ANTIOKSIDANTI IN VITAMINI

Za zdrava pljuča pojejmo dovolj korenja in citrusov

T.D.
21. 11. 2021, 21.25
Deli članek:

Hladni dnevi prinašajo več virusov in bakterij, hitreje lahko zbolimo. Prav je, da zato posegamo po tistih živilih, ki pomagajo krepiti in čistiti pljuča.

Dreamstime
Citrusi so bogati z vitaminoma C in B6, ki pomagata pljučem pri prenosu kisika. Raziskave kažejo, da igra vitamin C glavno vlogo pri zmanjšanju astme, ki se pojavi zaradi telovadbe.

Vsakodnevno smo izpostavljeni številnim škodljivim snovem, ki imajo lahko negativen vpliv na naša pljuča. Določenim snovem se sicer lahko izognemo, vendar pa pogosto žal nimamo prave izbire. K sreči lahko na zdravje pljuč v določeni meri vplivamo sami že s pravo prehrano. Nekatera živila so še posebej priporočljiva za razstrupljanje pljuč oziroma vzdrževanje njihovega zdravja in s tem normalnega delovanja.

Zelena

Eno izmed živil, ki so še posebej pomembna za zdravje naših pljuč, naj bi bila zelena. Običajno povezujemo zeleno predvsem z odvajanjem vode in s tem škodljivih snovi iz telesa (gre za t. i. naravni diuretik), vendar pa je zelena odlična tudi za blažitev vnetij. Pomaga preprečevati vnetja pljuč, obenem lahko celo zmanjša tveganje za nastanek pljučnega raka. Z rednim uživanjem zelene lahko naredite ogromno dobrega za svoja pljuča. Uživate lahko cela stebla ali pa si iz zelene pripravite sok, čaj, smuti, juho ...

Grenivka

Za pomoč pri odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa in za zaščito pljuč so izvrstna izbira citrusi, še posebej grenivke. Te veljajo za pravo zakladnico antioksidantov.

Korenje

»Superživila« niso nujno tista, ki so zelo eksotična in pogosto tudi draga, velikokrat je pot do zdravja precej preprostejša. Ko govorimo o zdravju pljuč, je korenje gotovo izvrstna izbira. Čeprav korenje običajno povezujemo predvsem z zaščito oči oziroma vida, vsebuje tudi ogromno snovi, ki so koristne za naša pljuča. Gre za snovi, ki pomagajo pri obnovi poškodovanih tkiv in odstranjevanju škodljivih snovi iz telesa. Za najboljše učinke je seveda priporočljivo uživati sveže korenje.

Česen

Čeprav ga omenjamo nazadnje, je česen verjetno na samem vrhu lestvice živil, koristnih za pljuča. Pomaga pri naravni odpravi številnih težav z dihali, pri blaženju vnetij in uničevanju bakterij – gre seveda za enega najmočnejših naravnih antibiotikov. S pogostim vključevanjem česna v prehrano si lahko poleg številnih drugih blagodejnih vplivov obetate tudi manj težav s pljuči.