Recept na preizkušnji: Hrenovi namazi

30.3.2024 | 16:00

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hren je za velikonočno prenajedanje pravi blagoslov, saj pospešuje prebavo, uravnava delovanje trebušne slinavke in spodbuja prekrvitev. Po običaju ga bolj na grobo naribamo na velikonočni narezek, kar pa pri nas doma ni sprejeto z navdušenjem. Ga moram kar primerno zapakirati, da ga pogoltnejo. Ponudim ga v skledicah poleg šunke, jajc in drugih pregrešnih dobrot. Hrenovih namazov bodo veseli tudi vegetarijanci.

Po koroško

Na Koroškem ni praznovanja brez gostljate hrenove omake, ki jo naredijo približno takole (vsaka gospodinja ima svoje skrivnosti): 4 rezine starega belega kruha brez skorje prelijemo s 4 dcl vrele goveje juhe, dodajo še 2 žlici sveže naribanega hrena in poper, jaz pa primešam še zvrhano žlico kisle smetane in nekaj kapljic jabolčnega kisa.

Z jabolki

Pomešamo 3 žlice nastrganega hrena, 3 sočna nastrgana jabolka, malo sladkorja, malo soli, žlico olja in žlico kisa.

Z vinom

Potrebujemo 3 žlice sesekljane mlade čebule, žlico sladkorja, 2 dcl suhega belega vina, 3 žlice nastrganega hrena, žlico gorčice in 2 dcl fižola. Na žlici olja pražimo čebulo in sladkor, da karamelizira, prilijemo vino, malo pokuhamo in dodamo hren, gorčico in pretlačen fižol, solimo ter popramo.

Hren z ananasom

Ananas vsebuje encim bromelin, ki pomaga pri presnovi beljakovin, zato je idealen velikonočni dodatek. Čvrsto stepemo lonček sladke smetane, dodamo dve pesti na majhne koščke zrezanega ananasa (dober je tudi vložen v lastnem soku), 2 žlici naribanega hrena, na rahlo solimo in popramo ter nežno premešamo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 13., 26. marec, 2024.

Sonja Grizila

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava