Inovativni izdelki iz ostankov pri predelavi jabolk, orehov in zelišč
Foto: GZS
Vse pomembnejše postaja biogospodarstvo, kjer biomaso iz kmetijstva in gozdarstva predelajo v nove izdelke z dodano vrednostjo. Po teh načelih pri
projektu AlpBioEco iz stranskih tokov, ki nastanejo pri osnovni predelavi jabolk, orehov in avtohtonih zelišč, razvijajo ekološke inovativne izdelke, kot so brezglutenska jabolčna moka, orehovi flipsi in zeliščna duda. Vzpostavljajo cele verige vrednosti pri jabolkih, orehih in zeliščih, na podlagi teh verig pa razvijajo inovativne poslovne modele, ki so okoljsko sprejemljivi in po načelih biogospodarstva. Tako so iz jabolčnih tropin, ki ostanejo pri stiskanju soka iz jabolk, naredili biorazgradljive slamice in jabolčno moko, iz te pa spekli kruh in več vrst peciva (na sliki).
V akvaponskem vrtu hkrati gojimo ribe in zelenjavo ali sadje
Foto: Satilu
Pri akvaponiki hkrati gojimo ribe in zelenjavo ali sadje, zlasti jagodičje, brez uporabe zemlje, gnojil, pesticidov in kemikalij.
Jože Meh želi to tehnologijo pripeljati v Slovenijo, vzorčni in energetsko neodvisen
akvaponski vrt Satilu (na sliki) je že postavil na Goričkem. Zanj potrebuje 200 kvadratnih metrov zemljišča. Tehnologija z navpičnimi stolpi za vrtnine, ki jo ponuja Jože Meh z montažo vred, prihaja iz podjetja Farm2Fork iz Malezije. Gre za dvonadstropni rastlinjak s 150 navpičnimi stolpi. Vsak stolp ima 92 rastnih mest za prav toliko rastlin. Tako na pol kvadratnega metra pridela sto glav solate. Voda v sistemu neprestano kroži. Vodo, ki izpuhti ali jo porabi zelenjava, nadomestijo z deževnico, ki jo zbirajo.
Avtomatizirani rastlinjak za navpično gojenje solate in drugih vrtnin
Foto: Iskra Impuls
Iskra Impuls v sodelovanju s podjetjem Strip's razvija
visokoregalne avtomatizirane rastlinjake za samooskrbo CLEVER v okoljih z neprimernimi podnebnimi razmerami za kmetovanje in v večjih mestnih središčih. S pomočjo varčne LED-osvetlitve, ki jo razvija Strip's, bodo gojili rastline v optimalnih razmerah. Z računalniškim programom bodo sproti spremljali stanje rastlin in nadzirali osvetlitev, klimo, dovajanje vode, hranil ter po potrebi tudi fitofarmacevtskih sredstev. V njihovem rastlinjaku rastline ne rastejo v zemlji, pač pa na pladnjih (na sliki), ki so jih razvili v Iskri Impuls. Koreninam dodajajo hranila, ki jih potrebujejo za rast. Tako lahko hkrati gojijo več vrst rastlin, največ zanimanja pa pričakujejo za vzgojo zahtevnejših rastlin, kot je na primer medicinska konoplja.
Precizno škropljenje v vinogradu
Foto: ITC Hub
Poraba goriva in fitofarmacevtskih sredstev (FFS) je visok strošek tudi za
vinogradniško kmetijo Krampač iz Prekmurja . Da bi zmanjšali vpliv na okolje, v okviru pilotnega projekta H3O-SpotOn preizkušajo tehnologijo preciznega škropljenja. Na podlagi podatkov iz njihove vremenske postaje, ki jim sporoča osnovne parametre o vlagi, temperaturi in tudi o populaciji insektov, se odločijo, kdaj je škropljenje potrebno. Sistem na podlagi danih podatkov o vegetaciji in terenu sam preračuna, koliko FFS potrebujejo, saj stroj glede na hitrost premikanja prilagaja porabo. Ko je škropljenje končano, škropiva ne sme ostati ali zmanjkati. Po končanem delu na računalniku ali mobitelu preverijo, kje so škropljenje opravili, ali so ga ustrezno opravili in ali so uporabili najprimernejšo mešanico.
Novi razgradljivi izdelki iz odpadne hmeljevine Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije vpeljuje krožno gospodarstvo v hmeljarstvo in temu, kar je zdaj še odpadek, daje novo uporabo in novo vrednost. To je rdeča nit projekta LIFE BioTHOP, v katerem kompostirajo hmeljevino, kot pravijo ostanku zelene mase po obiranju storžkov hmelja, in razvijajo nove biorazgradljive izdelke in materiale, ki niso uporabni le v kmetijstvu, ampak celo v avtomobilski industriji in drugih panogah.Hmelj potrebuje oporo za rast.Slovenski hmeljarji namesto sintetične vrvice iz polipropilena že uporabljajo biorazgradljivo vrvico (na sliki), ki jo lahko skupaj z odpadno hmeljevino kompostirajo in dobijo razgradljiv material za embalažo za vino, biokompozit in vrtnarske lončke.
Z blockchainom zagotavljajo sledljivost solate, paprike in blitve Zadruga Skupina vrtovi panonski iz Murske Sobote, ki jo je pred desetimi leti za odkup in prodajo svojih pridelkov ustanovilo 15 zelenjadarskih kmetij, z
blockchainom , kot pravijo tehnologiji veriženja podatkovnih blokov, zagotavlja sledljivost solate, paprike in blitve.
Na kmetijah so spremljali tri vrtnine in jih fotografirali med rastjo, pri pobiranju in dostavi v njihovo trgovino, slike pa shranili v blockchainu.Te vrtnine so v njihovi trgovini Zelena točka označene s QR-kodo, ki jo kupci s pametnim telefonom skenirajo in izvedo, s katere kmetije prihajajo, na slikah pa vidijo, kako so rasle, kdaj so jih pobrali in pripeljali v trgovino (na sliki).
S pametnimi ovratnicami MooHero do boljše reprodukcije krav Na kmetiji Rotnik v Ravnah pri Šoštanju imajo nad vsako od 80 krav zelo dober pregled.Krave nosijo
pametno ovratnico za optimizacijo reprodukcije krav (na sliki), ki so jo razvili v podjetju MooHero .Z ovratnico lahko v 95 odstotkih pravilno napovedo gonitev, kar je za govedorejca pomemben podatek.Prava napoved gonitve omogoča pravočasno osemenitev in zagotavlja višjo stopnjo oploditve.Pozorno spremljanje gonitev je lahko sicer za kmeta velik izziv, saj vsaka zamujena gonitev pomeni nepotreben strošek.S pametnimi ovratnicami spremljajo aktivnost ter prežvekovanje krav ter z inovativnim pristopom obdelave podatkov v oblaku kmeta hitro opozorijo na prihajajočo bolezen ali potencialno gonitev.Ovratnico lahko prilagodijo tako, da bo uporabna tudi za spremljanje konj, psov in mačk.
Čretnikove krave preizkušajo sodobna udobna tla z Nizozemske Udobje živali je mlademu gospodarju
Simonu Čretniku iz Savinjske doline najbolj pomembno, zato so postavili
najsodobnejši pašnik pod streho z naprednim sistemom tal za dobro počutje živali High Welfare Floor nizozemskega razvijalca ID Agro. Od pomladi njihove krave molznice bivajo v hlevu brez ležalnih boksov. Tla v hlevu so ves čas suha in čista. Sestavljena so iz treh plasti, ki so postavljene na betonsko ploščo z odtoki in cevmi do jame. Prva plast je plastično satovje, nato je plast za udobje, povsem na vrhu je tkanina. Vse tri plasti prepuščajo tekočino, trdi del – blato pa ostane na površini in ga odstrani za ta hlev posebej prilagojen robot. Poleg čistilnega robota imajo tudi molznega robota, ki spremlja kakovost mleka in gonitev.
S pametnim vinogradom prihranijo do petine stroškov Kmetija Leber-Vračko blizu Zgornje Kungote v okviru projekta EIP
Smart Agro Grape preizkuša digitalno platformo, ki jim omogoča, da grozdje pridelujejo z manjšim obremenjevanjem okolja. V testnih vinogradih bodo namestili senzorične meteorološke naprave (na sliki) in na podlagi zbranih informacij preventivno ukrepali. Sistem bo na podlagi podatkov določil idealno količino potrebne vode, gnojil ter sredstev za varstvo in zaščito trte. S poznavanjem mikrolokacijskih okoljskih parametrov bodo lahko porabili manj sredstev za zaščito in varstvo rastlin. Z uporabo interneta stvari (IoT) in drugih digitalnih tehnologij v kmetijstvu in vinogradništvu lahko zmanjšajo proizvodne stroške za petino do 30 odstotkov.
Butična pivovarna skupaj z vinarji stopa po poti nič odpadka
Foto: Mitja Kobal
Reservoir Dogs v prostorih nekdanjega pohištvenega velikana
Mebla , ki so jih poimenovali Dogs’ Sour Lab, inovativnno spajajo pivski in vinski svet. V rabljenih vinskih sodih varijo pivo, ki mu med drugim dodajajo tudi sveže vinske tropine (na sliki). Pivo vnovič fermentirajo z avtohtonimi vinskimi kvasovkami, ki jih v pivo prenesejo po štirih poteh: z dodajanjem usedlin, ki biodinamičnim vinarjem ostanejo po pretakanju vina, vinskih tropin, z dodajanjem grozdnih jagod in s tako imenovano spontano fermentacijo, kjer v svoji kleti kvasovke v pivo zajamejo kar iz zraka. Ta piva so bolj kisla, po okusu in barvi bolj podobna vinu. Prve refermentacije so opravili pred šestimi leti in leta 2017 so imeli pred seboj že prve testne steklenice, zdaj se jim iz leta v leto pridružuje več slovenskih biodinamičnih vinarjev.
Pametni senzorji olajšajo trajnostno kmetovanje
Foto: Telos
V
kranjskem podjetju Telos razvijajo pametne senzorje, s katerimi bodo kmetje na daljavo sproti spremljali parametre, ki vplivajo na rast pridelkov, ter tako lažje in bolj učinkovito upravljali kmetijo.Senzorji samodejno spremljajo številne parametre na njivah, v rastlinjakih ali hlevih, lahko merijo tudi prisotnost strupenih snovi v prostorih, raven krmil v silosih in druge parametre.S senzorji, zapičenimi v zemljo, lahko kmetje prek internetne povezave in platforme na računalniku, telefonu ali tablici skoraj dobesedno iz dnevne sobe spremljajo temperaturo zemlje in vlago na različnih globinah, kislost, vsebnost dušika, kalija in fosforja ter druge značilnosti. S temi podatki bodo optimalno gnojili in zalivali tiste dele polja, kjer je treba, senzorji pa z alarmom tudi samodejno opozorijo na morebitno preseganje nastavljenih vrednosti.
Študentski robot farmbeast uničuje plevel na tri načine Jurij Rakun in
Miran Lakota s katedre za biosistemsko inženirstvo na mariborski fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede (FKBV) že trinajsto leto vodita študente kmetijstva, strojništva, računalništva, mehatronike in fizike pri
razvoju avtonomnega robota za uničevanje plevela .Farmbeast, kot študenti pravijo robotu, lahko uniči plevel na tri načine – toplotno z laserjem, mehansko z rezalnikom in kemično s fitofarmacevtskimi sredstvi.Robot je sposoben razumevanja okolice, izdelave zemljevidov polj in avtonomne medvrstne navigacije po polju koruze ali drugih podobnih obdelovalnih površinah. Z robotom preprečujejo nekontroliran nanos fitofarmacevtskih sredstev za zatiranje plevelov tako, da robot škropi samo na mesta in v količini, kot je res potrebno, da je manj negativnih vplivov na okolico.
S slovenskim kapitalom in znanjem v Vojvodini gojijo ameriške borovnice
Foto: Neven Foto
Ameriške borovnice (na sliki), ingver, medovite rastline in morda tudi hmelj so kulture, ki jih bo
slovensko podjetje Mokrin Agro gojilo v Vojvodini .Začenjajo z ameriškimi borovnicami, ki jih po visokih standardih gojijo na 20 hektarjih, kar je za slovenske razmere ogromno.Borovnice rastejo v kokosovem substratu, z računalniško vodenim namakanjem in gnojenjem, pred točo, vetrom in pticami pa jih varuje zaščitna mreža.Z metodami sodobnega monitoringa tal stalno spremljajo in izboljšujejo rodovitnost tal.Velik poudarek dajejo zdravim in živim tlom, saj je prst osnova za vzgojo zdravih, neoporečnih in kakovostnih pridelkov.V desetletnem načrtu so predvideli tudi druge kulture – ingver, hmelj, medovite rastline in drevje.Morda bodo imeli tudi čebele in sodobno skladišče
z delno robotizirano sortirno-pakirno linijo.