Nasvet: Sveča iz odpadnega jedilnega olja

22.11.2023 | 14:00

Sveča iz odpadnega jedilnega olja (Foto: Shutterstock)

Sveča iz odpadnega jedilnega olja (Foto: Shutterstock)

Odpadno jedilno olje je zelo neprijazen odpadek za okolje, ki pa ga lahko zmanjšamo. Izdelajmo si dišečo svečko, ki nam bo polepšala dolge zimske večere.

Poleg odpadnega jedilnega olja bomo potrebovali ognjevarni kozarček za svečo (tudi tega lahko recikliramo), stenj (kupimo ga v trgovinah za ustvarjanje) in parafinski vosek. Namesto tega lahko na spletu kupimo poseben prašek za izdelavo sveč, ki ga prodaja slovensko socialno podjetje Bolje, ustanovljeno z namenom zaposlovanja najranljivejših skupin ljudi na trgu dela. 

Sestavine za 1 svečo

- 150 ml odpadnega jedilnega olja

- 30 g parafinskega, čebeljega ali katerega drugega voska (ali posebnega praška za izdelavo sveč)

- 10 kapljic eteričnega olja pomaranče (po želji)

- stenj

- ognjevarni kozarček za svečo

Izdelava

1. Uporabljeno jedilno olje najprej ohladimo, nato pa precedimo skozi cedilo ali gazo, da ga prečistimo.

2. Precejeno olje nalijemo v ognjevarno posodo (ki je sicer ne uporabljamo za kuho jedi – uporabimo recimo kakšno dotrajano posodo, ki je še nismo zavrgli). Olju primešamo tretjino voska, dobro premešamo in postavimo na štedilnik. Segrevamo 1–2 minuti, da se vosek stali. 

3. Posodo odstavimo in primešamo preostali vosek. Dobro premešamo, da se vosek razporedi po celotni zmesi. Po želji dodamo nekaj kapljic eteričnega olja in še enkrat dobro premešamo.

4. Tekočino vlijemo v kozarec za svečo, nato vanj potopimo stenj.

5. Pustimo, da se vosek v kozarcu strdi. Takrat samo še odrežemo stenj kakšen centimeter pod robom kozarca. Sveča naj počiva vsaj kakšen dan, preden jo uporabimo.

NAMIG

Bliža se čas obdarovanja, ko lahko tako izdelana sveča postane tudi zelo pozorno in lepo darilo.

NASVET

Ko svečo prižgete prvič, jo pustite goreti toliko časa, da se vosek stopi po celotni površini. Tako bo sveča tudi ob naslednjih prižiganjih lepše in v celoti izgorela.

Prispevek je objavljen v reviji Jana, št. 46, 14. november, 2023.

Lara Jelen

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava