Izpostavljeno
Najbolj brano
Dolenjska
nedelja, 12. maj 2024
07:00 Pohod na Samarske stene (1302m), zbor pred OŠ Bršljin Novo mesto
08:00 - 10:00 Zdravstvene meritve, Krajevni dom Prečna
17:00 25 let MePZ DU Mirna, KD Mirna
19:00 DPD Svoboda Žiri: ''Lažnivka'' (komedija), KD Mokronog
ponedeljek, 13. maj 2024
10:00 Računalniška delavnica Spoznavanje Linuxa, OZRK Novo mesto
VečBela krajina
nedelja, 12. maj 2024
08:30 28. Mednarodni pohod po najjužnejši slovenski pešpoti, zbor v šotorišču Srednji Radenci
18:00 KUD Godba na pihala Semič z Leonom Lasićem: Oliver (ponovitev koncerta), KC Semič
torek, 14. maj 2024
07:00 - 17:00 Zbiralna akcija starega papirja in plastičnih zamaškov, OŠ Semič
19:00 Odprtje Tednov vseživljenjskega učenja 2024 z gledališko predstavo Tri sestre, KD Metlika
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 12:00 Dan za preventivo (zdravstvene meritve), GD Metlika
VečPosavje
nedelja, 12. maj 2024
08:00 - 19:00 Krški skavti pečejo palačinke, Lovski dom Libna
17:00 Koncert ''Vinkovi pevci'', cerkev sv. Lovrenca Bizeljsko
torek, 14. maj 2024
19:00 Odprtje razstave - Tina Dobrajc: How Soon is Now? / Kako kmalu je zdaj?, Galerija Krško
sreda, 15. maj 2024
10:00 - 18:00 Ob mednarodnem dnevu družin: prost vstop za družine in delavnica, Posavski muzej Brežice
11:00 Okrogla miza ob zaključku gostujoče razstave Trienale rokodelstva, Posavski muzej Brežice
Več18.8.2023 | 08:00 | Besedilo in foto: L. Markelj
Tanja Fink se je predala raziskovanju zdrave hrane, med drugim tudi za bolnike s celiakijo. Na sliki: na Taboru Celiac v Dolenjskih Toplicah.
Fantje, udeleženci tabora, so povedali, da jih nekateri njihovi sošolci najprej niso najbolje razumeli, kaj pomeni imeti celiakijo.
Nasmejana Ajda Makar, ki je že tretje leto zaslužna za tabor otrok s celiakijo. Udeležencev je vsako leto več.
Dolenjske Toplice - Bolniki s celiakijo, doživljenjsko avtoimuno boleznijo, ki jo povzroča gluten v prehrani pri genetsko dovzetnih, imajo pri prehrani kup omejitev. Najtežje je otrokom, ki se morajo včasih še zelo majhni sprijazniti s to boleznijo in z njo živeti.
Prav to, da se poleti ti otroci kljub raznolikim taborom in drugim dejavnostim, ki jih v počitniškem času ne manjka, ne morejo udeleževati, je bil glavni razlog za nastanek tabora otrok s celiakijo v Taboru Mojca Dolenjske Toplice pred tremi leti.
»Bilo mi je nezaslišano, da otroci s celiakijo celo poletje preživijo doma, ker ni varnega okolja, kamor bi lahko šli. Zato sem se odločila, da bom pa jaz kuhala zanje,« pove gostinka Tanja Fink. V njihovi restavraciji Fink& Situla v Novem mestu so namreč že prej ob podpori Društva Celiac Slovenija odprli brezglutensko restavracijo. Tanja se je namreč študiozno in temeljito posvetila raziskovanju brezglutenske hrane in tudi zato so letošnji udeleženci tabora v tem tednu res uživali v odlični hrani, ki jo je pripravljala.
Tabora Celiac Slovenija, ki bo trajal še do jutri, se tokrat udeležuje 32 otrok iz vseh koncev Slovenije, saj takšnih taborov drugod ni.
Ajda Makar, vodja tabora in članica Društva Celiac Slovenija, ki ima tudi sama od starosti pet let in pol diagnosticirano celiakijo, pove, da so se za tak tabor odločili, da otrokom s to boleznijo ponudijo varno hrano in več kot zadovoljni so, da so se povezali s Finkovo.
»Vsebinsko je 9-dnevni tabor zasnovan tako, da delamo na več kuharskih delavnicah, zasnovanih za brezglutenske stvari, na obisku smo imeli pico peka, delali smo slivove cmoke, pecivo, veliko se tudi pogovarjamo o celiakiji in na obisku smo imeli zdravnika ter psihoterapevta, da jim je lažje to bolezen tudi sprejeti. Delamo pa seveda še marsikaj drugega: gremo tudi na bazen, na grad, v pustolovski park, imamo športne aktivnosti, skratka se zabavamo,« dogajanje na taboru opiše Makarjeva.
Otroci pridejo po repete
Da je hrana odlična, so zatrdili vsi otroci, udeleženci tabora. Ob našem obisku so zajtrkovali hrenovke v listnatem testu, več namazov – z avokadom ter tzatziki, pa jogurt s kosmiči, seveda vse prilagojeno tako, da je brez glutena. Sicer pa jim Tanja Fink v povsem ločeni kuhinji na taboru pripravlja še marsikaj dobrega: pečen kruh, palačinke, kalamare s pečenim paradižnikom, čufte, zelenjavno obaro, pa čokoladni sufle, itd.
»Privilegij je kuhati za tako zadovoljne otroke,« pove Tanja Fink, ki je vesela njihovih pohval in zahval, ter ko pridejo po repete. Kuha to, kar si otroci želijo.
Pohvalno je tudi, da za domov dobijo vse recepte, kar tudi njihovim staršem omogoča lažjo pripravo obrokov. Brezglutenska prehrana je namreč v trgovinah draga.
Več o vtisih s tabora, kako otroci dojemajo to bolezen, in o prizadevanjih Finkove na področju brezglutenske prehrane za bolnike s celiakijo, pa v tiskani izdaji Dolenjskega lista prihodnji četrtek.
Galerija (16)
Slika 1: Tanja Fink se je predala raziskovanju zdrave hrane, med drugim tudi za bolnike s celiakijo. Na sliki: na Taboru Celiac v Dolenjskih Toplicah.
Slika 2: Kaj bo danes slastnega?
Slika 3: Ajda Makar
Slika 4: Tanja Fink kuha na taboru otrokom s celiakijo
Slika 5: Fantje, udeleženci tabora, so povedali, da jih nekateri njihovi sošolci najprej niso najbolje razumeli, kaj pomeni imeti celiakijo.
Slika 6: Nasmejana Ajda Makar, ki je že tretje leto zaslužna za tabor otrok s celiakijo. Udeležencev je vsako leto več.
1/16: IMG_20230816_083031
2/16: IMG_20230816_083046
3/16: IMG_20230816_083100
4/16: IMG_20230816_083224
5/16: IMG_20230816_083246
6/16: IMG_20230816_083344
7/16: IMG_20230816_083511
8/16: IMG_20230816_083554
9/16: IMG_20230816_083743
10/16: IMG_20230816_083841
11/16: IMG_20230816_085440
12/16: IMG_20230816_085956
13/16: IMG_20230816_090057(1)
14/16: IMG_20230816_090332
15/16: IMG_20230816_090548
16/16: IMG_20230816_090617(1)
Povezane objave
Ocene komentarjev