Domača scena

Ana Roš z ekipo v Tasmaniji ročno izdelala 8000 kobariških štrukljev

Tasmanija, 12. 06. 2023 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Chefinja Ana Roš se te dni z ekipo mudi v Tasmaniji, kjer je častna gostja kulinaričnega in umetniškega festivala v organizaciji muzeja MoNa, največjega zasebnega muzeja na južni polobli. Ekipo, ki je v Tasmaniji ročno izdelala 8000 kobariških štrukljev, je čakal precejšen izziv – vnos živil je v Avstralijo namreč prepovedan, zato so nekatere začimbe in zelenjavo po Aninih navodilih posadili že pred pol leta.

Ani Roš je v Tasmaniji uspel poseben podvig. Chefinja je z ekipo ročno izdelala 8000 kobariških štrukljev. Zakaj? V Tasmaniji je častna gostja kulinaričnega in umetniškega festivala v organizaciji muzeja MoNa, kjer bodo gostje naslednjih osem dni lahko okušali njene kulinarične presežke ter preplet slovenske in tasmanske kuhinje, ki jih bo mojstrica ustvarila iz izključno tasmanskih sestavin. Vnos živil je v Avstralijo namreč prepovedan, zato so nekatere začimbe in zelenjavo po Aninih navodilih posadili že pred pol leta.

Edinstvenost dveh krožnikov, ki jih bo Ana Roš z ekipo ustvarila na festivalu, je v Kobariškem štruklju. Ekipo je čakal izjemen podvig, saj so morali pripraviti kar 8000 teh dobrot, kar je za njihovo majhno šestčlansko ekipo precejšen izziv, uporabili pa so izključno tasmanske sestavine. Ana je o ambicioznem podvigu dejala: "Izziv, da na festivalu pripravimo 8000 kobariških štrukljev, je bil vznemirljiv in zahteven. Resnično kaže strast in predanost naše ekipe. Z uporabo izključno tasmanskih sestavin, s spoštovanjem lokalne kulinarične tradicije smo gostom zagotovili pristno doživetje." 

Na drugem krožniku bodo predstavljeni zimski listi, pečeni na odprtem ognju, fermentirana krema rža in modrega sira, topinambur, Tasmansko jabolko, zabela napol sušenih sliv in kruhovega tamarija, pikantni orehi in divji hren. 

Ana Roš je z ekipo v Tasmaniji ročno izdelala 8000 kobariških štrukljev.
Ana Roš je z ekipo v Tasmaniji ročno izdelala 8000 kobariških štrukljev. FOTO: osebni arhiv Ane Roš

Ana Roš s svojim vestnim pristopom in uporabo lokalnih sestavin izraža predanost ohranjanju kulinarične dediščine, jo s svojo domilšljijo dodela in ji tako daje nove dimenzije, hkrati pa sprejema posebnosti tasmanske kulinarične kulture. "Biti častni gost na festivalu Winter Feast na Tasmaniji je izjemno," je dejala Ana Roš. "Vesela sem, da bomo z ekipo lahko obiskovalcem festivala predstavili bogate in pristne okuse, ki izhajajo iz  tradicionalne slovenske kuhinje, ter vključili lokalne tasmanske sestavine in tako ustvarili nepozabno kulinarično doživetje."

Festival ponuja edinstveno združitev kulinaričnih in umetniških izrazov ter navdušuje domišljijo in brbončice obiskovalcev, ki naj bi jih bilo okoli 300.000 iz celega sveta. S sodelovanjem Ane Roš festival obljublja izjemno gastronomsko pustolovščino, ki slavi kulturno raznolikost in kulinarično odličnost.

Slovenka ne bo kuhala sama, pri pripravi jedi se ji bosta na osrednjem prostoru Winter Feasta pridružila Rodney Dunn in njegova ekipa iz Agrarian Kitchen, enega najbolj zanimivih restavracijskih projektov v Avstraliji, znanega po samozadostni pridelavi zelenjave in minimalni količini zavržene hrane, njihov rženi miso in kruhov tamari pa je Ana vključila tudi v svoje ustvarjanje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komercialka
16. 06. 2023 10.45
Najbolj veseli ostankov teh štrukljev so bili tasmanski vragi. Verjetno jih bo Ana uporabila na kašnem svojem naslednjem fuzijskem krožniku...
Anion6anion
12. 06. 2023 19.48
+0
St. Gallen
12. 06. 2023 10.52
vsaj govejo zupco na njen menu, in to brezglutensko. Tukaj zaostaja v trendu
ćurkl
12. 06. 2023 10.18
Semena so tudi živila. Mar je 'sveta' Ana prekršila Zakon?!
Pajo_36
12. 06. 2023 09.59
-1
Bravo, vid zdej fovš komentarjev od telih tlele gor.
JohannDoe
12. 06. 2023 09.58
+3
Vsa čast ženski. Ampak kako nobel se sliši in bere ta chefinja, čeprav gre v bistvu za kuharico. Kuharice očitno pečejo samo potice v kiklah in narodni noši, za kaj bolj nobel pa se morajo preimenovat v čefinje.
Duh8
12. 06. 2023 09.30
+5
Reklama a la Roš
wsharky
12. 06. 2023 09.29
Ariaxx
12. 06. 2023 09.15
-2
Ana, cestitke! Tvoji kobariski struklji, ki jih kupimo v Tušu, so vedno odlicni! Verjamem, da so tile svezi se boljsi in bodo jedci navduseni. Bravo, punca!
el capitano
12. 06. 2023 08.33
-1
Ana Roš naredila super klobasa in ponesla slavo tega malega ,zaplankanega naroda v svet..Ana Roš naredila super čip in Slovenijo pripeljala med najbolj bogate narode na planetu..
Anion6anion
12. 06. 2023 08.34
+10
Ana Roš naredila novo jed za vesoljce,in nas ponesla ,skupaj z golobom, v vesoljski program
JohannDoe
12. 06. 2023 10.01
Ga ni čez burek. Pa sarmo za praznike. Najboljša kuharca je mama. TA pa je ena sama. Ne razumem ljudi, ki morajo eksperimentirat, pa to.
St. Gallen
12. 06. 2023 08.31
+6
Ko bodo vampi ali zelodckova juha na meniju, bo prava kuharica
Anion6anion
12. 06. 2023 08.34
+7
SAKOSAKO
12. 06. 2023 08.23
+16
Ja in?????? Koliko plačajo takšni, ki jim delate brezplačno reklamo???
Apostol1
12. 06. 2023 08.22
+13
Ne vem ali je to zastonj reklama ali pa tudi ne . Sicer čestitke na uspešnosti ,samo meni osebno nekaj dol visi tako za Ano Roš kot za Kobariške štruklje.
Anion6anion
12. 06. 2023 08.14
+12
Kobariške štruklje naredijo le še babice in none iz tega območja. Roš pa dela instant približek.
avgustina
12. 06. 2023 08.13
+11
Boga reva je par let nazaj govorila da bo bankrotirala
Anion6anion
12. 06. 2023 08.12
+6
Anion6anion
12. 06. 2023 08.07
+8
A spet bomo bombardirani s to kuharico cel teden. Reva boga naj se spomni kako je jamrala v času covida na koncu smo pa zvedeli koliko nepovratnih sredstev je dobila od države. Pohlep je njena največja odlika.
xoxotox6
12. 06. 2023 08.04
+8
čestitke, amapk 8000 je malo lovska, razen če so vsi aborigini sodelovali na fesivalu??? sicer ti na sliki niso prave oblike imajo prevelik vtor na sredini, bolj spominjajo na beneške gondole kot na kobariške štruklje???? za pristen okus manka domač puter iz okoliške planine ki se mora skoraj prežgati, da štrukelj dobi pravo dodano vrednost-visokokakovostna sladica?????