Iz babičine shrambe: Polnjena pečena buča

6.11.2023 | 13:00

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Z okusnim nadevom polnjena pečena buča bo gotovo vsem všeč. Razen z lupljenjem buče nimamo veliko dela s pripravo, rezultat je pa prav impresiven. Največ časa nam vzame peka. Medtem ko potrpežljivo čakamo, da se buča zmehča in speče, lahko pripravimo preostale dobrote, ki jih nameravamo postreči zraven. Pečeno bučo postrežemo kot predjed ali prilogo.

Sestavine
- 1 buča maslenka (butter nut)
- sol, muškatni orešček, olivno olje – po okusu
Nadev:
- 200 g fete (če imamo radi močnejši okus, sicer pa rikote) 
- 200 g sveže mlade špinače
- 2–3 stroke česna
- sol, poper – po okusu
- 50 g ribanega sira

Priprava
1. Bučo najprej operemo z zunanje strani in prerežemo na pol. Izdolbemo del s semeni. Lupino buče lahko pustite, vendar vam svetujem, da jo odstranite, ker je bučo, ko je pečena, lažje rezati in jesti. Opozarjam le, da bodite pri lupljenju previdni, ker je lupina zelo trda.
2. Bučo posolite, naribajte malo muškatnega oreška in pokapljajte z olivnim oljem.
3. Za nadev zmešajte posebej v skledi feto ali rikoto, svežo mlado špinačo ter sesekljan česen. Po okusu solite in poprajte.
4. Z nadevom napolnite bučni polovici in ju dajte peč v ogreto pečico. Pecite na 185 stopinjah Celzija 45 minut.
5. Sedaj čez vse potresite riban sir in vse skupaj pecite še 10–15 minut, da se sir stopi in lepo zlato zapeče.

NAMIG
V primerjavi s skuto je rikota nekoliko slajšega in milejšega okusa.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 43, 24. oktober, 2023.

Metka McCully Žigon

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava