Kako gojimo melancane ali jajčevce?

VRT

Kako gojimo melancane ali jajčevce?

L.M.
23.06.2023, 5:00
0

Jajčevci so preprosti za gojenje, nekatere sorte pa so tako lepe, da jih lahko sadimo celo kot okrasne rastline. Cvetovi so vijolične ali bele barve s petimi režnji, iz njih pa se razvijejo plodovi vijolične barve. Sadimo jih od sredine do pozne pomladi, pri tem pa je priporočljivo upoštevati nekaj napotkov, ki jih podajamo v nadaljevanju.

Jajčevci, znani tudi kot melancane, niso le vsestranski in okusen dodatek jedem, ampak so med vrtičkarji priljubljeni tudi zaradi svoje nezahtevnosti pri vzgoji. 

Jajčevcev ni težko vzgojiti.
Jajčevcev ni težko vzgojiti. / FOTO: Adobe Stock

Upoštevajte, da so lahko listi, stebla, korenine in cvetovi jajčevca strupeni za ljudi in hišne ljubljenčke. 

Kdaj je primeren čas za sajenje jajčevca?

Začnite sejati v zaprtih prostorih osem do devet tednov pred predvidenim datumom zadnje spomladanske zmrzali na vašem območju. Ali pa sadike presadite na vrt, ko spomladi mine nevarnost zmrzali.

Katero sorto jajčevcev izbrati?

Prvi korak k uspešnemu gojenju jajčevcev je izbira prave sorte za vaše specifične rastne razmere. Nekatere priljubljene sorte so agata, barbarella, black bell, clara in diva. Pri izbiri sort, ki najbolj ustrezajo vašim željam in podnebju, upoštevajte dejavnike, kot so velikost, oblika, barva in odpornost na bolezni.

Kam posaditi jajčevce?

Za gojenje jajčevcev je ključno sončno mesto z dobro odcedno zemljo. Dvignjena gredica ali posoda, kjer se zemlja segreje hitreje, je v tem primeru dobra izbira. Če je mogoče, jih posadite stran od mesta, kjer rastejo ali so v preteklih sezonah rasli razhudniki. S tem se izognete prenašanju bolezni na sorodne rastline. 

Jajčevci so bili sprva beli, šele kasneje so se razvile vijolične sorte.
Jajčevci so bili sprva beli, šele kasneje so se razvile vijolične sorte. / FOTO: Adobe Stock

Kako pripraviti tla za sajenje jajčevcev?

Jajčevci uspevajo v dobro odcedni zemlji, bogati z organskimi snovmi. Zemljo pred sajenjem pripravimo tako, da ji dodamo kompost ali zrel gnoj, da izboljšamo njeno rodovitnost in strukturo. Prizadevajte si za rahlo kisel pH tal – okoli 6,0 do 6,8. Izvedite preskus tal, da določite vsebnost hranilnih snovi v tleh, in zemljo pred sajenjem in v času rasti ustrezno dognojujte. 

Kdaj lahko sadike jajčevca posadimo na prosto?

Mlade sadike jajčevca presadite na vrt, ko se zemlja dovolj segreje in dnevne temperature presežejo okoli 21 stopinj Celzija. Rastline razporedite na razdaljo 60–90 palcev v vrstah, ki so približno en meter narazen, kar omogoča dovolj prostora za rast in kroženje zraka. Jajčevci potrebujejo polno izpostavljenost soncu.

Kako sadimo jajčevce?

Semena morajo biti prekrita s približno pol centimetra zemlje. Po presajanju sadik je na vrtu priporočljivo dodati količke ter nanje privezati rastlinice. 

Kako pogosto moramo jajčevce zaliti?

Zagotovite jim stalno vlago, zlasti v vročih poletnih mesecih. Zalivajte močno, tako da dobijo približno 3–5 cm vode na teden. Izogibajte se zalivanju zelenih delov rastlin, da preprečite bolezni listov. Zastirka okoli dna rastlin pomaga ohranjati vlago v tleh, zatira plevel in deluje kot nekakšna izolacija v hladnem ali vročem vremenu. 

Sorto izberite tudi glede na vaše pogoje na vrtu.
Sorto izberite tudi glede na vaše pogoje na vrtu. / FOTO: Adobe Stock

Za spodbujanje zdrave rasti in lepih plodov jajčevce redno gnojite. Nanesite uravnoteženo gnojilo, na primer mešanico 10-10-10 ali 14-14-14, v skladu z navodili na embalaži. Izogibajte se pretiranemu dodajanju dušika, saj lahko povzroči bujno rast listja na račun proizvodnje plodov. 

Kdaj pobiramo jajčevce?

Jajčevce pobiramo od sredine do poznega poletja, odvisno od sorte. Najboljšega okusa so, ko so še mladi, zato jih pobirajte sproti, takoj ko dosežejo želeno velikost. 

Nabirajte le jajčevce s sijočo kožo in brez gub. Slabe plodove odstranite že prej. Z nožem odrežite steblo jajčevca, pri čemer pustite približno en centimeter na jajčevcu. Jajčevce lahko uživamo surove, najpogosteje pa jih pečemo na žaru ali kako drugače termično obdelujemo. Nerazrezane in neoprane lahko hranimo v hladilniku približno teden dni. 

Skrivni trik, s katerim pridete do večjih in lepših paradižnikov
PREBERI ŠE
Skrivni trik, s katerim pridete do večjih in lepših paradižnikov

Kako preprečiti, da so kumare grenke?
PREBERI ŠE
Kako preprečiti, da so kumare grenke?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke