Torto vseh tort lahko naredimo sami

Včasih pa pri težkih športnih podvigih potrebujemo močno kaloričen obrok, ki bo skrbel, da bomo kar nekaj časa preskrbljeni z zalogo energije.
Fotografija: Torta je torej tudi sodobno brezglutenska z masleno jajčno kremo pa prava klasična torta. FOTO: Tanja Drinovec
Odpri galerijo
Torta je torej tudi sodobno brezglutenska z masleno jajčno kremo pa prava klasična torta. FOTO: Tanja Drinovec

V nekaterih zelo mrzlih predelih sveta se na zimo pripravljajo tako, da se že vnaprej prehranjujejo z bolj kalorično hrano, ki pomaga proti hudemu mrazu. Pri nas običajno tako hudo ni in v naši kuhariji sicer stremimo k zdravim in lahkim receptom.  Včasih pa pri težkih športnih podvigih potrebujemo močno kaloričen obrok, ki bo skrbel, da bo naš ustroj kar nekaj časa preskrbljen z zalogo energije. Kot nalašč za to pa bo naša današnja torta.

image_alt
Krepka vitaminska jajca


Torta Reform po imenu je bila v naši družini daleč najbolj čislana in opevana torta. Ta recept je tudi odšel h kar nekateri gospodinji naprej. Izhaja iz Srbije. Njene sestavine pa so zelo preproste, jajca, orehi, maslo in nekaj malega dodatkov za boljši okus. Torta je torej tudi sodobno brezglutenska z masleno jajčno kremo pa prava klasična torta. Zdravi orehi in maslo za zimski čas in mraz.


Za torto vseh tort potrebujemo (torta premer 26 cm):


Krema:
12 rumenjakov
220 g rjavega sladkorja
Vaniljev sladkor
Šilce ruma
Ščepec soli
100 g stopljene čokolade
300 g masla sobne temperature
Oblati 5 kom(testo):
12 beljakov (sneg)
200 g rjavega sladkorja
2 žlici škroba
300 g mletih orehov

Ohlajeno primešamo še maslo, ki smo ga predhodno z metlico strojno ali ročno dobro spenili. FOTO: Tanja Drinovec
Ohlajeno primešamo še maslo, ki smo ga predhodno z metlico strojno ali ročno dobro spenili. FOTO: Tanja Drinovec

 

Priprava torte reform:

Najprej ločimo rumenjake od beljakov. V ognjevarno posodo damo rumenjake, sladkor in ostale sestavine za kremo razen čokolade. Hitro jih premešamo in posodo postavimo nad lonec z vodo. Z metlico vse skupaj stepamo in mešamo, dokler se zmes ne zgosti.(gostota pudinga približno). Nazadnje primešamo kremi še stopljeno čokolado in odstavimo, da se ohladi. Lotimo se peke oblat. Iz beljakov in sladkorja stepemo čvrst sneg. Snegu primešamo orehe in škrob.

Njene sestavine pa so zelo preproste, jajca, orehi, maslo in nekaj malega dodatkov za boljši okus. FOTO: Tanja Drinovec
Njene sestavine pa so zelo preproste, jajca, orehi, maslo in nekaj malega dodatkov za boljši okus. FOTO: Tanja Drinovec


Tortni obroč zavijemo v peki papir in nanj naložimo petino mase za testo. Če imamo  obročev več, lahko pečemo po dva oblata hkrati. Testo zgladimo, poravnamo(najlažje s slaščičarsko kartico) in damo peč na temperaturo 180 stopinj približno 10 minut, da lepo porjavi. Tako spečemo 5 oblat in jih ohladimo. Ohlajene slečemo iz obročev.

V ognjevarno posodo damo rumenjake, sladkor in ostale sestavine za kremo razen čokolade. FOTO: Tanja Drinovec
V ognjevarno posodo damo rumenjake, sladkor in ostale sestavine za kremo razen čokolade. FOTO: Tanja Drinovec


Zaključimo še jajčno kremo. Ohlajeno primešamo še maslo, ki smo ga predhodno z metlico strojno ali ročno dobro spenili. Vsak biskvit premažemo s kremo in nanj položimo nov biskvit. Del kreme si pustimo še za vrhnji sloj torte. Ko je vsa premazana jo še potresemo z orehi po želji.

Preberite še:

Komentarji: