Grčija, ki ima s skoraj 13.700 kilometri najdaljšo obalo v Sredozemlju, velja za eno najbolj priljubljenih evropskih poletnih destinacij, a si tamkajšnji turistični delavci prizadevajo, da bi goste privabili tudi v drugih letnih časih. Na Vzhodnem Halkidikiju tako sezono podaljšujejo tudi s kulinaričnim festivalom Kuzina.

Kuzina je mesec dni trajajoč kulinarični festival, ki ga na Vzhodnem Halkidikiju vsako leto organizirajo med 15. majem in 15. junijem. Festival obsega 32 glavnih in okoli 200 vzporednih dogodkov, ki so iz leta v leto bolj obiskani. "Vsak kraj, vsaka vas se vključi v projekt. Na ta način promoviramo našo destinacijo," je pojasnila Marie Pappa, svetovalka za turizem vzhodnega dela polotoka, med drugim znanega po gori Atos. Priprave na novo sezono vsako leto začnejo že avgusta, na pomoč pa priskoči okoli 100 prostovoljcev.

V okviru Kuzine se predstavijo lokalne restavracije, vključijo se hotelirji in lokalne organizacije. Festival, ki letos poteka že dvanajstič po vrsti, naj bi privabljal goste z različnih koncev sveta. Po besedah Pappe je v tednu, ko je v ospredju kulinarika menihov, priljubljen predvsem med Nemci.

Obeta se izjemna poletna sezona

"Halkidiki je posebna gastronomska destinacija," je poudarila Pappa in dodala, da so s pomočjo festivala turistično sezono podaljšali v pomlad, z vinskimi potmi pa tudi v jesen. Na kulinariko vzhodnega dela Halkidikija je sicer močno vplivala kuhinja z območja Atos, ki velja za avtonomno entiteto znotraj Grčije. V njej je danes 20 samostanov, v katerih živi okoli 2300 menihov. Njihova prehrana med drugim temelji na sadju in zelenjavi, oljčnem olju, ribah, tudi medu.

"Smo mediteranska destinacija. V zadnjih desetih letih smo razvijali vse vrste turizma, zdaj pa smo dozoreli," je ocenila Pappa, ki je poleg kulinarike poudarila različne dejavnosti, ki jih nudijo gostom, med drugim naj bi bila priljubljena tudi Aristotelova pot v njegovem rojstnem kraju Stagira.

Letos se sicer lahko pohvalijo z velikim številom rezervacij. "Smo zelo optimistični, da bo prihajajoča poletna sezona ena najboljših doslej," je še povedala in dodala, da si želijo tudi več gostov iz Slovenije.