kulinaričnem vodniku odlično priporočilo in dobra reklama, hkrati pa tudi zahtevna zaveza in odgovornost. Repovževi iz Šentjanža so v Michelinovem vodniku že četrto leto, letos so obdržali lani dobljeno zeleno zvezdico, česar so se zelo razveselili. »Že vrsto let gostom ponujamo, kar v danem času nudijo naš vrt, sadovnjak in kmetija, pomembno pa je tudi odlično sodelovanje z dobavitelji. Zelena zvezdica pomeni, da delujemo skladno z naravo, odraža naše razmišljanje in delovanje, je pa tudi potrditev, da imamo odlično dobaviteljsko verigo, ki jo ustvarjamo zadnjih deset let, ter prijetno in pošteno delovno okolje,« pravi Meta Repovž, ki ob snahi Sabini vodi kuhinjo. Ekipo zaposlenih, v kateri je približno polovica družinskih članov, vodi njen sin Grega Repovž, glavni sommelier in direktor podjetja. Njihovo ponudbo sestavljajo jedi, ki vzbujajo spomine, saj ima vsak krožnik svojo zgodbo sestavin in okusov, pripravljenih »po Repovževo«. Na vprašanje, kdo bo prvi chef v naši širši regiji z Michelinovo zvezdico, Meta Repovž odgovarja: »To je zelo težko napovedati. Že med nami, gostinci, je veliko različnih mnenj, kako je šele na strani Michelinovih kritikov. Prepričana pa sem, da je med nami že kak kandidat.«

GOSTILNA VOVKO

Rok Vovko in njegova žena Manca na Ratežu nadaljujeta skoraj pol stoletja dolgo družinsko tradicijo Rokovih pokojnih staršev Marine in Antona. Manca bedi nad kuhinjo, interjerjem in okolico, Rok pa skrbi za strežbo in nabavo. »A pomembna je celotna ekipa zaposlenih, ki sledi in zaupa naši viziji,« pravi Rok. »Naša vizija je razvijati se v vrhunsko domačo slovensko gostilno, ki želi zadovoljiti tudi zahtevnejšega gosta. K nam prihajajo tudi gostje, ki jim Michelin predstavlja nekaj več, ki si za hrano in vino vzamejo več časa in so pripravljeni kakovost tudi plačati,« je povedal Rok in dodal, da pridobitev Michelinove zvezdice trenutno ni v ospredju – mogoče čez leta, z naravno rastjo in brez preskakovanja stopnic. Po mnenju Mance in Roka bi si v naši širši regiji Michelinovo zvezdico zaslužili Ošterija Debeluh in Gostilna Repovž. »Jure Tomič in Grega Repovž ob vrhunski ponudbi v svojih gostilnah tudi v mednarodnem okolju skrbita za prepoznavnost slovenske gastronomije. Cenim ju kot strokovnjaka in spoštujem kot prijatelja,« je dodal Vovko, čigar gostilna je prav tako že vsa leta v Michelinovem vodniku Slovenije.

RESTAVRACIJA GRAD OTOČEC

V izbrani družbi je že vse od leta 2020 tudi Restavracija Grad Otočec, ki navdušuje z usmerjenostjo v lokalne posebnosti in sestavine, sezonsko ponudbo zelenjave, jagodičevja in zelišč z grajskega vrta pa tudi z urejenostjo restavracije. Tudi letošnje priporočilo kulinaričnim navdušencem in vključitev v vodnik je ekipa sprejela ponosno in odgovorno, hkrati pa z zavezo k ohranjanju, negovanju ter k nadgrajevanju ponudbe, kakovosti, ambienta in vzdušja. Mladi chef Blaž Žvab nadaljuje in strokovno bogati pot svojih predhodnikov. Otoška grajska restavracija, znana po kreativnosti in kompleksnosti jedi s prepletom sodobnih kulinaričnih trendov z etnološkimi posebnostmi in tradicijo dolenjske pokrajine, ostaja zvesta trajnostni gastronomiji, hkrati pa išče vedno nove izzive in smeri. V darovih z grajskega vrta v čistem obgozdnem okolju, v katerem se začne ta kulinarična izkušnja, in v značilnostih letnih časov najdejo grajski kuharski mojstri navdih za svoje presežke, menije pa sestavljajo v smeri posebnega gastronomskega doživetja.

OŠTERIJA DEBELUH

Brežiška Ošterija Debeluh je priznana družinska gostilna, ki je svojo prepoznavnost ustvarila že pred prihodom Michelina v Slovenijo, v tem uglednem vodniku pa takoj našla svoje mesto. Letos že četrtič. Ob chefu Juretu Tomiču je danes pomemben člen uspešne Debeluhove kuhinje tudi njegov devet let mlajši brat Gašper, prav tako že preizkušen kuharski virtuoz. »Uspeh zagotavljajo tudi zaposleni, ki sledijo mojim idejam in razumejo našo pot,« pravi chef Jure, ki poudarja, da mora imeti izbrana jed na krožniku svojstven podpis. »Da se ve, kaj delamo in od kod prihajamo. Ponosen sem na vsako jed, zaradi katere se gosti k nam vračajo. Če gost začuti pravo zgodbo ter našo predanost, iskrenost in jed, narejeno s srcem, je to kulinarični presežek in gostov užitek,« pravi Jure. Med gostinci je slišati, da bi si Ošterija Debeluh že zaslužila Michelinovo zvezdico, a očitno bodo v Brežicah nanjo morali počakati vsaj še leto dni. »Mi smo tu za naše goste. Oni so naše zvezdice, mi pa jim ponudimo sestavine največje kakovosti, preoblikovane v edinstvene kulinarične kreacije. S prisluženo Michelinovo zvezdico ne bi bilo nič drugače. Gastronomska ponudba v Sloveniji je že tako odlična – z zvezdico ali brez, bo pa gotovo nekoč zasijala tudi v naših koncih,« je prepričan chef Ošterije Debeluh Jure Tomić.

Članek je bil objavljen v septembrski tiskani številki Dolenjskega lista

Renata Mikec

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava