''Mir na peč, hvala! Najbulj dobru je blu!''
27.5.2023 | 17:30
Na dan mladosti, 25. maja, je po Mirni Peči omamno zadišalo. Do sitega smo se najedli slastnih dobrot lokalnih ponudnikov, si dodobra omočili grla z ravno prav ohlajeno pijačo ter vse skupaj dodatno “začinili” s čudovito pozitivno energijo in prijetnim druženjem.
“Najbulj dobru je blu” na kulinaričnem doživetju “Mir na peč, dobru bo!”. Prijetno smo se družili pred Muzejem Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka ter si privoščili slastne dobrote in ravno prav osvežilno pijačo. Dogodek je razposajeno in sproščeno povezoval najbolj priljubljeni in simpatični vremenar, novinar in vsestransko nadarjeni Robert Erjavec. Obiskovalce je razveselil in nasmejal ter pričaral dodatno pozitivno energijo, ki se je močno, močno občutila in se je hitro kot blisk širila daleč naokoli.
Lokalni ponudniki so zakuhali, spekli, zamesili, sestavili, zavili in zamešali prave kulinarične uspešnice: ameriške hot doge, mesne mešane dobrote, "uležane" pice, golaž v kruhovi posodici, pasulj z Ančkinim kruhom, palačinke z domačimi namazi in flancati, štruklje s sladkimi prelivi, slasten domač sladoled ter znameniti Slakov štrudelj.
V dobri družbi smo veselo nazdravili z vinom z okoliških goric in s pivom iz domače doline, medtem ko so se lahko najmlajši osvežili z brezalkoholnimi pijačami, tudi z izjemnim jabolčnim sokom Ekološke kmetije Kastelic in Saškinim mehurčkastim čajčkom.
Kdo vse je razveselil brbončice na “Mir na peč, dobru bo!”?
– Franci Špolar (Gostilna Špolar) je ponujal prav posebne ameriške hot doge (klasik, hrustljavček in natrganc),
– Stane Cesar (Hiša Cesar Gostinstvo) je pripravil svinjske ruladice, pohančke in čevapčiče s slastnim krompirčkom in zelenjavo,
– Poljanci (ŠTD Poljane) so zakuhali “dober pasulj, ki se daleč sliši”, ter spekli dišeč Ančkin domač kruh in Ančkine domače mašinske piškote,
– Jure in Denis Barbo (PIZZA PL’C) sta v živo pekla pice z uležanim testom,
– Karmen Rozman (Dom Frata) nas je razvajala z divjačinskim golažem v kruhovi posodici in s sladkimi štruklji s tremi različnimi prelivi,
– podeželske žene (DPŽ Mirna Peč) so nas posladkale z daleč dišečimi palačinkami in flancati,
– Saša in Matej Obranovič (Sašine butične sladice) sta zamešala slasten domač sladoled in Bubble Tea (naravni ledeni čaj s kašami),
– Nejc in Dragica Barbo (Izletniška kmetija Barbo – Domačija Slakove mladosti) sta zavila Slakov štrudelj,
– Peter Cesar (Pivovarna Cesar) je točil osvežilno pivo zvarjeno v mirnopeški dolini,
– vinar Matej Granda nas je razveselil s kar petimi vrhunskimi vrstami vina in dvema peninama,
– vinogradniki (Društvo vinogradnikov Mirna Peč) so nudili tri vrste vina, ki so jih pridelale njihove marljive roke, ter
– Brenčači smo poskrbeli za brezalkoholne pijače, tudi z izjemnim jabolčnim sokom Ekološke kmetije Kastelic in svežo kuhano kavico (z mlekom).
Ponudbo so popestrili:
– Blaž Jarc-Konopljarc z izdelki iz slovenske konoplje in gobic,
– čebelar Rafko Cerovšek z različnim medom pridnih mirnopeških čebelic (tudi z jabolčnimi krhlji in orehi) in propolisom ter
– Gašper Žagar iz Woodwork Žagar z ročno izdelanimi lesenimi izdelki za kuhanje, rezanje, postrežbo …
Obiskovalci, ki so prišli lačni in žejni, so domov odhajali polni lepih vtisov in – kot se za mirnopeško kulinarično doživetje spodobi – seveda s polnimi trebuhi in nasmehi do ušes.
Zadovoljni in zadovoljeni.
Da, res, “najbulj dobru in lepu je blu” in Brenčači smo s ponudniki složno sklenili, da se znova dobimo ob isti uri na istem mestu na zadnji majski četrtek prihodnje leto.
Najlepša hvala vsem, ki ste pripomogli k vnovično lepem kulinaričnem doživetju. Hvaležni smo vsakomur iz srca.
Vmes seveda neumorno snujemo dalje in Vas vse prisrčno vabimo na prihajajoče dogodke. Brenčaško krasno se bomo znova imeli na začetku poletja, v sklopu praznika Občine Mirna Peč. V soboto, 17. junija, bomo med 8. in 14. uro veselo pohajkovali po (obrnjeni) Poti Slakove in Pavčkove mladosti, v nedeljo, 18. junija, pa se bomo ob 19. uri vsi skupaj prešerno smejali in divje rockali ob satirični rock komediji “MOJ ŽIVÒT JE ROKentROL“ vsestranskega kulturnega ustvarjalca Gojmira Lešnjaka Gojca.
Trudimo se in smo navdihnjeni za Vas.
Spremljajte nas na Facebook in Instagram profilu Četrtkova brenčanja v Mirni Peči ter na spletni strani cetrtkova-brencanja.si. Prijavite se na mailing listo cetrtkova.brencanja@gmail.com in na SMS obveščanje preko telefonske številke 069 700 419, da boste resnično prvi izvedeli, kaj zanimivega Vam spet pripravljamo.
Hvala in vedno dobrodošli v brenčaški družbi,
Brenčači
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
DL: Tatovi so se lotili vežice - Brez...
FranciD: Obvezno napisat ime zavarovalnice!
DL: Pri Slavku Barboriču - Gasilci obiskali...
pureber: Slavko, še na mnoga leta ti želim.
Na travnik po zdravje: Škrlatnordeča kopriva v kuhinji
pet, 19.4.2024
DL: Primorec navdušil Dolenjki, dvojčici Yebuah
pet, 19.4.2024
DL: Pohvala osebju SB Novo mesto
sob, 20.4.2024
DL: Grad Mirna v angleških rokah - Speča lepotica se prebuja
ned, 21.4.2024
DL: Kevin Tudija, Rom iz Križevske vasi - Njegov cilj: študij in služba
pon, 22.4.2024