V dveh letih zbrali veliko zgodb o ribištvu slovenske Istre

Izola, 12. maja - Projekt Zgodbe o ribištvu slovenske Istre skozi čas je presegel cilje, je na novinarski konferenci v Izoli ocenil Rado Pišot, direktor Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, vodilnega partnerja projekta. Po besedah vodje projekta Lucije Čok so želeli predvsem opozoriti javnost, da je Slovenija obmorska država, in ohraniti raznoliko dediščino Istre.

Izola, Srednja šola Izola.
Novinarska konferenca projekta Zgodbe o ribištvu slovenske Istre skozi čas.
Ravnateljica srednje šole Izola Adelija Perne, direktor ZRS Koper Rado Pišot, vodja projekta Lucija Čok, podžupanja občine izola Nataša Čerin, predstavnica ZRS za stike z javnostjo Nika Štravs.
Foto: Bojan Kralj/STA

Izola, Srednja šola Izola.
Novinarska konferenca projekta Zgodbe o ribištvu slovenske Istre skozi čas.
Podžupanja občine izola Nataša Čerin.
Foto: Bojan Kralj/STA

Izola, Srednja šola Izola.
Novinarska konferenca projekta Zgodbe o ribištvu slovenske Istre skozi čas.
Direktor ZRS Koper Rado Pišot, vodja projekta Lucija Čok.
Foto: Bojan Kralj/STA

Izola, Srednja šola Izola.
Novinarska konferenca projekta Zgodbe o ribištvu slovenske Istre skozi čas.
Vodja projekta Lucija Čok, ravnateljica srednje šole Izola Adelija Perne, direktor ZRS Koper Rado Pišot.
Foto: Bojan Kralj/STA

Izola, Srednja šola Izola.
Novinarska konferenca projekta Zgodbe o ribištvu slovenske Istre skozi čas.
Vodja projekta Lucija Čok.
Foto: Bojan Kralj/STA

Hrvaška, Savudrija.
Ribištvo, ribiška mreža.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V dveh letih so med drugim izpeljali več akcij za promocijo ribištva med mladimi. Skupina raziskovalk je zbrala stare recepte. Na koncu je izšla knjiga Lucije Čok Okus po morju - Stara istrska kuhinja. Avtorica je poudarila, da to ni kuharski priročnik, ampak opisuje zgodovino posameznih jedi in prehrambene industrije v Istri. Za učitelje so pripravili priročnik o ribištvu, morju in kulturi Istre.

Projekt je trajal dve leti. Z 200.000 evri ga je financiral evropski sklad za ribištvo.

bkr/bg/bg
© STA, 2023