Suho listje uporabite za zastirko, kompost ali listovko

6.11.2022 | 14:00

Listje pograbite s trate vsak enkrat na teden, tako boste preprečili glivične bolezni.

Listje pograbite s trate vsak enkrat na teden, tako boste preprečili glivične bolezni.

Kako lepo je opazovati jesensko obarvane gozdove, ki v prepletu pisanih barv delajo naravo še kako mogočno in edinstveno. Še malo, pa bodo drevesa povsem odvrgla listje, vi pa ga lahko porabite za zastirko ali kompost. A ni vseeno, katero listje boste uporabili.

Kako prijetno se je te dni sprehajati po gozdu, ki ga krasijo vse barve jeseni. Nekoč so najrodovitnejšo prst, s katero so obogatili zemljo za lončnice pa tudi tisto na vrtu, vozili iz gozdov, a danes tega skoraj nihče več ne počne. Če že, uporabimo listje, ki ga pograbimo na trati, na vrtu ali v sadovnjaku, nato pa vse skupaj naložimo na kompost in počakamo, da nastane humus. Listje je pred jesenjo dobro pograbiti, sploh na trati, sicer tvegate grde zaplate, a potem ne pozabite nanj, pripravite denimo zastirko.

Listje na trati

Če si želite lepo trato skozi vse leto, bo z njo precej dela. Poleg zadnjih, nekoliko višjih košenj trave je treba jeseni tudi redno grabiti listje, saj se pod njim zadržuje vlaga, trata pa je tako bolj izpostavljena glivičnim boleznim. Če so na površinah s trato listopadna drevesa, jo je smiselno pograbiti vsaj enkrat na teden. Listje prenesemo na kompostnik, lahko pa tudi s košnjo trave liste »zmulčimo«. Ta postopek je smiseln, dokler je temperatura tal nad šest stopinj Celzija, ko mikroorganizmi še sodelujejo pri razgradnji organskih snovi.

Zastirka na okrasnem vrtu in v sadovnjaku

Pograbljeno listje lahko uporabite tudi kot zastirko, ki jo nasujete okoli občutljivejših sadnih dreves ali mladih sadik, ali pa na okrasnih gredicah ter praznih gredah zelenjavnega vrta. Zastirka bo koreninski sistem rastlin zaščitila pred nizkimi temperaturami, prst pa pred zbijanjem in izpiranjem.

Listovka

Če imate okoli svojega doma posajenih več dreves in je treba jeseni pospraviti veliko odpadnega listja, lahko pripravite listovko. To je kompost, ki se pripravi zgolj iz listja, brez dodatkov. Pomembno je, da pomešate listje čim več različnih drevesnih vrst, razen tistih, ki vsebujejo čreslovino, kot so oreh, kostanj in hrast. Tako pripravljena prst vsebuje veliko humusa in je rahla ter zračna, primerna za vrtnine, okrasne rastline, vzgojo sadik in presajanje sobnih rastlin. Najbolje bo, če jo zbirate na odročnem delu vrta v kompostni posodi, saj je trohnenje in kompostiranje precej dolgotrajnejše in lahko traja tudi tri leta.

M. K:; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava