Slovenija

Slovenski študenti se bodo v finalu potegovali za pripravo zajtrka v vesolju

Ljubljana, 13. 03. 2024 16.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
3

Študenti z BIC Ljubljana, višje strokovne šole, so se kot edina evropska šola uvrstili med deseterico izbranih v finale mednarodnega tekmovanja NASA HUNCH Culinary Challenge. Študenti so pripravili zajtrk z ješprenjem, s suhimi hruškami, z orehi in dimljenim tofujem. Jed zmagovalne ekipe bodo v vesoljski agenciji Nasa vključili v prehrano astronavtov.

Tema letošnjega tekmovanja je bila priprava zajtrka slanega okusa, ki naj bi vseboval vsaj eno vrsto zelenjave. Poleg teme so bile s strani organizatorja tekmovanja, ameriške vesoljske agencije Nasa, dodane še prehranske zahteve, ki so jih tekmovalci s sestavo jedi morali zagotoviti, so pojasnili na današnji predstavitvi zajtrka.

Ekipa, ki je na tekmovanje poslala slovenski vesoljski zajtrk, je sestavljena iz dveh študentov živilstva in prehrane Anžeta Jarca in Marka Jeraja pod mentorstvom predavateljice Katarine Smole ter dveh študentov gostinstva in turizma Hane Wolf in Aljaža Ritmaniča pod mentorstvom inštruktorja Andreja Molka.

"Omejeno smo imeli energijsko vrednost maščobe, od tega tudi nasičene maščobe, natrij in pa prehranske vlaknine. Lahko bi se pohvalil, da naša jed vsebuje le dobre maščobe, ki smo jih pridobili z oljčnim oljem in orehi. Natrij smo nadomestili z začimbami, kot so česen, čebula, timijan, peteršilj, pastinak, majaron, lovorov list, orehi in krhlji suhe hruške. Prehranske vlaknine pa smo dobili iz ješprenja, fižola, čičerike, korenja in korena peteršilja," je na predstavitvi zajtrka pojasnil Jeraj.

Nasa
Nasa FOTO: Shutterstock

Od organizatorja tekmovanja so na Biotehniškem izobraževalnem centru (BIC) Ljubljana dobili navodila, katerih živil ne smejo uporabiti v jedi. Prepovedane sestavine so bile surovo meso, morski sadeži, jajca in alkohol, prav tako pa so jim predlagali, naj ne uporabijo kruha in krušnih izdelkov, ker jih je tehnološko težko pripraviti za uživanje v mikrogravitacijskem okolju.

"Mislili smo tudi na same astronavte, ki so iz različnih držav in različnih verstev, zato smo se izognili svinjini in jed pripravili z dimljenim tofujem. Šli smo tudi korak dalje in našo jed poskusno liofilizirali, to pomeni, da smo jo zamrznili in dehidrirali, saj smo želeli preizkusiti, kako je jed dejansko videti v vesolju," je pojasnil Molk.

Študentje BIC Ljubljana v Houston na finalno tekmovanje, ki bo potekalo 17. aprila, odhajajo kot edina evropska šola. Preostale šole, ki so se uvrstile na tekmovanje, namreč prihajajo iz Združenih držav Amerike.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roadkill
13. 03. 2024 18.49
-1
Čičerika precej rada napenja. Je v vrhu pri stročnicah kar se tega tiče
Nightingale
13. 03. 2024 18.37
+0
Michelinka bi jim naribala korenček, polila z balzamičnim kisom in računala 20€ na porcijo...
Boogieweeed
13. 03. 2024 17.20
+2