Slovenija

Ob dostavi hrane več ne potrebujete PCT pogoja

Uredništvo , 15.11.21 ob 14:36

Dostava hrane je izjema v skladu z odlokom.

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je v času povečanega števila okužb pristojna za preverjanje pogoja PCT v restavracijah in lokalih. V začetku tedna so nekaterim restavracijam izdajali ustne opomine, da morajo pri svojih dostavljavcih, ali pa tudi pogodbenikih, preverjati spoštovanje pogoja PCT, poroča portal 24ur.

V preteklosti dostava izjema

To je številne spravilo v nelagoden položaj, saj je bila sprememba stvar interpretacije člena v odloku, ki je predvidel spoštovanje tega pogoja za (skoraj) vsako storitev. Dostavljavci so tako morali opozarjati vse prejemnike hrane za PCT-pogoj, zmeda pa je nastajala, ker je bila v preteklosti dostava vedno izjema pri omejitvah.

Na vprašanje, če bodo izvajali inšpekcije pri dostavljavcih, pa so za portal 24ur pojasnili: “Glede na prejeto pojasnilo Ministrstva za zdravje, preverjanje PCT dokazil pri potrošnikih, v primeru prejema jedi in pijač na domu ni potrebno. Takšna storitev je izjema v skladu s petim odstavkom 3. člena Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19 (Uradni list RS, št. 174/21 in  177/21).  Temu ustrezno bo tudi UVHVVR izvajala nadzor pri omenjenih zavezancih.

Gostinci pozivali k odpravi PCT pogoja

Gostinci so dlje časa opozarjali na velik upad prometa zaradi pogoja PCT, po uvedbi strožjih ukrepov v tem tednu pa je gostov še manj, poroča portal 24ur. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS je zato pozvala vlado, naj panogi zagotovi ukrepe pomoči in obenem odpravi nekatere nesmiselne ukrepe, kot je izpolnjevanje pogoja PCT pri dostavi in prevzemu hrane.

Kot menijo, je tveganje za prenos okužbe ob dostavi in prevzemu hrane minimalno oziroma ga sploh ni, sploh če se upoštevajo vsi zaščitni ukrepi (maska, razdalja). “Ob že tako velikem upadu prometa, ki ga beležijo gostinci, je odprava pogoja PCT za dostavo in osebni prevzem nujna, če želimo vsaj malo ublažiti izpad prometa v gostinskih lokalih,” poudarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.