Novembra nas Mercator odpelje v dolino Soče, da spoznamo njene gastronomske značilnosti, med katere sodijo soška postrv, sir Tolminc, bovški sir in kobariški štruklji. Tu najdemo tudi Hišo Franko z najboljšo svetovno kuharsko mojstrico Ano Roš. V Kobaridu lahko obiščemo tudi muzej planinskega planšarstva in sirarstva, zgodaj jeseni pa še festival okusov in umetnosti Jestival.
»Imamo picerije, nimamo pa frikarije. Gostilne, ki bi ponujala friko na sto in en način. Ta jed je že stoletja doma v naših krajih. Ko so na planini pripravljali drva za zimo, so na kamnu zakurili ogenj in stopili sir. To je bila skromna različica frike, pozneje so ji dodali še krompir in jajca. Možnosti je nešteto, sezonska zelišča dajo friki svoj pečat, z malo domišljije lahko pripraviš tudi vegansko friko. Pogrešam tak lokal v naši dolini in upam, da ga bo kdo odprl,« pravi Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarne Planika, ki tudi sama rada pripravi friko na planini, kjer najraje preživlja dopust.
V friki kraljuje sir iz Posočja
Recept za friko iz lokalnih sestavin sta pripravila tudi Tjaša in Blaž, ustvarjalca kuharskega bloga Midva kuhava. V tej sirni omleti kraljuje odličen lokalni sir, družno mu lahko dela kup drugih sestavin, najbolj razširjena različica pa je s krompirjem in jajci.
Druga značilna jed za dolino Soče, za katero sta Tjaša in Blaž malce priredila recept, so čompe s skuto. Ta preprosta jed izhaja z Bovškega, na tem koncu krompirju pravijo čompe. Obogatijo ga z nadevom iz skute in da je jed lahko samostojna, sta ji Tjaša in Blaž dodala še koščke pancete in sir iz doline Soče.
Poznate bulje in poštokljo?
Tjaša in Blaž priporočata tudi bulje s praženo repo. Gre za kuhane cmoke iz koruzne moke, ki so značilni za širše območje Kobarida. Največkrat jih postrežejo s kislo repo ali zeljem ter ob bok klobasam. Med prazniki je bila ta jed obvezno na mizi.
Naj vas opozorimo še na poštokljo. Za tem imenom se skriva še ena krepka jed. Je pireju podobna priloga iz krompirja in svežega zelja ali druge zelenjave. Svoje ime je dobila zaradi postopka priprave, saj kuhano zelenjavo pretlačimo oziroma »poštokamo«.
V vseh receptih sta Tjaša in Blaž uporabila sestavine iz linije Radi imamo domače, ki jih lahko kupite v Mercatorjevih trgovinah in njihovi spletni trgovini. Linija Radi imamo domače obsega že več kot 1.400 živil 160 lokalnih ponudnikov s podeželja, med njimi so tudi mlekarna, mesarija in kmečka sirarna, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.
Mercator je največji kupec Mlekarne Planika
Na Mercatorjevih policah so tudi izdelki Mlekarne Planika iz Kobarida. »Mercator je naš največji kupec, mi pa smo eden njegovih največjih lokalnih dobaviteljev. Mercator ponuja vse naše izdelke, najbolje prodajani pa so sveže mleko, sir Tolminc in maslo,« pravi šefinja mlekarne Anka Lipušček Miklavič. Nekaj njihovih izdelkov nastopa tudi pod trgovsko znamko Radi imamo domače, na primer planinski sir, sir Tolminc z zaščiteno označbo porekla, kefir in ekološki jogurt.
Mlekarna Planika odkupuje mleko od Kmetijske zadruge Tolmin, ta pa z večinoma hribovskih kmetij v Posočju. »Letos bomo odkupili in predelali tri odstotke več mleka kot lani. Tudi prirejo ekološkega mleka na svojem posestvu Bogata v Bovcu smo povečali, malo zaradi večje črede krav, malo pa tudi z ovratnicami, prek katerih spremljamo počutje in mlečnost krav. Tistim, ki dajo več mleka, damo tudi več krme in tako dobimo več mleka,« dodaja Anka Lipušček Miklavič. Z letošnjim poslovanjem so zadovoljni in napovedujejo, da bodo v kratkem presenetili z novim izdelkom.
Največ povpraševanja je po panceti in suhi klobasi Mesarije Kragelj
»V Mercatorju prodajo največ pancete in suhih klobas, pod njihovo znamko Radi imamo domače ponujamo mesnine iz slovenskega mesa,« pravi Jožica Kragelj, direktorica Mesarije Kragelj iz vasi Sela pri Volčah. Od leta 1995, ko so mesarijo ustanovili, so predelavo mesa povečali in se preselili v nove prostore. Vsa ta leta predelujejo meso po tradicionalnih receptih, značilnih za Posočje. Med njihovimi aduti najdemo suho domačo klobaso in salame z belo plesnijo, značilno za Primorsko.
»Vse mesnine prodamo brez posebnega truda in promocije. Ponudbo in obseg proizvodnje bi povečali, a ne dobimo delavcev, zato ostajamo pri količinah, ki jih zagotovimo s šestimi zaposlenimi,« še pravi Jožica Kragelj.
Sirarstvo Kramar je najbolj znano po sirih in jogurtih
Na Mercatorjevih policah najdemo tudi sire, jogurte, skuto in sirotko Sirarstva Kramar iz Zatolmina. Ta družinska kmetija, ki prisega na sonaravno kmetovanje, je najbolj znana po sirih in jogurtih. Plemenske telice poleti pasejo na planinah, doma v hlevu, prilagojenem za prosto rejo, pa imajo 58 krav molznic sivorjave pasme, ki jih krmijo s senom in svežo travo, ne pa s silažo.
»Vse mleko predelamo na kmetiji, največ v sire. Mlečne izdelke prodajamo na tržnici, v zadružnih in drugih trgovinah v Posočju in na Primorskem,« pravi David Klinkon iz Sirarstva Kramar, ki je skupaj z ženo na kmetiji tudi zaposlen.
*Vsebino je omogočil Mercator.