Od začetka maja obratuje prenovljena Mlinotestova tovarna sušenih testenin v Ajdovščini. S sedmimi milijoni evrov so avtomatizirali in digitalizirali proizvodnjo kratkih in specialnih sušenih testenin, pa tudi pakiranje. Kaj jim bo prinesla najsodobnejša tehnologija, kakršno imajo tudi svetovno znani proizvajalci testenin?
»V regiji smo že največji proizvajalec testenin, s to naložbo pa želimo postati močan igralec tudi na evropskem parketu. Zato bomo okrepili razvoj novih izdelkov, letni obseg proizvodnje sušenih testenin pa povečali za 90 odstotkov. Prej smo izdelali osem tisoč ton sušenih testenin na leto, po novem jih bomo 15 tisoč ton. Večja produktivnost nas sili v iskanje novih kupcev in novih trgov. Z večjim trgovcem, ki išče dobavitelja testenin za Avstrijo, Nemčijo, Švico in Madžarsko, se že dogovarjamo, da bi nas obiskal in si ogledal našo proizvodnjo,« pravi Robert Rutar, direktor za mlinarstvo in pekarstvo v Mlinotestu.
Rezance izdelujejo v zaprtem sistemu
Dve liniji za pripravo testenin so zamenjali z najsodobnejšima, ki lahko izdelata tisoč oziroma 400 kilogramov testenin na uro. Sestavljeni sta iz opreme za doziranje sipkih in tekočih surovin, mešalca testa, predsušenja in sušenja, stabilizacije ter avtomatizirane povezave do dveh pakirnih linij, samodejnega pakiranja testenin v vrečke in zlaganja vrečk v kartonsko škatlo, robotskega sistema za nalaganje škatel na palete, detektorja kovin, tiskalnika in aplikatorja etiket za označevanje palet, pripravljenih za prevoz.
Ena nova proizvodna linija je za kratke testenine, druga za rezance, medtem ko polžke in peresnike izdelujejo na proizvodni liniji iz leta 2000, ki je še vedno dovolj zmogljiva. »Testenine z novo opremo izdelujemo v zaprtem sistemu, delo je povsem avtomatizirano in vnaprej programirano, zaposleni ga le nadzirajo,« dodaja Rutar. Ker je bila prejšnja oprema stara več kot 30 let, zastarela in iztrošena, se je veliko kvarila in ni omogočala nadzora nad kakovostjo testenin …, so jo že dolgo želeli zamenjati.
Poleg tega so nabavili tudi sodobne pakirne linije za avtomatizirano pakiranje testenin v vrečke, vrečk v kartonaste škatle, škatle robot nalaga na paleto in ko je polna, jo ovije s folijo. »Vseh 23 do 25 delavcev ostaja v tovarni sušenih testenin, usposobljeni so za operaterje in nadzornike nove opreme. Zadovoljni so, saj imajo boljše delovne razmere in manj fizičnih obremenitev,« opisuje Rutar.
Sušene testenine delajo od ponedeljka do petka v treh izmenah. Za primerjavo: stari proizvodni liniji sta neprekinjeno obratovali šest dni na teden.
Porabijo manj energije in vode
Z novo opremo je postalo vodenje operacij avtomatizirano, s tem se je možnost človeških napak močno zmanjšala. Hkrati so izboljšali varnost živil in zmanjšali okoljski odtis proizvodnje, saj zavržejo manjšo količino surovin ter porabijo manj vode in energije.
»Največ energije porabimo za sušenje testenin, ki je prej trajalo od sedem do 14 ur, po novem pa za sušenje potrebujemo le od štiri do pet ur. S krajšim časom sušenja smo močno izboljšali kakovost testenin. Ko iz ogrevanja na plin prehajamo na uporabo biomase, smo pomembno zmanjšali tudi porabo toplotne energije … Z vsem tem smo količinsko porabo energije na kilogram izdelka zmanjšali za 30 odstotkov,« poudarja Robert Rutar. Pripomni, da je naložba poleg opreme za testenine vključevala tudi nekaj vzdrževalnih del v obratu, in sicer obnovo kanalizacijskih jaškov, inštalacijo toplotne postaje in zamenjavo tlakov.
A ker je cena energije še vedno nekajkrat višja kot pred dvema letoma, Robert Rutar upa, da se bodo cene še nižale, da bo Mlinotest ostal konkurenčen in prodajo testenin uspešno širil po Evropi. »Na trgih nekdanje Jugoslavije smo največji proizvajalec sušenih in svežih polnjenih testenin, kot so njoki, ravioli in tortelini. Zato potrebujemo nove kupce in nove trge,« dodaja.
Nove vrste testenin v novi embalaži z novim logotipom
Da bi se približali tudi tujim kupcem, zlasti trgovcem, so linijo sušenih testenin razširili z novimi izdelki in vse testenine »preoblekli« v novo embalažo – vrečko iz reciklabilne plastične folije za večkratno odpiranje – za povrhu pa so osvežili tudi logotip Mlinotesta.
Mlinotest je že več kot 60 let znan po testeninah. A ker so bolj znani po svežih polnjenih testeninah, kot so tortelini in ravioli, so to tovarno posodobili najprej, leta 2017. Tako so lahko obdržali 60-odstotni tržni delež pri njokih, raviolih in tortelinih v Sloveniji ter prvo mesto v regiji. Nato je prišla na vrsto prenova tovarne sušenih testenin. Od zamisli o novi opremi do končne rešitve so prišli v dveh letih. Uprava jim je investicijski elaborat potrdila leta 2020, leto pozneje pa so se začeli pogajati z izvajalci in dobavitelji opreme. Med tremi italijanskimi in enim nemškim dobaviteljem opreme so izbrali italijanskega razvijalca opreme za testenine.
Bodo sušene testenine pocenili?
Ob odprtju prenovljene tovarne sušenih testenin na začetku maja so napovedali, da bodo sušene testenine celo pocenili. »Pred nami je nova žetev, ki jo kot mlinarsko, testeninarsko in pekarsko podjetje pričakujemo z napetostjo, saj cena pšenice in njene količine ob žetvi vplivajo na naše poslovanje. Trenutne borzne cene pšenice kažejo, da bodo cene surovin nekoliko nižje, kar bi lahko pomenilo tudi nižanje cen naših izdelkov. Ali se bo to resnično zgodilo, kdaj se bo in za koliko se bo cena spremenila, pa je še prezgodaj reči. Naj poudarim, da se pocenitev naših izdelkov do trgovcev ne kaže nujno tudi v pocenitvi na polici, saj mi na ceno na polici pri trgovcu nimamo neposrednega vpliva,« še pravi Robert Rutar.