Slovenija

Tradicija velike noči na slovenski mizi

Ljubljana, 16. 04. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
51

Velika noč je največji in najpomembnejši krščanski praznik, saj kristjani takrat praznujejo temelj njihove vere – vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih. K veliki noči sodi bogato obložena miza z značilnimi jedmi, med katerimi ima posebno mesto meso. Običaj je povezan s koncem 40-dnevnega posta, ki se konča na velikonočno nedeljo. Praznovanje se je včasih prilagajalo naravnim pomladanskim ciklusom in izražalo željo po dobri letini ter boljših obrokih. O velikonočnih dobrotah, tradiciji in običajih smo se pogovarjali z etnologinjo Majo Godina Golija.

 

Velika noč ni datumsko določena v koledarju, ampak je vedno prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. Letos jo obhajamo 18. aprila. A priprave na to praznovanje najglobljega sporočila krščanstva – postavitev zakramentov evharistije in mašniškega posvečanja ter trpljenje, smrt in vstajenje Kristusa – se začnejo že s 40-dnevnim postom na pepelnično sredo po pustnem torku.

Na veliki petek je zapovedan strogi post, blagoslov velikonočnih jedi je v soboto, ki jih pojemo v nedeljo za zajtrk.
Na veliki petek je zapovedan strogi post, blagoslov velikonočnih jedi je v soboto, ki jih pojemo v nedeljo za zajtrk. FOTO: Dreamstime

Postni čas verniki strnejo z večerno mašo velikega četrtka, ko nastopi sveto velikonočno tridnevje. To se začne v četrtek zvečer, nato sledijo veliki petek, velika sobota in velika noč, pojasnjujejo predstavniki Slovenske škofovske konference na spletni strani.

Po tradiciji je na veliki petek zapovedan strogi post, blagoslov velikonočnih jedi je v soboto, ki jih nato pojemo v nedeljo za zajtrk. Dobrot pa ne postavimo na mizo zgolj zato, ker se za praznovanje tako spodobi, ampak ker imajo določeno simboliko. Meso predstavlja Kristusovo telo, hren žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ, rdeči pirhi njegove kaplje krvi, kruh ali potica pa je simbol trnjeve krone, ki jo je nosil na glavi med križanjem.

'Uživanje mesa je izražalo željo po dobri letini, boljših dnevnih obrokih in z mesom bolj obloženi mizi'

Posebno vlogo v velikonočni pojedini ima meso, ki se povezuje s koncem 40-dnevnega posta na velikonočno nedeljo, je pojasnila etnologinja na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru in pri Inštitutu za slovensko narodopisje ZRC Maja Godina Golija. To po njenih besedah potrjuje tudi poimenovanje velike noči – vuzem, vazem, vüzem – kar pomeni ponovno vzeti meso: "Nekoč so se tega posta zelo držali ne le na podeželju, ampak tudi v mestih. Tako so na primer v tem postnem času gostinski lokali ponujali predvsem postne jedi, ki so jih gospodinje kuhale tudi po domovih tu. Ribe so uživali predvsem premožnejši prebivalci, drugi pa jedi iz stročnic, korenovk in zelenjavo."

Čeprav danes poznamo kot značilno slovensko velikonočno jed predvsem kuhano šunko, se pri tem prazniku kaže velika regionalna raznolikost slovenskega ozemlja.
Čeprav danes poznamo kot značilno slovensko velikonočno jed predvsem kuhano šunko, se pri tem prazniku kaže velika regionalna raznolikost slovenskega ozemlja. FOTO: Thinkstock

Velikonočni čas pomeni tudi konec zime in začetek pomladi. V preteklih stoletjih so v tem obdobju v Evropi pustošile lakote, primanjkovalo je hrane, je pojasnila Godina Golija: "Zato je imelo uživanje mesa za veliko noč tudi simbolni pomen – izražalo je željo po dobri letini, boljših dnevnih obrokih in z mesom bolj obloženi mizi."

Ne zgolj šunka, na krožniku tudi gnjat, klobase, vratovina, prata, žuca, pršut ...

Na katero meso pomislite za veliko noč? Odgovor bo najbrž: na šunko. A Godina Golija je razložila, da ni od vedno tako in da so možnosti širše. Čeprav danes poznamo kot značilno slovensko mesno velikonočno jed predvsem kuhano šunko – bolj redko pečeno – pa se pri tem prazniku kaže velika regionalna raznolikost slovenskega ozemlja, je povedala: "Navadno so hišni gospodarji dali boljši kos mesa za veliko noč posebej v hrambo in konzerviranje že ob kolinah. Poleg gnjati so pogosto uživali še mesne klobase in vratovino. Na območju Savinjskih Alp so priljubljeni tudi kuhani polnjeni želodci, polnjeni želodec pripravljajo tudi na Kostelskem, na Gorenjskem za veliko noč pripravljajo velikonočne prate, v Brkinih žuco, na Krasu kuhan ali pečen pršut – če omenim le nekatere regionalne posebnosti."

Med stare velikonočne jedi pa sodi aleluja, to so posušeni, stolčeni in zrezani repni olupki, ki so jih skuhali na svinjski juhi oziroma v vodi, v kateri so kuhali nekaj prekajenega svinjskega mesa. "Aleluja spominja na veliko lakoto leta 1529 na Kranjskem, ko so ljudje zaradi pomanjkanja živil jedli na veliko noč le repne olupke," je pripovedovala sogovornica.

V Sloveniji je za veliko noč najbolj razširjena orehova potica.
V Sloveniji je za veliko noč najbolj razširjena orehova potica. FOTO: Dreamstime

Ne le potica, tudi pince, gubanca, šartlji, mlinčevka …

Tudi s potico je podobna zgodba. Ni edina značilna med jedmi iz testa. Na mizi so lahko tudi bolj bogat praznični beli kruh, pletenice in kvašeno ali listnato pecivo. "Pripravljali so to, kar je bilo večini prebivalstva med letom nedostopno. Poleg mesa, jajc in hrena so velikonočni blagoslov sestavljali tudi velikonočni beli ali mlečni kruh in potice. Zagotovo je na Slovenskem za veliko noč najbolj razširjena orehova potica, na Primorskem, v Istri in na Krasu pečejo pince in presmece, na Goriškem in Vipavskem gubance in menihe, na Koroškem pa praznične šartlje. Posebnost so tudi velikonočne mlinčevke, najbolj znana med njimi je velikonočna potica – mlinčevka iz Lemberga," je naštela etnologinja.

Skupna rdeča nit vse velikonočne peke je raba dražjih sestavin. Poleg bele moke, ki je bila včasih dražja kot druge vrste, je značilna še večja količina jajc, masla, mleka, sladkorja in orehov ter lepo dekorativno oblikovanje in krašenje pogač, velikonočnega peciva. "V njih se zrcali velika spretnost, znanje, pa tudi estetski čut slovenskih gospodinj," je izpostavila sogovornica.

Krašenja z nabranimi listi rastlin se družine lotevajo še danes.
Krašenja z nabranimi listi rastlin se družine lotevajo še danes. FOTO: Damjan Žibert

Brez pirhov in hrena ne gre

Velikonočna jajca simbolizirajo izvor življenja in rodovitnost, značilno za pomladni čas, je nadaljevala s tradicijo Godina Golija. Barvana in okrašena jajca ne imenujemo zgolj pirhi, ampak tudi pisanice in pisanke, v severovzhodni Sloveniji tudi rumenice ali remenke. Tradicionalno so sicer rdeči, danes pa so priljubljene tudi druge barve. "Za barvanje pirhov so v preteklosti, ponekod pa še danes, uporabljali različna naravna barvila: čebulne olupke, temno rdeče vino, kavo, žafran. Tehnike krašenja pirhov, ki so razširjene na Slovenskem, so raznovrstne – zelo razširjeno je bilo krašenje z nabranimi listi rastlin, pa tudi s praskanjem. Nekoliko manj razširjeno pa je bolj zahtevno pisanje in krašenje z voskom, ki ga poznamo tudi pri drugih slovanskih narodih in je pri nas najbolj ohranjeno v Beli krajini," je pojasnila.

Del velikonočnega blagoslova je tudi hren. Lahko ga jemo sveže naribanega ob drugih velikonočnih jedeh ali ga pripravimo s kislo smetano, jabolki, bučnim oljem in kuhanimi jajci. "Hren v velikonočnem blagoslovu simbolizira žeblje, s katerimi je bil Kristus pribit na križ oziroma njegovo trpljenje. Njegovo uživanje velja kot očiščevanje telesa, oster okus naj bi odgnal vse slabo. To se lepo povezuje s simboliko velikonočnih praznovanj," meni sogovornica.

Pri glavnih velikonočnih jedeh so danes priljubljene tudi pečenke, perutnina,  zrezki, steaki in panirano meso.
Pri glavnih velikonočnih jedeh so danes priljubljene tudi pečenke, perutnina, zrezki, steaki in panirano meso. FOTO: Thinkstock

Kaj prinaša sodobni čas?

Poleg tradicionalnih in vsem dobro poznanih jedi se na praznični mizi lahko pojavijo tudi druge dobrote, ki se dodajajo predvsem v sodobnem času. Kaj opaža etnologinja, ali Slovenci radi prestopimo mejo zapovedanega in eksperimentiramo? Že pred drugo svetovno vojno so v velikonočne jedilnike vdirale sestavine, ki so bile prevzete iz drugih evropskih kuhinj ali iz boljše gostilniške hrane, je razložila: "Tako so se v tem času v blagoslovu premožnih, meščanskih družin že znašle nekatere druge boljše jedi, na primer prekajeni goveji jezik, piščančja galantina, aspiki, sardelno maslo, nadevana jajca in tako naprej. Vpliv kuharskih knjig, kuharskih oddaj in v različnih medijih objavljenih receptov pa je viden tudi danes. Boljše kvašene pogače in potice že nadomeščajo različno biskvitno praznično pecivo in velikonočne torte, v sodobnih velikonočnih jerbasih se znajdejo tudi čokoladne jajčke in zajčki, pri glavnih velikonočnih jedeh pa so priljubljene ne le pečenke in perutnina, ampak zrezki, steaki in panirano meso."

 'Otroci so zganjali hrup predvsem z lesenim ragljami'

Za konec smo sogovornico povprašali, ali je obstajal kakšen zanimiv običaj, povezan z veliko nočjo, ki danes ni več poznan v tolikšni meri? Pripovedovala je, da je bilo za praznovanje značilno ustvarjanje hrupa in trušča, pri čemer so imeli pomembno vlogo tudi otroci: "To zganjanje hrupa naj bi odganjalo zle sile, tudi čarovnice, ki naj bi škodile živini, pospeševalo pa rast in rodovitnost, ki je bila v spomladanskem času še kako pomembna. Še danes je ponekod ohranjeno streljanje z možnarji, bolj pozabljeno pa je pokanje s težkimi biči. Otroci so zganjali hrup predvsem z lesenim ragljami, na Gorenjskem in Dolenjskem pa so znosili pred cerkev lesene predmete, na primer škafe, sode, zaboje, skrinje in omarice, ter po njih udrihali z gorjačami in orodjem, dokler jih niso popolnoma razbili. Verjeli so, da z močnim hrupom Boga strašijo in odganjajo zle sile. Kajti velika noč je pomladni praznik, ko se je potrebno otresti vsega slabega in ko se rojeva novo življenje. Krščanska vera je ta starejša pomladna praznovanja prevzela in jim dala drugačen verski smisel."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DasaizDalasa
17. 04. 2022 09.06
-1
Mogoče bi lahko naredili izjemo za naše levičarje pirhe z rdečo petokrako gor ali pa srp pa kladivo za razliko od zahodne evrope.🤓🤓
real....
16. 04. 2022 18.13
+2
vesele praznike vsem kateri praznujejo...kar se pa tice mesa ga jaz ne jem in ga ne bom jedel nikoli vec...v to me pa nihce nikoli ni prepriceval ali silil ampak je to moja odlocitev na lastnem spoznanju!
nikhrast
16. 04. 2022 15.15
-6
Tri velike religije praznujejo v tem cajtu, krščanska, judovska in muslimanska, trije prazniki, Easter, Passover in Ramadan, pa vsaka ima svoje običaje. Slovenija je ena redkih držav ki je še dominira katoliška sekta krščanstva, obdrži pa še veliko teh verski običajev.
Walter Pravicek
16. 04. 2022 14.59
-4
Če bi Kristus obstajal,bi Zelenski dobil po riti.Kristus je bil Jud,a so ga Katoliki ukradli.In kradejo še danes.Ampak le vrhovi Cerkve.
Prinašalec
16. 04. 2022 14.50
+0
Lepe praznike vsem, vernim in nevednim.🥩🥚
Walter Pravicek
16. 04. 2022 15.00
+2
Hvala,tebi tudi nevernik ,z menoj sva že dva.
Prinašalec
16. 04. 2022 16.26
+3
Walter,.....o veri se z nikomer ne pogovarjam, to je zasebna stvar, vsak ve zase. Eni verjamejo v denar, so bogati, pa vseeno niso srečni.
Prinašalec
16. 04. 2022 16.27
+2
Nace Štremljasti
16. 04. 2022 14.25
-4
grims ter hojs bosta pri procesiji nosila nebo nad zoretom,matoz bivši fajmošter bo držal pa zoretu vlečko,mahnič bo potresal pa rožice to bo hujše kot alan ford
Senzor
16. 04. 2022 13.47
+1
Uradna cerkev vse ukrepe podpira. Naj farbajo pirhe ne pa ljudi.!!!
Soul
16. 04. 2022 13.34
+0
Kakšen cinizem, da se z mesom spominjamo na Jezusa in Njegovo učenje.Ni čudno, da cvetijo na vsakem koraku razne joga prakse, če pa cerkev oglašuje nesmisle kot so uživanje mesa...Vsak, ki razume ljubezen in sočutje, zagotovo ne propagira nečista dejanja, pa četudi nebo pade na zemljo.
real....
16. 04. 2022 18.15
+0
Soul...vegetarijanstvo in veganstvo(se visja stopnja)je v vzponu!
Soul
16. 04. 2022 19.29
+0
Ja, vsaj nekaj, čeprav je res, da je veliko veganov in ostalih zašlo v razne ezoterične vode.., kar spet ni prava pot - oz.je po večini, še večje breme.Malo je tistih, ki želijo Boga, zaradi Njega samega! Spet, kaj pričakovati od cerkve, ki se zaveda in pozna dejstva, da so zgodnji kristjani prakticirali, takrat vegetarijanstvo, vse do leta 200-250., nakar so resnico spremenili v laž.Žal ne zmorejo dovolj poguma, ki bi nadvladal brezčutni molk.Kot vidimo molk je lahko zlato, ali pa čista poguba.
detect
16. 04. 2022 13.11
+0
prenažiranje se lahko začne.
Levcekk
16. 04. 2022 12.56
+4
Velikonočne jedi so pripravljene,vam pa vesele praznike in dober tek.
Walter Pravicek
16. 04. 2022 15.06
+1
Juhica iz vrečke iz Hoferja,mali kos šunkice,en jajček,potem malo restanega krompirčka,pa mešana solatica-zelena z rdečim radičem.Nič drugače,kot vse dni.Zahvaljujem moji kepi,da sem si prislužil pokojnino.Mnogi bodo stradali.
Omas1313
16. 04. 2022 12.40
+1
Vesele praznike vsem😅
lojze3
16. 04. 2022 12.08
-2
A golob bo omejil samo govedino ali tudi svinino?
Walter Pravicek
16. 04. 2022 15.07
+0
Tebe bo poklical za inšpektorja za pregled mednožij živali.Klali bodo le bike.
Walter Pravicek
16. 04. 2022 15.08
+0
Ko bo gospod Golob izvoljen,kar povedo ankete,boš žal zopet pozabljen s strani sds!
Prinašalec
16. 04. 2022 16.30
+2
Prinašalec
16. 04. 2022 16.31
+1
Taubi🕊️ne bo nikoli izvoljen, ne jokaj😭😭😭
komarec
16. 04. 2022 11.58
+4
Pri nas bomo jedli normalno kot vsak dan.
Walter Pravicek
16. 04. 2022 15.10
-1
Jaz tudi.Kolegica igra na večjo pojedino v hotelu,le še lišp ji fali.Šparam ne v petek ne v svetek.
trenutek
16. 04. 2022 11.49
+2
medo90
16. 04. 2022 11.43
+1
bi bilo prav da nekdo še kaj opiše o aleluji,...... verniki s komer koli govorim ne vedo kaj je to. Bilo bi prav da se jim jasno dopove,........
Walter Pravicek
16. 04. 2022 15.10
+2
Walter Pravicek
16. 04. 2022 15.11
+1
Je pa velikonočna postna župa iz lupin repe.
Franc Biber
16. 04. 2022 11.37
+1
Naš veliki vodja pa verjetno atijev burek? Ane..
Walter Pravicek
16. 04. 2022 15.12
+0
rekapaka
16. 04. 2022 11.32
-1
O, Stvarnik moj. Hvala ti za vse kar si ustvaril, posebno za pujsa, kralja živali!
Walter Pravicek
16. 04. 2022 15.12
+0
adonai
16. 04. 2022 11.13
+1
Je etnologinja pojasnila, kako svinjetina, ki je v Bibliji nečisto meso simbolizira Kristusa - jagnje božje, ki odjemlje grehe sveta?
gorden
16. 04. 2022 11.18
+3
A si sploh prebral sveto pismo? Če bi, bi zagotovo vedel, da je Jezus razglasil vso hrano za čisto. Edino kar onečiščuje človeka je njegovo srce.
gorden
16. 04. 2022 11.22
+4
Dejal jim je: »Tako? Tudi vi nimate pameti? Mar ne razumete, da človeka ne more omadeževati nič, kar pride vanj od zunaj, ker ne gre v njegovo srce, ampak v želodec, in se nato izloči v greznico?« S tem je razglasil vse jedi za čiste. In govoril je: »Kar pride iz človeka, to ga omadežuje. Od znotraj namreč, iz človekovega srca, prihajajo hudobne misli, nečistovanja, tatvine, umori, prešuštva, pohlepi, hudobije, zvijača, razuzdanost, nevoščljivost, bogokletje, napuh, nespamet. Vse te hudobije prihajajo od znotraj in omadežujejo človeka.« Marko 7:18‭-‬23 SSP
gorden
16. 04. 2022 11.24
+0
In ker nobeden nečisti človek ne more priti v nebesa je Jezus Sin Božji moral priti dol iz nebes, da bi nam pripravil pot do nebes. Saj je rekel Jaz sem Pot, Resnica in Življenje nihče ne pride h Očetu razen po meni.
adonai
16. 04. 2022 12.55
+1
Slabo ste brali, v Marku 7. ni govora o čisti in nečisti hrani, pač pa obrednem umivanju rok. Farizeji so Jezusove učence obtožili da jedo z obredno neumitimi rokami, za kar je potem veljalo, da si bil nečist. Ni pa bila svinjina takrat sploh jed, kot je danes. Marko 7,1. Okrog njega so se zbrali farizeji in nekateri pismouki, ki so prišli iz Jeruzalema, 2 in videli so, da nekaj njegovih učencev jé z obredno nečistimi, to je neumitimi rokami. 3 Farizeji in vsi Judje se namreč držijo izročila starešin in ne jedo, če si prej skrbno ne umijejo rok.
adonai
16. 04. 2022 13.22
+1
adonai
16. 04. 2022 11.07
+1
V Bibliji je svinjetina nečista hrana, že od začetka, še pred staro zavezo.
gorden
16. 04. 2022 11.19
-2
adonai
16. 04. 2022 14.42
+1
1. Mojzesova 7,1-2 Gospod je rekel Noetu: »Pojdi v ladjo ti in vsa tvoja družina, kajti vidim, da si sredi tega rodu pravičen pred menoj. 2 Od vseh čistih živali vzemi s seboj po sedem parov, samce in samice, od živali pa, ki niso čiste, vzemi po dvoje, samca in samico
mackon08
16. 04. 2022 10.54
+4
Šunka za 6 Evro v trgovini ni šunka še klobase so boljše od te kao šunke.
Prinašalec
16. 04. 2022 16.36
+1
Za pravo šunko daš 10-15€. Tista je dobra, za 5€ ološ