Kmetija Gašparič v Podgorcih v občini Ormož se preživlja s pridelavo in prodajo vrtnin, jajc in piščančjega mesa. Hči Tadeja, ki bo postala mlada gospodarica, je na kmetijo pripeljala tudi purane. To pa ni njihova edina letošnja novost.
Starša Irena in Janko Gašparič sta na majhni kmetiji tudi zaposlena. Imajo tri hektarje gozda, obdelujejo sedem hektarjev njiv, od tega sta dva hektarja v najemu, pet hektarjev pa je v njihovi lasti. Intenzivna pridelava zelenjave je njihova glavna dejavnost že 25 let. »Obseg pridelave po malem zmanjšujemo, ker primanjkuje delavcev. Pridelamo toliko, kolikor zmoremo v krogu družine,« pravi Janko Gašparič.
Prodajo so vzeli v svoje roke in šli na bolšji sejem
Prvih 12 let so solato, radič, zelje in cvetačo prodajali veletrgovcem. A ko je eden izmed njih propadel, drugi pa je 180 dni zamujal s plačilom, se je Irena Gašparič čez noč odločila, da se bodo preusmerili na tržnice. »Z denarjem smo bili na tesnem, za plačilo položnic smo najeli posojilo. Prodajo smo vzeli v svoje roke in začeli prodajati na bolšjem sejmu v Mariboru. Prodaja je cvetela, trpelo pa je družinsko življenje, saj je bolšji sejem ob nedeljah in smo delali vse dni v tednu. Odkar hodimo na tržnice, imamo nedelje zase in za družino,« dodaja gospodar.
Najprej so obiskovali tržnico v Slovenskih Konjicah in Slovenski Bistrici, potem še v Gornji Radgoni. Irena in Janko Gašparič imata tri otroke, in ko so bili študenti, so prodajali na tržnici v petih krajih, do lanske jeseni so prodajo skrčili v tri kraje, od jeseni pa hodijo le še v Mercator center Tabor v Maribor in na tržnico v Slovenske Konjice.
Ponudbo so postopno širili
Ponudbo so postopno povečali s korenjem, čebulo, več sortami krompirja. »Prvo sezono, ko smo hodili na tržnice, smo začeli kisati zelje in repo. Kisanje je postalo naša prva dopolnilna dejavnost na kmetiji. Širjenje ponudbe je lahko tudi zamudno. Za iskanje pravega recepta za kisanje zeljnih glav, ki so priljubljene pozimi za sarmo, sem porabila tri leta,« opisuje Irena Gašparič. »Vsak ti nekaj pove, ne izda pa celega recepta,« pristavi hči Tadeja.
Leta 2000 so postavili prva rastlinjaka za paradižnik in papriko. Pred leti so sami vzgojili sadike za vrtnine in jih tudi prodajali, zadnja leta pa sadike kupijo. Ponujajo tudi piščančje meso, svoje bučno olje, od leta 2020 delajo tudi pirine in pšenične rezance ter ribano kašo za juho. Naenkrat redijo od 80 do sto piščancev za zakol. Imajo tudi od 130 do 150 kokoši nesnic za jajca. »Pred štirimi leti smo prodajali 32 različnih pridelkov in živil, zdaj jih je okoli 30,« pripomni Janko Gašparič.
Redijo purane, poskusno tudi race
Irena in Janko Gašparič bosta kmetijo predala hčerki Tadeji, ki je po izobrazbi profesorica matematike in biologije. »Kmetijo bova prevzela skupaj z možem, ki že gospodari na svoji domači kmetiji v Muretincih, kjer redi 400 prašičev in obdeluje 90 hektarjev njiv,« napoveduje prihodnja mlada gospodarica, ki je na kmetiji tudi zaposlena.
Ponudbo domače kmetije bo še letos popestrila s puranjim mesom. Zakol in razsek puranov je že registrirala kot novo dopolnilno dejavnost na kmetiji. Za purane so preuredili hlev, prve živali so pripeljali konec marca, po dveh mesecih in pol so ti purani že tehtali 15 kilogramov. Avgusta bodo uhlevili četrto jato puranov. »Tako kot kupci naročijo piščančje meso, bodo tudi puranje, mi pa jim ga bomo pripeljali na dom ali predali na tržnici. V obeh primerih bomo meso prevažali v toplotno izolirani škatli,« napoveduje Tadeja Gašparič.
Poleg piščancev in puranov imajo klavnico registrirano tudi za zakol zajcev. Letos načrtujejo še eno novost. »Poskusno se bomo lotili tudi vzreje rac, race bomo kupcem ponudili za martinovo,« napoveduje Janko Gašparič.