FOTO: Prva rez v vinogradu; klobase skuhali v vinu

26.1.2024 | 13:00

FOTO: Prva rez v vinogradu; klobase skuhali v vinu
FOTO: Prva rez v vinogradu; klobase skuhali v vinu

V ponedeljek, 22.1., na dan sv. Vincenca, smo v TD Lovrenc Raka spet izvedli stari običaj prve rezi v vinogradu. Najprej smo se zbrali pri grobu Vinka Turšiča, v spomin na leta, ko smo ta običaj izvajali v njegovem vinogradu, nato pa obiskali našega člana Vinka Tomažina na Straži pri Raki. Ob njegovem prazniku smo mu zapeli znano godovno pesem, gospodinja Anica nas je nagradila z okrepčilnim 'tekočim fruštkom', prikaz starodavne šege pa smo nato nadaljevali v njihovem vinogradu v Križah.

Na ta dan (tako po izročilu) naj bi vsak vinogradnik v svojem vinogradu obrezal vsaj tri trte in tako otvoril novo sezono vinogradniških del.

Ponavadi se na trto obesijo klobase v zahvalo za dobro letino in priprošnjo za naprej, po končanem delu pa se skuhajo v vinu in končajo kot odlična vinogradniška malica.

Ta lep ljudski običaj smo ob podpori Aničine čebulne pogače in domačem cvičku izvedli tudi mi, vmes pa je med trtjem zaplavala tudi stara ljudska pesem ob zvokih Vinkove frajtonarice.

Druženje ob starem ljudskem izročilu in čudovitem vremenu smo zaključili z vinogradniško malico in z mislijo iz pregovora, ki pravi: ''Če na Vincenca sonce peče, dobro vince dozori, ki po grlu gladko steče, motne dela ti oči!''

Alojz Kerin

Galerija

_naRaki (1)
_naRaki (2)
_naRaki (3)
_naRaki (4)
_naRaki (5)
_naRaki (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava