dolenjska

FOTO: Najbolj zlat kruh so spekli Marija Lamovšek, Jožefa Tršinar, Mari Jakše in Jože Senegačnik

26.2.2024 | 08:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

Trije od štirih, ki so za svoj kruh prejeli prav vse točke (od leve proti desni): Mari Jakše, Jožefa Tršinar in Jože Senegačnik. Manjka Marija Lamovšek.

Trije od štirih, ki so za svoj kruh prejeli prav vse točke (od leve proti desni): Mari Jakše, Jožefa Tršinar in Jože Senegačnik. Manjka Marija Lamovšek.

Škocjan - Če človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče. To je le eden od mnogih pregovorov o kruhu, ki je neprecenljive vrednosti za naše življenje in upravičeno uživa veliko spoštovanje. Še zlasti, če je domač.

Da bi peka kruha doma ostala tradicija in lepa navada, si prizadevajo tudi v Društvu podeželskih žena Škocjan, katerega zavzete članice so pretekli konec tedna pripravile že 14. društveno ocenjevanje in razstavo kruha.

V Metelkovem domu je čarobno dišalo že v soboto, ko je potekalo ocenjevanje, pa tudi v nedeljo, ko je bila na ogled razstava kruha, na popoldanski prireditvi pa so slovesno podelili priznanja.

Albina Mlakar, nova predsednica DPŽ Škocjan.

Albina Mlakar, nova predsednica DPŽ Škocjan.

Ni bolj omamnega vonja kot svež, doma pečen kruh ...

Ni bolj omamnega vonja kot svež, doma pečen kruh ...

Skupinska slika prejemnikov zlatih priznanj.

Skupinska slika prejemnikov zlatih priznanj.

Kot pove nova predsednica DPŽ Škocjan Albina Mlakar vodenje društva ji je nedavno predala Simona Globevnik – so letos v ocenjevanje prejeli 102 kruha in visoka številka jih je prijetno presenetila. Ravno tako tudi kvaliteta, o čemer pričajo naslednje številke: kar 70 kruhov je prejelo zlato priznanje, 23 srebrno, 8 bronasto, podeljena je bila le ena zahvala.

Kar štirje kruhi so prejeli vseh možnih 80 točk. Marija Lamovšek iz Društva podeželskih žena Tavžentroža je spekla pšenični kruh, Jožefa Tršinar iz DPŽ Škocjan je tekmovala s čebulnim kruhom, Mari Jakše iz DPŽ Novo mesto je pripravila bel pšenični kruh, ter Jože Senegačnik iz Škofljice pri Ljubljani, ki je zmagal s prazničnim kruhom. Vsi so izkušeni peki in so na škocjanskem tekmovanju kruha in na drugih podobnih že dosegli lepe uspehe, tudi najbolj zlata priznanja. A tudi tokrat so se takih odličnih rezultatov od srca razveselili.

»Vesele smo, da je bilo med sodelujočimi kar nekaj tudi moških, pa mladih in otrok. Skupina malčkov iz vrtca Radovednež je npr. za praznični kruh dosegla zlato priznanje,« pove Mlakarjeva in doda, da so kruh pekle njihove članice, pa tudi iz sosednjih podeželskih društev. Škocjansko društvo šteje 74 članic.

Kruh iz leta v leto boljši

Blaž Košak, predsednik 6-članske strokovne komisije.

Blaž Košak, predsednik 6-članske strokovne komisije.

Mirjam Čarman z Bučke je za ogljev kruh prejela zlato priznanje, že drugič zapored. Ob njej ponosna mamica Karmen Čarman, mlada kmetica leta 2023!

Mirjam Čarman z Bučke je za ogljev kruh prejela zlato priznanje, že drugič zapored. Ob njej ponosna mamica Karmen Čarman, mlada kmetica leta 2023!

Zaplesali so škocjanski vrtičarji.

Zaplesali so škocjanski vrtičarji.

Cvetka Lavrič

Cvetka Lavrič

FOTO: Najbolj zlat kruh so spekli Marija Lamovšek, Jožefa Tršinar, Mari Jakše in Jože Senegačnik
Polna dvorana Metelkovega doma.

Polna dvorana Metelkovega doma.

FOTO: Najbolj zlat kruh so spekli Marija Lamovšek, Jožefa Tršinar, Mari Jakše in Jože Senegačnik

Kruh sta ocenjevali dve tričlanski komisiji. Kot pove njihov predsednik Blaž Košak, so kruhi iz leta v leto boljši. »Letos so bili vsi res zelo dobri, lepi, harmonični in okusni. V oceno jih je prispelo največ mešanih kruhov, to so z raznimi dodatki (čebulni, ajdovi, krompirjevi, kruh s proseno kašo, kruh z bučnimi semeni in bučnim oljem, kruh s čemažem, pa z aronijo, sirotko itd.) in takih je bilo kar 55. Prispelo je tudi 22 kruhov pšeničnih kruhov, 22 je bilo prazničnih in drugih.

»Rad bi videl več pšeničnih kruhov, ampak nič ne de. Sodelujoči se res potrudijo, poskušajo z novostmi,« je povedal Košak in zadovoljen ugotavljal, da njegove dosedanje pripombe in napotki niso naleteli na gluha ušesa in jih gospodinje upoštevajo. »Po praških kruhi ne dišijo več, kar smo opozarjali pred leti, in tujih vonjev skoraj ni bilo več,« je dejal. Paziti pa je treba še vedno na pravo količino soli, saj ni dober ne preslan ne premalo slan kruh – 20 gramov na kilogram moke je prava mera. Ne gre pozabiti tudi na ustrezno temperaturo pečice, saj preveč zažgan ali premalo pečen kruh ni ustrezen, ravno tako mora biti kruh ravno prav vzhajan.

»Vsem se zahvaljujem za sodelovanje, saj vsi vemo, da ni lepšega vonja, kot ko po hiši zadiši po sveže pečenem kruhu, ravno tako DPŽ Škocjan za odlično izpeljano ocenjevanje,« je dejal Košak.

Peka v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji

Zbrane v do zadnjega kotička polnem Metelkovem domu je pozdravila tudi Cvetka Lavrič s Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto. »Užitek je bilo okušati vaše številne skrbno pripravljene kruhe iz moke iz različnih vrst žit s pestro paleto različnih dodatkov. Po večini so bili zelo dobri, kar se vidi po dobljenih priznanjih,« je dejala in poudarila, da smisel takih ocenjevanj ni le povečanje kakovosti, ampak tudi ohranjanje dediščine naših babic, izdelave krušnih izdelkov in peke kruha na tradicionalen način, v krušni peči.

»Ta znanja in tradicijo želimo ohranjati in nadgraditi z novimi, inovativnimi izdelki in jih prenesti našim zanamcem. Želimo ohranjati ljubezen in spoštovanje do vsakdanjega kruha in spodbuditi peko in prodajo kruh in drugih krušnih izdelkov v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji, kjer vidim kot svetovalka dobre možnosti za marsikako kmetijo,« je dejala Lavričeva. K sreči v zadnjem letu na območju Dolenjske vidi kar nekaj novo registriranih tovrstnih dejavnosti.

Da ima ta dogodek v Škocjanu pomembno sporočilo – kako pomemben je kruh, slovenska dediščina in beseda – je zbrane spomnil škocjanski župan Jože Kapler. Vesel je, da starši in učitelji spodbujajo tudi otroke k peki kruha in da se kvaliteta peke kruha izboljšuje. Zahvalil se je domačemu društvu za njihovo delo, novi predsednici Albini Mlakar pa je zaželel veliko zagnanosti.

Prireditev s podelitvijo priznanj, ki jo je vodila Renata Dulc, so obogatili malčki iz Vrtca Radovednež ter harmonikarji. Zbrani so se ob koncu še pomudili ob kozarčku Društva vinogradnikov Škocjan, ob domačih dobrotah ter tudi ob okušanju razstavljenega domačega kruha.

‹ nazaj

Galerija (55)

KRUH 001, KRUH_001
KRUH 002, KRUH_002
KRUH 003, KRUH_003
KRUH 004, KRUH_004
KRUH 005, KRUH_005
KRUH 006, KRUH_006
KRUH 007, KRUH_007
KRUH 008, KRUH_008
KRUH 009, KRUH_009
KRUH 010, KRUH_010
KRUH 011, KRUH_011
KRUH 012, KRUH_012
KRUH 013, KRUH_013
KRUH 014, KRUH_014
KRUH 015, KRUH_015
KRUH 016, KRUH_016
KRUH 017, KRUH_017
KRUH 018, KRUH_018
KRUH 019, KRUH_019
KRUH 020, KRUH_020
KRUH 021, KRUH_021
KRUH 022, KRUH_022
KRUH 023, KRUH_023
KRUH 024, KRUH_024
KRUH 025, KRUH_025
KRUH 026, KRUH_026
KRUH 027, KRUH_027
KRUH 028, KRUH_028
KRUH 029, KRUH_029
KRUH 030, KRUH_030
KRUH 031, KRUH_031
KRUH 032, KRUH_032
KRUH 033, KRUH_033
KRUH 034, KRUH_034
KRUH 035, KRUH_035
KRUH 036, KRUH_036
KRUH 037, KRUH_037
KRUH 038, KRUH_038
KRUH 039, KRUH_039
KRUH 040, KRUH_040
KRUH 041, KRUH_041
KRUH 042, KRUH_042
KRUH 043, KRUH_043
KRUH 044, KRUH_044
KRUH 045, KRUH_045
KRUH 046, KRUH_046
KRUH 047, KRUH_047
KRUH 048, KRUH_048
KRUH 049, KRUH_049
KRUH 050, KRUH_050
KRUH 051, KRUH_051
KRUH 052, KRUH_052
KRUH 053, KRUH_053
KRUH 054, KRUH_054
KRUH 055, KRUH_055

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava