Slovenska Istra je najbolj znana po oljčnem olju in vinu, njen tretji adut pa bi lahko postale sredozemske aromatične rastline in zelišča. Katere rastline uspevajo pri nas, kdo jih ponuja in kako jih lahko uporabimo, boste izvedeli 18. in 19. junija, ko bodo zeliščne kmetije in vrtovi Istre odprli svoja vrata.
»To bo prvi skupni prodajno-promocijski dogodek, ki bi ga radi večkrat ponovili in k pridelovalcem pripeljali nove in več kupcev, tem pa dali priložnost, da spoznajo pridelovalce zelišč, njihov prostor in njihovo zeliščno zgodbo, saj je vsaka drugačna in zanimiva. S širjenjem znanja o uporabi in koristih istrskih rastlin bomo tudi pridelovalci postali bolj znani in zelišča lažje prodali. Morda bomo dneve odprtih vrat sčasoma nadgradili s festivalom zelišč na Obali,« pravi Jana Bergant, ki od leta 2015 goji avtohtona istrska zelišča in začimbnice. Z destilacijo jih predela v eterična olja in vse bolj priljubljene hidrolate, pod blagovno znamko Bonistra jih ponuja v svoji spletni trgovini, Mercatorju in trgovinah Tosame. Cipresi, istrski sivki, lovorju, melisi, rmanu, rožmarinu, smilju in šetraju je letos dodala še navadni in muškatni žajbelj ter mirto.
Vse več je malih pridelovalcev zelišč v Istri
Slovenska Istra ima idealne razmere za gojenje začimbnic in zelišč, ugotavlja vse več lokalnih kmetij, ki iščejo privlačne izdelke za prodajo. Več kmetij že prideluje zelišča kot drugi ali tretji pridelek. Aromatične rastline so pritegnile tudi raziskovalce Univerze na Primorskem, ki proučujejo posebnosti smilja in drugih zelišč. »Pred sedmimi leti si male pridelovalce zelišč v Istri preštel na prste ene roke, zdaj nas je 15. Vsak se sam prebija na trg, vsem bi koristila dodatna promocija in prav to bomo dobili na dnevih odprtih vrat,« razmišlja sogovornica z manjše kmetije v Krkavčah.
»V slovensko Istro želimo privabiti ljudi za cel vikend, da bi obiskali od dve do tri zeliščne kmetije na dan, v Istri prenočili,« dodaja. Vseh 13 zeliščnih kmetij in dva večja zeliščna vrtova, je povabila k projektu, najmanj deset jih bo 18. in 19. junija odprlo svoja vrata. Tudi sredozemski vrt Purissima, ki je v lasti kmetijske zadruge Agraria Koper, in Kneippov vrt v hotelu Delfin v Izoli, domačija Butul iz Manžana pri Kopru z enim prvih zeliščnih vrtov v Istri.
Od žetve sivke in destilacije do uporabe zelišč v kulinariki
Kmetija lahko sodeluje na dnevih odprtih vrat, če izpolnjuje tri pogoje. Ima lastno pridelavo zelišč v slovenski Istri, zagotovi ogled zeliščnih nasadov in pripravi zanimiv program na vrtu oziroma kmetiji. »Na Bonistri bom prikazala žetev zelišč in destilacijo, s Saro Bičič pa pripravljava delavnico o uporabi hidrolatov za nego in sproščanje, med drugim tudi z masažo obraza,« napoveduje Jana Bergant. Na zeliščnem vrtu Purissima bodo strokovnjaki za sredozemsko kmetijstvo s primorske univerze predavali o genetiki, gojenju in uporabi smilja.
Drugje bodo izdelovali kreme in drugo naravno kozmetiko iz zelišč in aromatičnih rastlin, pletli bodo venčke in butarice z zelišči, naučili se bodo pripraviti sadike, spoznali destilacijo rastlin in celo uporabo v kulinariki. Kmetije bodo lahko predstavile in prodale tudi druge pridelke in izdelke, ki jih ponujajo, poudarek pa bo na zeliščih.
Bonistra bo organizirala prve dneve odprtih vrat, z zeliščnimi vrtovi in kmetijami pa se že pogovarjajo o ustanovitvi združenja, ki bi pripravljalo podobne dogodke v prihodnje.