Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sobota, 4. maj 2024
06:30 Pohod na Golico in Španov vrh, zbor pred Tušem Novo mesto
10:00 Vodena vadba na Trim stezi Novo mesto, Olimpijski center Novo mesto
10:00 - 22:00 Festival Karavana okusov, Glavni trg Novo mesto
20:00 Košarka - Krka : LTH Castings, ŠD Leona Štuklja Novo mesto
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Kolesarski maraton "Po dolini reke Krke", Glavni trg Novo mesto
VečBela krajina
sobota, 4. maj 2024
08:30 Akcija Občanka (pregled dojk), ZD Metlika
nedelja, 5. maj 2024
10:00 Prireditev ob 80. obletnici bombardiranja Dragatuša, Dragatuški plac Dragatuš
ponedeljek, 6. maj 2024
11:00 Prireditev ob dnevu slovensko-britanskega prijateljstva, pri spominski plošči zaveznikom Gornji Suhor
torek, 7. maj 2024
16:30 Bralni klub, Krajevna knjižnica Semič
18:00 Zdravilne gobe - predavanje, KC Semič
VečPosavje
sobota, 4. maj 2024
09:00 Pohod po poti trapistov, zbor na starem trgu Brestanica
15:00 Spidvej: Kvalifikacijska dirka za evropsko prvenstvo, Stadion Matije Gubca Krško
19:00 Recital: Jan Volčanšek, Viteška dvorana Brežice
nedelja, 5. maj 2024
17:00 Sprehod po muzeju: muzejski donatorji - ožilje muzeja - Franc Černelič in Lovro Jurečič, Posavski muzej Brežice
ponedeljek, 6. maj 2024
10:00 - 14:00 Dan odprtih vrat, porodnišnica Brežice
Več15.3.2024 | 14:20 | Tekst in foto: M. Ž.
Med študenti je bila tokrat le ena naloga, in sicer Višje strokovne šole Grma Novo mesto, pod drobnogled so vzeli Jedi na žlico treh generacij
Strokovno komisijo so sestavljali doc. dr. Mateja Habinc, doc. dr. Stojan Kostanjevec, in mag. Marlena Skvarča.
Novo mesto - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je v sodelovanju z Grmom Novo mesto – centrom biotehnike in turizma danes pripravila že 26. državno tekmovanje Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije. Tokrat na temo Jedi na žlico.
»Izhodišče za raziskovalno delo mladih so jedi na žlico povzete po knjig dr. Janeza Bogataja Gastronomija Slovenije: Gastronomija Osrednje Slovenije in Ljubljane, Gastronomija Alpske Slovenije, Gastronomija Panonske Slovenije in Gastronomija Sredozemske Slovenije. V njej učenci, dijaki in študentje za izbrana lokalna okolja, v katerih živijo oziroma jih dobro poznajo, izberejo jedi na žlico, ki jih posamezna knjiga predstavlja, nato pa skušajo te iste jedi poiskati v lokalnih okoljih. Izhodiščno vprašanje je, ali v knjigah predstavljene jedi ljudje v izbranih okoljih dejansko poznajo oziroma so jih poznali v preteklosti ali pa so morda poznali kakšne druge, podobne ali pa povsem drugačne tradicionalne jedi na žlico,« so v ZOTKS orisali izbor letošnje teme.
Letos so se dijakom in dijakinjam ter študentkam in študentom prvič pridružili tudi osnovnošolci, s povabilom osnovnim šolam so, pravijo organizatorji, dodali še dodatno vrednost izbirnima predmetoma Sodobna priprava hrane ali Načini prehranjevanja.
Danes se je tako v Hiše kulinarike na Glavnem trgu v Novem mestu že leta zvesti strokovni komisiji, ki so jo sestavljali predavatelj na ljubljanski Pedagoški fakulteti doc. dr. Stojan Kostanjevec kot predsednik, specialistka za etnologijo doc. dr. Mateja Habinc in priznana ocenjevalka hrane mag. Marlena Skvarča, predstavilo osem ekip: dve osnovnošolski (OŠ Dramlje z nalogo Drameljske jedi na žlico in OŠ Videm na Ptuju z nalogo Krompirjev »zos« naših babic) in pet srednješolskih (ŠC Nova Gorica – Biotehniška šola z nalogo Jedi na žlico Vipavske doline, Kmetijska šola in biotehniška gimnazija Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma z nalogama Notranjska na žljici in Pozabljene jedi na žlico, Biotehniški center Naklo z nalogo Poznavanje jedi na žlico med različnimi generacijami ter Živilska in naravovarstvena šola Biotehniškega centra Ljubljana z nalogo Jed na žlico – močnik), študentske barve pa je zastopala Višja strokovna šola Grma Novo mesto z nalogo jedi na žlico treh generacij.
V kategoriji osnovnošolcev so komisijo z nalogo, predstavitvijo, pripravljenimi jedmi in mizo najbolj prepričale učneci OŠ Dramlje in med srednješolci dijaki Biotehniškega centra Naklo, v študentski kategoriji pa je bila torej le ena naloga.
Namen tekmovanja je popularizacija etnoloških in kulinaričnih značilnosti slovenskega kulturnega prostora, odkrivanje za etnologijo in kulinariko nadarjene učenke in učence, dijake in dijakinje ter študente in študentke ter spodbujanje mladih k poglabljanju znanja in raziskovalne dejavnosti na tem področju.
Galerija (38)
Slika 1: Med osnovnošoci so komisijo najbolj prepričali učenci OŠ Dramlje z nalogo Drameljske jedi na žlico.
Slika 2: V kategeriji srednješolcev so slavili dijaki Biotehniškega centra Naklo.
Slika 3: Med študenti je bila tokrat le ena naloga, in sicer Višje strokovne šole Grma Novo mesto, pod drobnogled so vzeli Jedi na žlico treh generacij
Slika 4: Strokovno komisijo so sestavljali doc. dr. Mateja Habinc, doc. dr. Stojan Kostanjevec, in mag. Marlena Skvarča.
1/38: Novomeška Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija - Notranjska na žlici
2/38: jedi05
3/38: jedi06
4/38: jedi07
5/38: jedi08
6/38: OŠ Videm pri Ptuju - Krompirjev "zos" naših babic
7/38: jedi10
8/38: jedi11
9/38: jedi12
10/38: OŠ Dramlje - Drameljske jedi na žlico
11/38: jedi15
12/38: jedi16
13/38: jedi17
14/38: Biotehniška šola ŠC Nova Gorica - Jedi na žlico Vipavske doline
15/38: jedi19
16/38: jedi20
17/38: jedi21b
18/38: Srednja šola Biotehniškega centra Naklo - Poznavanje jedi na žlico med različnimi generacij
19/38: jedi22
20/38: jedi23
21/38: Višja strokovna šola Grm Novo mesto - Jedi na žlico treh generacij
22/38: jedi26
23/38: jedi27
24/38: jedi28
25/38: jedi29
26/38: Živilska in naravovarstvena šola BIC Ljubljana - Jedi na žlico - Močnik
27/38: jedi31
28/38: jedi32
29/38: jedi33
30/38: jedi35
31/38: Strokovna komisija
32/38: jedi37
33/38: jedi38
34/38: Novomeška Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija - Pozabljene jedi na žlico
35/38: jedi41
36/38: jedi42
37/38: jedi43
38/38: jedi45
Povezane objave
Ocene komentarjev