Recepti: Domača gnojila za bogato letino

30.5.2023 | 14:10

Gnojila za naše vrtove lahko pridelamo in pripravimo kar doma. (Dreamstime)

Gnojila za naše vrtove lahko pridelamo in pripravimo kar doma. (Dreamstime)

Na vrtovih in okrasnih gredicah se že lahko veselimo rasti svojih rastlin. A da bi bila rast kar najboljša, moramo rastlinam zagotavljati gnojenje oziroma redno dognojevanje, pred in med rastno dobo. Če jim bomo zagotovili dovolj hranil, jim bomo omogočili optimalno rast, sebi pa zdrav in lep pridelek, v katerem bomo lahko uživali dlje časa.

Obdobje korone je marsikoga vrnilo nazaj, v čase, ko smo večino hrane pridelali sami. Številni so se vrnili k vrtnarjenju, postavljanju okrasnih gredic in uživanju v doma pridelani zelenjavi in sadju. Na srečo spet vse bolj upoštevamo ekološko, naravno vrtnarjenje. K temu pa zagotovo spada uravnoteženo gnojenje, z gnojili, ki jih pridobimo iz narave, in večino teh lahko naredimo sami doma. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj naravnih gnojil, ki vam bodo v pomoč pri gojenju rastlin.

Bananini olupki

Bananine olupke lahko uporabite tako na vrtu kot na okrasnih gredicah. Vsebujejo kalij, ki ga rastline potrebujejo za uspešno rast. Med minerali je kalij v tleh bolj topen kot fosfor, prav tako ga v tleh pogosto primanjkuje. Zadostna količina tako izboljša prezimno trdnost rastlin, posledično so tudi manj občutljive na bolezni in škodljivce. Pomembno vlogo igra kalij tudi pri tvorbi škroba in sladkorjev ter njihovi razporeditvi v rastlini. Odgovoren je za tvorbo klorofila in ima pomembno vlogo pri razvoju plodov in cvetov. Pomanjkanje kalija opazimo predvsem po tem, da imajo rastline šibka stebla, njihovi listi so ob robovih rumeni oziroma rjavordeče barve. Lahko se tudi sušijo in vihajo navzgor.

»Posadite« ga

Bananin olupek narežite na manjše dele in ga »posadite« v zemljo skupaj z lončnicami. Medtem ko se bo razkrajal, bo gnojil zemljo vaših rastlin in pripomogel k uspešni in cvetoči rasti ter dobremu pridelku.

Proti listnim ušem

Če so se na rastlinah pojavile listne uši, preizkusite naslednji trik. Poleg »okuženih« rastlin zakopljite bananine olupke. Škodljivci jih zaradi vonja, ki ga pri razkrajanju sproščajo banane, ne marajo.

Kavna usedlina

Kavna usedlina vsebuje veliko dušika, ki pospešuje rast rastlin.

Kavna usedlina vsebuje veliko dušika, ki pospešuje rast rastlin.

Marsikdo ima v gospodinjstvu kavne usedline na pretek, a le redko jo znamo koristno porabiti. Ko jo boste naslednjič hoteli zavreči, se spomnite njene uporabne vrednosti; za ta nasvet boste zagotovo hvaležni. Pred zalivanjem vrtnin ali okrasnih rastlin poleg njih najprej stresite nekaj kavne usedline. Pripravite lahko tudi tekoče gnojilo: šest skodelic kavne usedline stresite v večji škaf z 20 litri vode ter pustite, da se namaka tri dni, in vmes premešajte. Nato zalivajte. Kavna usedlina vsebuje veliko dušika, ki pospešuje rast rastlin. Privabila in nahranila bo tudi deževnike, ki imajo pomembno vlogo na vrtu. Nasprotno pa bo odgnala polže, mravlje in tudi nekatere druge škodljivce, ki si jih ne želimo.

Jajčne lupine

Jajčne lupine lahko uporabite za dognojevanje rastlin.

Jajčne lupine lahko uporabite za dognojevanje rastlin.

Tudi jajčne lupine so pri vrtnarjenju nadvse uporabne, zato jih nikar ne zavrzite: uporabite jih lahko na kompostu, nepogrešljive so tudi pri pripravi naravnega gnojila. Jajčne lupine najprej dobro operite in zdrobite na majhne koščke, nato pa jih posujte denimo ob sadike paradižnika, paprike in feferonov. V lupinah je ogromno kalcija, ki ga omenjene vrtnine potrebujejo bolj kot številne druge. Kalcij potrebujejo tudi okrasne rastline, za tvorbo lepih in zdravih cvetov.

Koprivno gnojilo

S koprivnim gnojilom krepimo odpornost rastlin ter odganjamo uši in pršice.

S koprivnim gnojilom krepimo odpornost rastlin ter odganjamo uši in pršice.

Koprive so na domačem vrtu nadvse koristne, saj jih lahko uporabimo tako za gnojilo kot škropivo. Vsebujejo veliko dušika, ki zagotavlja zdravo rast rastlin. Gnojilo najlažje pripravimo iz prevrelke: kilogram svežih kopriv namočimo v desetih litrih vode in vsak dan mešamo. Posodo pokrijemo z mrežastim pokrovom in pustimo na soncu, dokler se tekočina ne neha peniti in ne potemni. Če želimo omiliti neprijeten vonj, dodamo kameno moko ali baldrijanov izvleček. Tako pripravljeno koprivno prevrelko nato redčimo v razmerju 1 : 10 in uporabljamo kot tekoče gnojilo. Zalivamo po tleh in tako gnojimo rastlino ter krepimo njen koreninski sistem.

Pripravimo lahko tudi hladni izvleček, ki bo odganjal uši in pršice. To naredimo tako, da kilogram svežih kopriv prelijemo z desetimi litri vode in pustimo stati 24 ur. Nato precedimo. Hladnega izvlečka ni treba redčiti. Uporabimo ga za škropljenje po listih in cvetovih. Tako krepimo odpornost rastlin ter odganjamo uši in pršice.

Koprivna brozga

Koprivna brozga se po navadi pripravlja za krepitev odpornosti rastlin ter odganjanje uši in pršic. Kilogram sveže zeli prelijemo z desetimi litri vode in pustimo stati 24 ur. Nato brozgo pol ure prekuhavamo na šibkem ognju. Precedimo ter uporabljamo razredčeno z vodo v razmerju 1 : 5; s pripravkom škropimo liste ali zalivamo rastline po koreninah.

Gabez

Gabez velja za gnojilo, izjemno bogato z esencialnimi snovmi, ki jih za uspešno rast potrebujejo predvsem zelenjadnice, kot so bučke in paradižnik. Če želite pripravljati domače gnojilo, gabez posadite kar na vrtu, najlažje se razmnožuje s koreninskimi potaknjenci. Za pripravo gnojila potrebujemo dvolitrsko plastenko; vanjo vstavimo pet ali šest odrezanih poganjkov gabeza, nato pa jo napolnimo z vodo, zapremo in dobro pretresemo ter pustimo stati kakšen mesec. Zaradi gnitja listov bo imelo gnojilo precej močan vonj; prelijemo ga v drugo plastenko in uporabljamo razredčenega z vodo, v razmerju 1 : 10. Gabezova stebla nekateri polagajo tudi na dno jarkov, v katere nato sadijo krompir. To naj bi krompirju zagotavljalo boljšo rast in kakovostnejši pridelek.

Njivska preslica

Njivsko preslico na vrtu in okrasnih gredicah uporabljamo kot gnojilo in škropivo obenem. Ker vsebuje veliko silikatov, jo uporabljamo proti plesni, rji, škrlupu, pršici in rdečemu pajku na sadnem drevju. Potrebujemo 150 g posušene ali 500 g sveže preslice, ki jo čez noč namočimo v desetih litrih vode. Zjutraj tekočino s preslico postavimo na ogenj in zavremo. Mešanica naj vre vsaj pol ure. Nato vse skupaj pokrijemo in ohladimo. Nastalo tekočino nato redčimo v razmerju 1 : 5.  Če izvajate škropljenje, to počnite v sončnem vremenu. Takrat lahko pripravek kombinirate s koprivo, in sicer v razmerju 1 : 1. Lahko dodate tudi žlico kamilice ali ognjiča. Če pripravljate gnojilo, pripravek prav tako razredčite v razmerju 1 : 5 in zalivajte zgolj po zemlji.

Gnojilo iz zalistnikov paradižnika

Gnojilo iz paradižnikovih zalistnikov, ki jih previdno sproti odstranjujemo, da zagotovimo uspešno rast in dober pridelek, ne bo koristilo zgolj paradižniku, temveč tudi fižolu, kumaram, zelju, čebuli, poru in peteršilju. Pripravimo ga iz kilograma svežih zalistnikov in desetih litrov vode. Sveže zalistnike namočimo v posodi z vodo in pustimo deset dni, da se zaključi postopek fermentacije. Medtem se bo tekočina obarvala temno, trdne snovi se bodo posedle na dno. Tekočino precedimo in uporabljamo razredčeno v razmerju 1 : 10.

Kamilice

Gnojevko lahko pripravite tudi iz regrata.

Gnojevko lahko pripravite tudi iz regrata.

Kamilični čaj je nepogrešljiv tudi na vrtu, saj odpravlja številne zdravstvene težave rastlin in jim zagotavlja krepko rast. Za pripravo gnojila potrebujemo 20 g cvetov posušene kamilice in liter vode. Cvetove stresemo v lonec in jih prelijemo s kropom. Pustimo stati 15 minut, nato precedimo. Za škropljenje sadik se priporoča, da kamilični čaj razredčimo z vodo, v razmerju 1 : 5.

Regrat

Tudi regrat pride prav na zelenjavnem in okrasnem vrtu. Čeprav iz njega pogosteje pripravljamo okusno solato, je poznan tudi kot zdravilo za številne bolezni rastlin, obenem pa izboljšuje rast. Potrebujemo dva kilograma regratovih listov in cvetov ter deset litrov vode. Gnojevko pripravimo po istem postopku kot tisto iz kopriv. Škropimo lahko kar z nerazredčeno gnojevko oziroma jo razlijemo po tleh.

M. K.; Svet24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava