Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Turizem preko meja: povezovanje Kozjansko-Obsoteljskega in Zagorja, Kumrovca in Bistrice ob Sotli …


»Smo na majhnem območju, ki je prepleteno z mejami, a turista tukaj zanimajo samo doživetja. Zato smo lahko s povezovanjem in sodelovanjem boljši in močnejši,« je bilo sporočilo prvega meddržavnega srečanja nosilcev turističnega razvoja, ki sta ga v ponedeljek, 25. marca, priredila Turistična kmetija Marof in občina Bistrica ob Sotli.

Z letošnjim letom so se v Bistrici ob Sotli razveselili novosti v turistični ponudbi, na kmetiji Marof (MAROF vinarstvo & apartmaji) so odprli nov turistični apartmajski kompleks. Ker nosilca kmetije Simon in Nika stremita k boljšemu povezovanju v turizmu, sta skupaj z občino Bistrica ob Sotli pripravila meddržavno srečanje nosilcev turističnega razvoja na tem območju, ki so se ga udeležili župani občin z obeh bregov reke Sotle in predstavniki javnih zavodov ter drugih organizacij s področja kulture in turizma s Kozjanskega in Obsotelja, Posavja ter hrvaškega Zagorja.

Ključ do uspeha je povezovanje preko občinskih in državnih meja

Vesel dobre udeležbe na srečanju je bil tudi Simon Rogina, ki je uvodoma povedal, da je območje prepleteno z državno mejo, tudi občinskimi mejami ter mejami statistične regije. »Ko pride sem turist, pa ga to ne zanima, pač pa želi nekaj doživeti, tako da je današnje srečanje namenjeno prav temu, da se pogovorimo, kako se povezovati v turizmu preko meja,« je dejal gostitelj.

Lani so v Bistrici ob Sotli ustvarili blizu 797 prihodov turistov in blizu 1.900 prenočitev, okoli tisoč so jih ustvarili v hostlu Gabronka, preostali del pri drugih ponudnikih. Prihodnje leto si ob novi ponudbi na Marofu lahko obetajo še več prenočitev v občini.

Župan Franjo Debelak je dejal, da občina ne bo nikoli destinacija množičnega turizma, pač pa lahko svojo turistično ponudbo gradi s povezovanjem gospodarstva, kulture, naravnih danosti. »En tak preboj na turističnem področju je bil hostel Gabronka z dvajsetimi posteljami, ki pa jih nadgrajujemo z dodatnimi vsebinami in idejami.«

Tudi Kozje ni turistična občina, vendar so v zadnjih letih številke s tega področja zelo spodbudne, pa je dejala županja Milenca Krajnc. Večji vložek lokalne samouprave v podporno turistično infrastrukturo se izkazuje v večjem številu prenočitvenih kapacitet, ki se je v zadnjem petletnem obdobju skoraj podvojilo, želijo pa si to delo še nadgrajevati, je poudarila.

Peter Misja je ob tem nanizal nekaj smernic dogajanja na področju turizma, v katerem so ta čas zelo iskani individualni kompleksi s kapacitetami za celostno razvajanje gosta. Boljše pogoje za razvoj turizma v bistriški občini bodo imeli, je dejal, z izgradnjo osnovne infrastrukture, predvsem si želi, da bo občina prepletena s kolesarskimi stezami.

Kumrovec privlačna turistična točka

Velik potencial v povezovanju vidijo tudi župani s sosednje Hrvaške. Kumrovec je lani obiskalo več kot 100.000 turistov, z umikom šengenske meje je med gosti vse več Slovencev. Podoben trend je na slovenski strani, je dejal župan Robert Šplajt iz sosednjega Kumrovca, kjer si ta čas najbolj prizadevajo za obnovo državnih objektov iz časa Titove vladavine, v katerih si želijo ureditve hotelov in druge turistične ponudbe.

Na meddržavnem srečanju so sodelovali še direktor Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje, GIZ, Boštjan Misja, direktorica Kozjanskega parka mag. Valerija Slemenšek, županja Zagorskih Sel Ksenija Krivec Jurak, župan Klanjca Zlatko Brlek, župan Desiniča Zvonko Škreblin, direktorica RRA Posavje mag. Nataša Šerbec ter predstavniki drugih javnih zavodov s področja kulture in turizma z obeh strani reke Sotle.

Srečanje, ki so ga organizirali, da si izmenjajo izkušnje, razpravljajo o možnostih in priložnostih za medsebojno povezovanje in formiranje skupnih turističnih produktov, naj bi postalo vsakoletno. Prihodnje leto pred velikonočnimi prazniki naj bi se na povabilo tamkajšnjega župana Šplajta srečali v Kumrovcu, so obljubili ob zaključku.

Goste so na kmetiji Marof povabili na ogled novih turističnih prostorov in na druženje ob hrani in dobri kapljici.