Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kulinarika - pomemben pečat turistične destinacije

15. 10. 2021; 03.32
Avtor: K.M.
krasna-kuhnja

Krasna kuhnja foto: Promocijski material

Tudi najbolj izvirne lokalne zgodbe in edinstvene turistične atrakcije ne morejo nadomestiti povprečnega zadovoljstva v lokalni gostilni. Se strinjate?

Pet gostincev v destinaciji Miren Kras, Gostilna Bric, Gostilna Makorič, Gostilna s prenočišči Kogoj, Gostilna Štirna in Domačija Mirko Godnič, je zato skupaj s krovno destinacijsko organizacijo Turizem Miren-Kostanjevica, s ciljem povezati vse lokalne deležnike v skupno zgodbo trajnostni in odličnosti, podpisalo Zavezo za trajnostno gastronomijo, ki jo bomo izpolnjevali pod novo znamko »Krasna kuhnja«.

»Na Slovenski turistični organizaciji pozdravljamo iniciativo destinacije Miren Kras na področju razvoja gastronomije. Nove znamke kot je »Krasna kuhnja« so za trajnostno gastronomijo, s katero smo v slovenskem turizmu v letošnjem letu nadgradili Zeleno shemo slovenskega turizma velikega pomena,« mag. Maja Pak.

Krasna kuhnja, ki zagotavlja izpolnjevanje 7 trajnostnih načel na področju gastronomije v okviru Zelene sheme slovenskega turizma, ki smo jih na ravni destinacije razširili na 13 zavez. Slednje bodo v prihodnje vodilo za vrhunsko trajnostno gastronomijo, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne goste!

Krasna kuhnja foto: Promocijski material

Barvita in samosvoja kulinarika

Modro-zelena reka Vipava in rdeča kraška zemlja sta idealen par v kuhinji na sanjavi strani sveta. Polja v Orehovljah so polna sveže sezonske zelenjave, med katero izstopajo beli šparglji, ki jim pravimo beluši. Trdoživi Kras kulinarična doživetja začini s svojimi prepoznavnimi aromami, divjimi šparglji, zelišči in gozdnimi plodovi. Dvorišča domačij so vse leto odprta in mize so vedno polne domačih dobrot, od preprostih na žlico, kot je kraška ali furlanska jota, do mesnih ali zelenjavnih poslastic, posebej frtalj, ki poskrbijo za energijo ali čiščenje telesa. Nad kulinariko boste navdušeni tudi sladokusci, saj so tu doma pregrešno dobri štruklji in fulje. Posebnost naše enogastronomske ponudbe so »osmice« na turističnih kmetijah –neobdavčena prodaja doma pridelane hrane in mesnin, ki se je ohranila še iz časov Marije Terezije, se odvije 2x na leto po 14 dni.

Krasna kuhnja foto: Promocijski material

Krasna kuhnja foto: Promocijski material

Krasna kuhnja foto: Promocijski material

»Krasna kuhnja« prinaša obljubo višje kakovosti

Gostje cenijo raznolikost teritorija, pestrost ponudbe in preverjeno kakovost. Za prepoznavanje lastnosti in razlikovalnih prednosti, tako destinacije kot posameznega ponudnika, so v pomoč znaki, za katerimi stojijo trdne obljube nosilcev. »Krasna kuhnja« pomeni, da imamo gostinci v Miren Krasu:

1. Vzpostavljene trdne lokalne dobavne verige in primarno uporabljamo pridelke, ki jih pridelamo ali nabavimo v neposredni bližini.
2. V kuhinji vse leto uporabljamo sveže sezonske sestavine.
3. Gostje lahko izbirajo jedi iz sezonskih MENIJEV.
4. Kuhamo po tradicionalnih receptih, ki jih nadgrajujemo s kreativnostjo.
5. Trudimo se za promocijo lokalnih pridelovalcev.
6. V gostinskih lokalih ponujamo izdelke lokalnih pridelovalcev: vina, oljčna olja, sire, mesnine, med, vloženo zelenjavo...
7. Gostom ponujamo svežo, pitno vodo v zameno za stekleničeno.
8. Z odpadki ravnamo okolju odgovorno, v celotnem procesu pretoka hrane in sestavin od kuhinje do strežbe ter ostankov hrane.
9. Zaposlene informiramo in usposabljamo za spoštovanje enakih vrednot.
10. V menijih (pridelovalci tudi na etiketah pridelkov in obrtnih izdelkov) uporabljamo logotip destinacije Miren Kras, gostinci tudi podznak Krasna kuhnja.
11. Pripravljamo se na okoljsko certifikacijo in pridobitev znaka SLOVENIA GREEN CUISINE.
12. Na ravni destinacije sodelujemo pri pripravi letnih programov razvoja, sodelovanja in promocije lokalne kulinarike.
13. Vsi gostinci destinacije imamo v ponudbi povezovalni element – enako naslovnico MENIJA in sezonsko sladico »Krasna kuhnja«.

Na ravni destinacije lahko z dobrim razumevanjem trajnostnega modela gastronomije, s spoštovanjem trajnostnih zavez, z vzpostavitvijo kratkih lokalnih dobavnih verig, s sodelovanjem in z uspešno promocijo skupnih vrednot, dosežemo odlične sinergijske učinke za vse deležnike.

prejšnji članek
Mojca Mavec zdaj tudi s kuharsko oddajo
Svet slavnih
Mojca Mavec zdaj tudi s kuharsko oddajo
naslednji članek
S kakšnimi težavami se v današnjem času soočajo slepi in slabovidni?
Zdravje
S kakšnimi težavami se v današnjem času soočajo slepi in slabovidni?