Pred evropskim tednom zmanjševanja odpadkov pišemo, kako Hiša vin Kokol iz Ciglenc pri Spodnjem Dupleku na Štajerskem po načelih krožnega gospodarstva iz tropin, ki ostanejo pri stiskanju grozdja, pridobi grozdne pečke in jih predeluje v nove izdelke. V hladno stiskano olje grozdnih pečk in moko, ponujajo pa tudi cele pečke.
Na treh hektarjih vinogradov pridelujejo grozdje, letno pridelajo od 17 tisoč do 20 tisoč litrov vina. Navadno imajo šest buteljčnih vin v letniku, od laškega rizlinga, modrega in sivega pinota, sauvignona, chardonnayja do kernerja in rumenega muškata.
Inovativna predelava grozdnih pečk
Vinarstvo so nadgradili s predelavo grozdnih pečk. Ideja se je porodila Aleksandri Šarman, ko je iskala naravno olje za nego dojenčka. Med drugim so priporočali tudi olje grozdnih pečk in hvalili njegove učinke, zato ga je želela preizkusiti. Obneslo se je, začeli so ga redno uporabljati in vedno bolj spoznavati. Zanj so slišali tudi drugi, krog uporabnikov je rasel, raslo je tudi povpraševanje, zato so povečali predelavo. Od leta 2017 ponujajo cele grozdne pečke, hladno stiskano olje in moko iz njih. »Kupci cenijo, da s predelavo grozdnih pečk sklenemo krog, izrabimo ves grozd in nimamo nič odpadka,« razlaga Aleksandra Šarman.
Za liter olja potrebujejo 15 kilogramov suhih grozdnih pečk. Izdelki iz grozdnih pečk so dragi, saj je pečk malo, ročnega dela pa veliko. Razpecljalnik jim pomaga ločiti lupino grozdnih jagod od pečk, pečke posušijo na soncu in dosušijo v sušilnici, da ne vsebujejo vode, na koncu pa jih ročno očistijo, preberejo in hladno stisnejo. Suhe pečke shranijo, saj olje sproti stiskajo, letna količina je majhna – od 70 do 80 litrov.
Do 80 litrov olja grozdnih pečk na leto
»Olje grozdnih pečk lahko pijemo po žličkah kot prehransko dopolnilo, saj je bogato z vitaminom E, vsebuje tudi maščobne kisline omega tri, šest in devet. Olje se hitro vpije v kožo in ne zapira por, kar je njegova največja prednost. Uporabljajo ga tudi moški, zlasti za nego kože po britju. Dobro deluje tudi pri opeklinah,« razlaga Aleksandra Šarman. Mož Milan Kokol, ki na kmetiji tudi gospodari in je kmečko zaposlen, pripomni, da gredo vina najlažje v prodajo, olje grozdnih pečk pa počasi postaja njihov paradni konj. Razviti želijo stroj za ločevanje grozdnih pečk iz grozdnih jagod.
Moko iz grozdnih pečk delajo iz prge – ostankov pri stiskanju olja. »S to moko nadomestimo del pšenične moke. Tako pripravljamo palačinke in druge sladice, kruh, štručke in drugo pekovsko pecivo,« dodaja Aleksandra Šarman.
Več vrst olja in domače mesnine
Svojo iznajdljivost in podjetnost dokazujejo z vedno novimi dopolnilnimi dejavnostmi na kmetiji. »Za mleko, ki ga porabi naša družina, redimo eno kravo, za svoje potrebe redimo tudi nekaj bikov. Vzredimo tudi 25 prašičev na leto, prihodnje leto bomo zagnali predelavo svinjskega mesa. Delali bomo salame, meso iz tünke, kranjske klobase, pečenice in krvavice. Ponujali bomo tudi sveže meso,« napoveduje Milan Kokol.
V okviru dopolnilne dejavnosti ponujajo tudi hladno stisnjeno bučno olje in bučno moko. »Bučno moko in moko grozdnih pečk lahko dodamo v jogurt ali smuti in uživamo kot prehransko dopolnilo,« dodaja Aleksandra Šarman. Sončnično olje in olje oljne repice sta letošnji novosti, šele nekaj tednov ponujajo bučna semena, oblita s temno čokolado ali belo čokolado z okusom maline.
S turizmom do novega delovnega mesta na kmetiji
Lani so dokončali oljarno, s tem pa naložb še ni konec. »Načrtujemo večji prostor za degustacije. Smo vse bolj prepoznavni, obiskujejo nas turisti, tudi kolesarji. Zato razvijamo ideje za turizem na kmetiji, zanima nas glamping,« pravita sogovornika, ki bosta najprej uredila prostor za predelavo mesa.
Vino vozijo v gostinske lokale, precej ga prodajo na kmetiji, v spletni trgovini in na raznih sejmih, oskrbujejo tudi nekaj butičnih trgovin. V sušilnih komorah, kjer sušijo grozdne pečke, za druge posušijo tudi paradižnik in jabolka. Idej za v prihodnje jim ne manjka, sčasoma bi radi ponudbo in prodajo tako povečali, da bi na kmetiji odprli še eno delovno mesto. Tudi zgodbe o krožnem gospodarjenju brez odpadkov še niso končali, podrobnosti o novostih za zdaj še ne razkrivajo.