Žlikrofi v več inkarnacijah. Foto: Praznik idrijskih žlikrofov
Žlikrofi v več inkarnacijah. Foto: Praznik idrijskih žlikrofov

Festival tudi tokrat poteka v idrijski Mejci, ki je zaradi sence dreves in bližine Idrijce primerno prizorišče za največji poletni kulinarični dogodek na Idrijsko-Cerkljanskem.

Poleg žlikrofov program celodnevnega dogodka ponuja tudi drugo kulinarično, zabavno in glasbeno dogajanje ter raznovrstno ponudbo rokodelskih in drugih izdelkov blagovne znamke Idrija izbrano.

Idrijski žlikrofi so od leta 2010 kot zaščiten proizvod vpisani v register pri Evropski komisiji, od leta 2002 pa so kot poseben kmetijsko-živilski proizvod na ravni Slovenije dobili status "Zajamčena tradicionalna posebnost". Surovine za žlikrofe, postopek njihove priprave ter oblika so zaščiteni, omake in priloge pa so tiste, ki jim lahko dajo povsem nov okus.

"Praznik idrijskih žlikrofov v ospredje ne postavlja le idrijskih žlikrofov s tradicionalnimi in sodobnimi okusi, ampak tudi drugo idrijsko kulinariko, predstaviti želimo tudi sorodne jedi iz drugih slovenskih krajev, ki so del naše dediščine," je pojasnil Drejc Kokošar iz Zavoda ID20, ki dogodek organizira.

In kaj v tej slastni, ročno izdelani jedi ne sme manjkati? "Krompir, ocvirki, majaron, drobnjak, ocvrta čebula, poper in sol – in pa testo," je za Radio Slovenija povedala Žirovka Teja, ki jih za trg, po 30 kilogramov na dan, izdeluje od lanskega decembra.

Obiskovalcem Praznika idrijskih žlikrofov bodo ponudniki in certificirani proizvajalci idrijske žlikrofe postregli s tradicionalno bakalco in tudi izvirnimi, neobičajnimi omakami in prilogami: na kremi iz postrvi, s čipsom iz stebla čebule in maline, z natrgano slanino, kot veganske žlikrofe z bučkami v pestu in indijskimi oreščki ...

Odziv obiskovalcev lanskoletnega festivala na tako raznovrstne okuse je bil velik, saj so vsi ponudniki skupaj skuhali in postregli več kot tono idrijskih žlikrofov.

Foto: Praznik idrijskih žlikrofov
Foto: Praznik idrijskih žlikrofov

Letos tudi sladki otok s štruklji

Novost letošnjega festivala je sladki otok, na katerem bodo predstavljene tradicionalne sladke jedi iz drugih krajev, kot so kobariški štruklji, prfarski štrukljevec ali ribniški žinkrofi.

Tudi letos poteka tekmovanje ekip lovskih društev z Idrijskega v kuhanju divjačinske bakalce, pestra je sejemska ponudba rokodelskih in kulinaričnih izdelkov s certifikatom Idrija izbrano, s katerim se ponaša tudi Praznik idrijskih žlikrofov, letos pa se s svojimi kolektivnimi blagovnimi znamkami predstavljajo tudi nekatere druge regije v Sloveniji, poteka tudi pester otroški program.

"Veselimo se tudi gostov iz rudarskega Hrastnika, ki bodo s seboj pripeljali svojo pihalno godbo. Ta bo skupaj z idrijskimi godbeniki glasbeno popestrila dogajanje, predstavili se bodo tudi s svojo knapovsko kuhinjo in jedjo funšterc ter z marionetnim gledališčem," je poudaril Kokošar.

Sodelujejo tudi tekmovalca MasterChef Slovenija Adam Šerc in Ljubislav Petrovski, lokalni pivovarji in vinar z Brd, za glasbeno popestritev pa bodo poskrbeli ansambel Suho cvetje in Ante Upedanten Banda.