Recept: Čobanac

7.5.2024 | 11:45

Recept: Čobanac

Čobanac je tradicionalen pastirski obed iz Slavonije.

Sestavine

2,5 kg mešanega mesa (divjačina, mlada govedina, ovčetina, svinjina)

600 g rdeče čebule

15 g sladke mlete paprike

10 g ostre mlete paprike

20 g soli

100 g korenja

200 g svinjskih nogic (parkljev)

1 krompir, težak 100 g

100 g paradižnikove mezge (koncentrata)

2 dl vina

1 lovorov list

mleti poper

po želji tudi gorčica, česen in pekoči feferon

100 g moke

2 jajci

sesekljan peteršilj in kisla smetana, ko postrežemo

Priprava

Rdečo čebulo sesekljamo v mikserju, dodamo malo vode in jo dušimo (samo z vodo, brez maščobe). Že na začetku čebuli dodamo cel krompir in na manjše kose narezane svinjske nogice (krompir in nogice zgostijo jed). Po 20 minutah dušenja dodamo na kose narezano meso in vse začimbe (razen peteršilja) in še naprej dušimo. Ko je meso na pol kuhano, krompir stremo, da razpade, dodamo paradižnikovo mezgo in zalijemo z vodo ali jušno osnovo ter polovico vina. Zavremo in na nizkem ognju kuhamo do konca. Dodamo preostalo vino, pokusimo in po potrebi dodatno začinimo.

Iz moke in jajc naredimo cmočke in jih vkuhamo v čobanac. Lahko pa skuhamo trgance in jih postrežemo posebej. Pred postrežbo čobanac posujemo s sesekljanim peteršiljem in po želji dodamo kislo smetano. Čobanac mora biti srednje pekoč, če želimo bolj pekočega, dodamo pekoče feferone.

Revija Dober tek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava