Vir okužbe s salmonelo po potrditvi pristojnih tatarski biftek slovenskega proizvajalca

Ljubljana, 25. januarja - Pristojne službe so predstavile končne ugotovitve preiskave primerov salmoneloze, ki so se konec novembra pojavile v osmih regijah po državi. Kot je povedala epidemiologinja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje Sanja Vuzem, lahko pri izbruhu z veliko verjetnostjo govorimo o skupnem izvoru okužbe z uživanjem tatarskega bifteka iz istega slovenskega obrata.

Ljubljana.
Izjava za medije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), na kateri so predstavili zaključne ugotovitve preiskave primerov salmoneloze.
Nadja Škrk iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).
Foto: STA

Ljubljana.
Izjava za medije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), na kateri so predstavili zaključne ugotovitve preiskave primerov salmoneloze.
Sanja Vuzem iz NIJZ.
Foto: STA

Ljubljana.
Izjava za medije Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), na kateri so predstavili zaključne ugotovitve preiskave primerov salmoneloze.
Marija Trkov iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.
Foto: STA

V epidemiološki preiskavi so ugotovili, da je bilo v obdobju med 12. in 26. novembrom lani prijavljenih 138 primerov okužb, laboratorijsko pa so potrdili 94 primerov.

Predstavnica inšpektorjev iz uprave za varno hrano Nadja Škrk je pojasnila, da so v nadzoru proizvajalca bifteka ugotovili, da ta ni izvajal uradno predpisanega vzorčenja in da rok uporabe biftka ni bil validiran.

Na podlagi ugotovitev bo proizvajalec v prihodnje deležen večjega števila pregledov, je dejala.

las/bdo/bdo
© STA, 2023