Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
sreda, 15. maj 2024
10:00 Znanost ali fantazija? Teden znanstvene fantastike in fantazije (družinska izkušnja), Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto
14:00 Delavnica izdelave kreme s hidrolatom pomaranče, Šolski center Novo mesto
17:00 Predavanje Notranje ravnovesje, CIK Trebnje
17:00 Predavanje Podarite si boljše življenje, RIC Novo mesto
18:00 Nastop učencev Glasbene šole, GŠ Marjana Kozine Novo mesto
VečBela krajina
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 12:00 Dan za preventivo (zdravstvene meritve), GD Metlika
10:00 - 12:00 Svetovalna točka ZIK Črnomelj, Ljudska knjižnica Metlika
17:00 Zaključna regijska prireditev natečaja Evropa v šoli, OŠ Mirana Jarca Črnomelj
četrtek, 16. maj 2024
10:00 Kviz mladih članov Rdečega križa, KD Gradac
10:30 Odprtje knjižne police, Dom paraplegikov Semič
VečPosavje
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 18:00 Ob mednarodnem dnevu družin: prost vstop za družine in delavnica, Posavski muzej Brežice
11:00 Okrogla miza ob zaključku gostujoče razstave Trienale rokodelstva, Posavski muzej Brežice
16:00 - 18:00 Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu družin, Grad Rajhenburg Brestanica
16:00 - 18:00 Dan odprtih vrat ob mednarodnem dnevu družin, Mestni muzej Krško
17:00 Odprtje razstave izbranih del 5. likovnega natečaja "Brezmejna ustvarjalnost mladih 2024", Dvorana v parku Krško
Več26.2.2024 | 08:30 | Besedilo in foto: L. Markelj
Trije od štirih, ki so za svoj kruh prejeli prav vse točke (od leve proti desni): Mari Jakše, Jožefa Tršinar in Jože Senegačnik. Manjka Marija Lamovšek.
Škocjan - Če človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče. To je le eden od mnogih pregovorov o kruhu, ki je neprecenljive vrednosti za naše življenje in upravičeno uživa veliko spoštovanje. Še zlasti, če je domač.
Da bi peka kruha doma ostala tradicija in lepa navada, si prizadevajo tudi v Društvu podeželskih žena Škocjan, katerega zavzete članice so pretekli konec tedna pripravile že 14. društveno ocenjevanje in razstavo kruha.
V Metelkovem domu je čarobno dišalo že v soboto, ko je potekalo ocenjevanje, pa tudi v nedeljo, ko je bila na ogled razstava kruha, na popoldanski prireditvi pa so slovesno podelili priznanja.
Kot pove nova predsednica DPŽ Škocjan Albina Mlakar – vodenje društva ji je nedavno predala Simona Globevnik – so letos v ocenjevanje prejeli 102 kruha in visoka številka jih je prijetno presenetila. Ravno tako tudi kvaliteta, o čemer pričajo naslednje številke: kar 70 kruhov je prejelo zlato priznanje, 23 srebrno, 8 bronasto, podeljena je bila le ena zahvala.
Kar štirje kruhi so prejeli vseh možnih 80 točk. Marija Lamovšek iz Društva podeželskih žena Tavžentroža je spekla pšenični kruh, Jožefa Tršinar iz DPŽ Škocjan je tekmovala s čebulnim kruhom, Mari Jakše iz DPŽ Novo mesto je pripravila bel pšenični kruh, ter Jože Senegačnik iz Škofljice pri Ljubljani, ki je zmagal s prazničnim kruhom. Vsi so izkušeni peki in so na škocjanskem tekmovanju kruha in na drugih podobnih že dosegli lepe uspehe, tudi najbolj zlata priznanja. A tudi tokrat so se takih odličnih rezultatov od srca razveselili.
»Vesele smo, da je bilo med sodelujočimi kar nekaj tudi moških, pa mladih in otrok. Skupina malčkov iz vrtca Radovednež je npr. za praznični kruh dosegla zlato priznanje,« pove Mlakarjeva in doda, da so kruh pekle njihove članice, pa tudi iz sosednjih podeželskih društev. Škocjansko društvo šteje 74 članic.
Kruh iz leta v leto boljši
Mirjam Čarman z Bučke je za ogljev kruh prejela zlato priznanje, že drugič zapored. Ob njej ponosna mamica Karmen Čarman, mlada kmetica leta 2023!
Kruh sta ocenjevali dve tričlanski komisiji. Kot pove njihov predsednik Blaž Košak, so kruhi iz leta v leto boljši. »Letos so bili vsi res zelo dobri, lepi, harmonični in okusni. V oceno jih je prispelo največ mešanih kruhov, to so z raznimi dodatki (čebulni, ajdovi, krompirjevi, kruh s proseno kašo, kruh z bučnimi semeni in bučnim oljem, kruh s čemažem, pa z aronijo, sirotko itd.) in takih je bilo kar 55. Prispelo je tudi 22 kruhov pšeničnih kruhov, 22 je bilo prazničnih in drugih.
»Rad bi videl več pšeničnih kruhov, ampak nič ne de. Sodelujoči se res potrudijo, poskušajo z novostmi,« je povedal Košak in zadovoljen ugotavljal, da njegove dosedanje pripombe in napotki niso naleteli na gluha ušesa in jih gospodinje upoštevajo. »Po praških kruhi ne dišijo več, kar smo opozarjali pred leti, in tujih vonjev skoraj ni bilo več,« je dejal. Paziti pa je treba še vedno na pravo količino soli, saj ni dober ne preslan ne premalo slan kruh – 20 gramov na kilogram moke je prava mera. Ne gre pozabiti tudi na ustrezno temperaturo pečice, saj preveč zažgan ali premalo pečen kruh ni ustrezen, ravno tako mora biti kruh ravno prav vzhajan.
»Vsem se zahvaljujem za sodelovanje, saj vsi vemo, da ni lepšega vonja, kot ko po hiši zadiši po sveže pečenem kruhu, ravno tako DPŽ Škocjan za odlično izpeljano ocenjevanje,« je dejal Košak.
Peka v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji
Zbrane v do zadnjega kotička polnem Metelkovem domu je pozdravila tudi Cvetka Lavrič s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto. »Užitek je bilo okušati vaše številne skrbno pripravljene kruhe iz moke iz različnih vrst žit s pestro paleto različnih dodatkov. Po večini so bili zelo dobri, kar se vidi po dobljenih priznanjih,« je dejala in poudarila, da smisel takih ocenjevanj ni le povečanje kakovosti, ampak tudi ohranjanje dediščine naših babic, izdelave krušnih izdelkov in peke kruha na tradicionalen način, v krušni peči.
»Ta znanja in tradicijo želimo ohranjati in nadgraditi z novimi, inovativnimi izdelki in jih prenesti našim zanamcem. Želimo ohranjati ljubezen in spoštovanje do vsakdanjega kruha in spodbuditi peko in prodajo kruh in drugih krušnih izdelkov v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji, kjer vidim kot svetovalka dobre možnosti za marsikako kmetijo,« je dejala Lavričeva. K sreči v zadnjem letu na območju Dolenjske vidi kar nekaj novo registriranih tovrstnih dejavnosti.
Da ima ta dogodek v Škocjanu pomembno sporočilo – kako pomemben je kruh, slovenska dediščina in beseda – je zbrane spomnil škocjanski župan Jože Kapler. Vesel je, da starši in učitelji spodbujajo tudi otroke k peki kruha in da se kvaliteta peke kruha izboljšuje. Zahvalil se je domačemu društvu za njihovo delo, novi predsednici Albini Mlakar pa je zaželel veliko zagnanosti.
Prireditev s podelitvijo priznanj, ki jo je vodila Renata Dulc, so obogatili malčki iz Vrtca Radovednež ter harmonikarji. Zbrani so se ob koncu še pomudili ob kozarčku Društva vinogradnikov Škocjan, ob domačih dobrotah ter tudi ob okušanju razstavljenega domačega kruha.
Galerija (55)
Slika 1: Trije od štirih, ki so za svoj kruh prejeli prav vse točke (od leve proti desni): Mari Jakše, Jožefa Tršinar in Jože Senegačnik. Manjka Marija Lamovšek.
Slika 2: Albina Mlakar, nova predsednica DPŽ Škocjan.
Slika 3: Ni bolj omamnega vonja kot svež, doma pečen kruh ...
Slika 4: Skupinska slika prejemnikov zlatih priznanj.
Slika 5: Blaž Košak, predsednik 6-članske strokovne komisije.
Slika 6: Mirjam Čarman z Bučke je za ogljev kruh prejela zlato priznanje, že drugič zapored. Ob njej ponosna mamica Karmen Čarman, mlada kmetica leta 2023!
Slika 7: Zaplesali so škocjanski vrtičarji.
Slika 8: Cvetka Lavrič
Slika 9: FOTO: Najbolj zlat kruh so spekli Marija Lamovšek, Jožefa Tršinar, Mari Jakše in Jože Senegačnik
Slika 10: Polna dvorana Metelkovega doma.
Slika 11: FOTO: Najbolj zlat kruh so spekli Marija Lamovšek, Jožefa Tršinar, Mari Jakše in Jože Senegačnik
1/55: KRUH 001, KRUH_001
2/55: KRUH 002, KRUH_002
3/55: KRUH 003, KRUH_003
4/55: KRUH 004, KRUH_004
5/55: KRUH 005, KRUH_005
6/55: KRUH 006, KRUH_006
7/55: KRUH 007, KRUH_007
8/55: KRUH 008, KRUH_008
9/55: KRUH 009, KRUH_009
10/55: KRUH 010, KRUH_010
11/55: KRUH 011, KRUH_011
12/55: KRUH 012, KRUH_012
13/55: KRUH 013, KRUH_013
14/55: KRUH 014, KRUH_014
15/55: KRUH 015, KRUH_015
16/55: KRUH 016, KRUH_016
17/55: KRUH 017, KRUH_017
18/55: KRUH 018, KRUH_018
19/55: KRUH 019, KRUH_019
20/55: KRUH 020, KRUH_020
21/55: KRUH 021, KRUH_021
22/55: KRUH 022, KRUH_022
23/55: KRUH 023, KRUH_023
24/55: KRUH 024, KRUH_024
25/55: KRUH 025, KRUH_025
26/55: KRUH 026, KRUH_026
27/55: KRUH 027, KRUH_027
28/55: KRUH 028, KRUH_028
29/55: KRUH 029, KRUH_029
30/55: KRUH 030, KRUH_030
31/55: KRUH 031, KRUH_031
32/55: KRUH 032, KRUH_032
33/55: KRUH 033, KRUH_033
34/55: KRUH 034, KRUH_034
35/55: KRUH 035, KRUH_035
36/55: KRUH 036, KRUH_036
37/55: KRUH 037, KRUH_037
38/55: KRUH 038, KRUH_038
39/55: KRUH 039, KRUH_039
40/55: KRUH 040, KRUH_040
41/55: KRUH 041, KRUH_041
42/55: KRUH 042, KRUH_042
43/55: KRUH 043, KRUH_043
44/55: KRUH 044, KRUH_044
45/55: KRUH 045, KRUH_045
46/55: KRUH 046, KRUH_046
47/55: KRUH 047, KRUH_047
48/55: KRUH 048, KRUH_048
49/55: KRUH 049, KRUH_049
50/55: KRUH 050, KRUH_050
51/55: KRUH 051, KRUH_051
52/55: KRUH 052, KRUH_052
53/55: KRUH 053, KRUH_053
54/55: KRUH 054, KRUH_054
55/55: KRUH 055, KRUH_055
Povezane objave
Ocene komentarjev