Festival cvička - Akademija cvičkovega turizma
27.5.2023 | 12:15
V organizaciji Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, Mestne občine Novo mesto, Zavoda Novo mesto ter Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto je 22.5. v Gostišču na Trgu, Hiši kulinarike in turizma potekala Akademija cvičkovega turizma z naslovom Posodobitev cvička – tradicija in stroka z roko v roki. Akademija je naznanila tudi Festival cvička – 51. Teden cvička ter novo strokovno monografijo, izdano ob tej priložnosti. V uvodnih nagovorih so pozdravili podžupan Mestne občine Novo mesto Urban Kramar, direktor Zavoda Novo mesto Aleš Makovac, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske Miran Jurak, kralj cvička Janez Colnar in ambasador cvička Peter Camloh.
V strokovnem delu je Matjaž Pavlin predstavil prispevek Vinogradniška dediščina kot priložnost za oblikovanje inovativnega, doživljajskega turističnega produkta na Dolenjskem, na to tematiko je izdal tudi monografijo. Damijan Vrtin iz KGZS – Zavoda Novo mesto je predstavil usmeritve tehnološke posodobitve pridelave grozdja in vina cviček PTP. Sommelier Franci Mežič se je osredotočil na razvoj poslovnega modela mreže vinskih svetovalcev – sommelierjev v Vinorodni deželi Posavje, sommelier in natakar leta 2022 s strani vodiča Gault Millau Slovenija Gregor Kren pa, kako lahko cviček s svežino spremlja izbrane jedi. Dr. Tina Zavašnik Bergant iz MKGP se je osredotočila na sistem evropskih geografskih označb in novosti pri označevanju vina, kot inovativno idejo pa je ob koncu Zdravka Abram predstavila suho vinoteko – zbirko vinskih etiket z dodano vrednostjo. Akademijo cvičkovega turizma je moderirala idejna vodja akademije, dr. Lea-Marija Colarič-Jakše, dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto.
Na KGZS – Zavodu Novo mesto ocenjujejo, da so moderni potrošniki in pivci vina vedno bolj zahtevni. V svetu je v zadnjih letih močan porast naravi prijaznega kmetovanja in podoben trend je viden tudi v Sloveniji. Na Dolenjskem velika razdrobljenost vinogradov otežuje in močno podraži pridelavo vina. Zato je tudi stroka pričela natančneje preučevati sodobne tehnike in postopke pridelave in predelave grozdja. Vsled temu so pripravili posodobljen protokol za pridelavo cvička PTP še boljše kakovosti. Menijo, da kljub temu, da so za izvedbo modernejših postopkov pogosto potrebne investicije v opremo, lahko tudi vinarji z obstoječo opremo in ob upoštevanju priporočil obvladujejo sodobne stile cvička PTP. Obe panogi, tako vinogradništvo, kot vinarstvo, morata ostati pomembni panogi v kmetijstvu, česar ne določajo le vinogradniki, vinarji, strokovne službe in politične usmeritve, pač pa tudi naravne danosti Slovenije, kajti večina vinogradniških leg omogoča pridelavo najkakovostnejših vin.
L. M. C. J.
Potepuški psi tudi po Ragovem in Jakčevi;...
Jožko: "Doog chaser" napravico (cca 15€), je...
DL: Kdaj ukinjen dvosmerni promet na...
miha: Tole je pa čudovita ideja. Kar...
Kolona črnih mravelj lahko poskrbi za...
Jožko: Malo "plavega cukra" v okrogli...
Umrl je harmonikar Jože Avbar
Petercurk: Iskreno sožalje družini. Z Jožetom...
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
Najbolj enostaven recept za bezgov sirup
sob, 11.5.2024
Ščukijada 2024 z rekordno ščuko
ned, 12.5.2024
DL: Odlični organizatorski tandem
sob, 11.5.2024
Po pastirjevih stopinjah na Veliki planini
sob, 11.5.2024
Recept: Klobasice v listnatem testu
sob, 11.5.2024